12. april 2008

KO POSTANE PODJETJE RAJ ZA ZAPOSLENE !


















Predstavljajte si, da se zaposlite v podjetju, katerega vodilnim je osnovni cilj zadovoljiti vaše potrebe in vas narediti čim bolj zadovoljne. Katerega vodilni bi naredili vse, da bi se vsako jutro prismejali v službo in začeli dan s polnim zagonom? Si sploh lahko predstavljate kaj boljšega?

Podjetje X spada med eno izmed največjih in izvozno najpomembnejših slovenskih podjetij. Ukvarja se tako s storitveno kot tudi proizvodno dejavnostjo, njegovo delovanje pa je sestavljeno iz petih vsebinsko različnih programov. Zaposluje okoli 2500 ljudi – št. variira zaradi sezonskih nihanj. Problem, ki ga je pokazala interna anketa je, da so ljudje nezadovoljni z delovno klimo v podjetju, se ne počutijo motivirane in poslušane s strani vodilnih v podjetju, ter da se ne spodbuja in prisluhne njihovim idejam.

Inovacijo, ki bi jo uvedla v podjetje, je spodbuditi idejo o aktivnem vključevanju zaposlenih v delovanje podjetja, ter jim omogočiti takšne delovne pogoje, ki bodo ustvarili prijazno delovno klimo, hkrati pa v kratkoročnem obdobju povečali produktivnost. To bi dosegli na način, da bomo poleg denarnih stimulacij uvedli tudi sistem nedenarnega nagrajevanja. Ne samo, da bo ta način zmanjšal stroške poslovanja, prinesel bo dobiček, povečal lojalnost zaposlenih in omogočal razvijanje in obdržanje ključnih kadrov, ki so pomembni za naše poslovanje.


Možni načini kako povečati lojalnost, produktivnost, motiviranost in delovno okolje zaposlenih



Meniva, da bi se s pomočjo teh metod in dodatnega nedenarnega nagrajevanja bistveno povečala produktivnost zaposlenih, saj je zadovoljstvo zaposlenega eden najpomembnejših dejavnikov za učinkovitost. Hkrati bi se povečalo št. sugestij, znižali bi se stroški dolgotrajnega poslovanja, sama delovna klima bi bila veliko bolj prijetna, posledično pa temu sledi tudi uspešnejše timsko delo ter boljši odnosi in večje zaupanje med sodelavci. Seveda pa pri vsakem plusu nastane tudi minus. Obstaja pa možnost, da zaposleni ne bodo zaupali novemu sistemu, da bi se sčasoma povečal pritisk, stres in konkurenčnost pri zaposlenih ter, da bi zaradi tega nagrade postale sčasoma manj stimulativne. Negativna posledica bi bila tudi opuščanje sicer rutinskega, a za poslovanje pomembnega dela zaradi izdelave novih projektov.


Čeprav obstaja možnost, da pride do določenih negativnih posledic, je najino mnenje, da bo takšen sistem nagrajevanja pripomogel k večjemu zadovoljstvu in posledično večji lojalnosti zaposlenih, saj občutek, da pripadaš k skupnosti, da dodatno vrednost k uspešnemu delovanju.

video: Best Business Team in the UK !





Viri:
  • spletna stran podjetja x
  • interni časopis podjetja x

Avtor: Alen Draganovič, Antonjana Šuc



10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Raj za zaposlene je definitivno podjetje Google.


Jasmina Mujkić

Jana Šuc pravi ...

Slovensko podjetje se težko primerja s takšnim gigantom kot je Google. Moje mnenje je, da je vsaka že majhna realizacija povečanja motiviranja in aktivnega vključevanja zaposlenih več kot dobrodošla in zaželjena, čeprav ni na ravni svetovnih podjetij. Na naših podjetjih pa je, koliko bodo sama pripomogla k temu - bolj kot bodo, bolj bodo konkurenčna...to pa je poanta vsega.

Rok Šnajder pravi ...

se strinjam da bodo zaposleni bolj motivirani saj bodo tako res cenjeni in bolj ustvarjalni saj bodo lahko brezskrbi in drugih zadržkov inovirali z občutkom da pripadajo neki skupnosti, povečala pa se bo po mojem mnenju tudi efektivnost samega podjetja.
Google pa itaq razred zase se mi zdi, čeprav se druga podjetja že približujejo temu kar ima sedaj google
Lp

Anonimni pravi ...

Raj za zaposlene:

http://www.siol.net/data/fotogalerije/svet/2008/
04/googlove_pisarne.aspx

(skopiraj skupaj vrstici)

Lp,
Mitja Baskar

Anonimni pravi ...

Ja Google je itak razred zase...se ne bi branila dela tam :)

http://www.youtube.com/watch?v=R90Zs60HXms

Priporočam ogled!

Sicer pa je prav da se tudi druga manjša podjetja trudijo ustvariti prijetno delovno okolje za svoje zaposlene, čeprav je to (vsaj v Sloveniji) bolj redkost.

Tina Ferk

alenka pravi ...

Že to, da s sodelavci hodiš na rekreacijo, skupaj prirejaš piknike, ali pa lahko med delovnim časom ob osebnem prazniku (rojstni dan, rojstvo otroka...) pogostiš svoje sodelavce :) , pomeni raj za zaposlenega.

Alenka ROšer

Anonimni pravi ...

Res je, da se ne more primerjat z Googlom, ampak začetek pa je. Tudi z manjšimi stvarmi, lahko dosežemo raj za zaposlene v službi.

Aleksandra Polajžer

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Unknown pravi ...

Med nami vrejetno ni nikogar, ki si ne bi želel čim boljših delovnih razmer. Vendar pa se moramo zavedati, da je potrebno za to tudi nekaj narediti.
Googlovi lastniki že dobro vedo kdo ustvarja njihovo premoženje, zato so pa razmere takšne kot so...

Andreja Kligl

Marko Malič pravi ...

To je Google.

Kr ne moreš verjet v kakšni službi delajo nekateri.

LP