2. november 2007

Tudi SLovenija v koraku s časom


Se nameravate poročiti? Želite spremeniti stalno prebivališče? Želite morda prijaviti podatke o vinogradu? Ste v kakšni drugi življenjski situaciji, ki jo rešujete z upravnim postopkom? Zdaj lahko poiščete svojo življenjsko situacijo na Državnem portalu Republike Slovenije e- uprava in dobili boste informacije o potrebnih upravnih postopkih, nekatere od storitev pa boste lahko izvedli tudi elektronsko.

Portal e-uprava združuje informacije in storitve različnih delov državne uprave, ne glede na pristojnost posameznih upravnih organov ali teritorialnih enot, izhaja pa iz problemskih življenjskih situacij uporabnikov, ki jim skuša na enostaven in pregleden način olajšati urejanje zadev na upravnih enotah.
Poglavitna prednost portala E-uprava je, da imajo uporabniki enoten dostop do vseh javnih podatkov, upravnih postopkov in pripadajočih obrazcev, ne glede na to, kje se podatki nahajajo, kje se postopki izvajajo in kdo je za podatke ter postopke odgovoren. Pošiljanje vlog, zahtevkov in drugih upravnih dokumentov preko interneta in elektronsko plačevanje upravnih taks in ostalih obveznosti, bo uporabnikom prihranilo precej časa, saj jim ni potrebno več za vsako malenkost hoditi do upravnih organov in čakati v dolgih vrstah. Večina obrazcev, tudi tistih, ki jih izdajajo založbe, je na voljo v elektronski obliki.

Portal namenjen državljanom ponuja zares širok spekter informacij. Podrobno so opisane posamezne storitve, razloženi so postopki, ki so potrebni, da se posamezna storitev opravijo, ne nazadnje pa so na voljo tudi povezave na pristojne organe in na zakone, ki so povezani z dotično storitvijo. Na portalu se lahko npr. seznanimo s pogoji za pridobitev osebne izkaznice, o pogojih in postopku izdaje izpiskov iz rojstne matične knjige, o prijavi za sklenitev zakonske zveze, ipd. Različna ministrstva so na portalu objavila okoli 30 predlog obrazcev, ki si jih lahko uporabniki natisnejo ali pa shranijo na računalnik.

AVTOR: Monika Bah

1. november 2007

KONČNO ZADOVOLJNI S SVOJIMI LASMI


Sijoči ravni lasje so enostavno fantastični. S tem se strinjajo predvsem ženske z naravno skodranimi in valovitimi lasmi. Tudi one si nadvse želijo, da bi lahko imele ravne lase, kadarkoli bi se jim to zahotelo.
Ste med njimi? Želite ravne lase z leskom?
Predstavljam vam novi izdelek, ki vam bo olajšal ravnanje las, ne da bi pri tem uporabljali aparat za ravnanje las.
Nivea je razvila novo emulizijo za ravnanje las, ki predstavlja najlažjo pot do lepih in ravnih las. Njegova inovativna formula poenostavlja in pospešuje proces ravnanja las: vaše lase lahko zravnate le z glavnikom in sušilcem.
Sedaj se aparata za ravnanje las lahko brez slabe vesti znebite.
Ker Straight & Easy emulzija vaše lase učinkovito ščiti pred vlago, hkrati tudi podaljšuje učinek ravnanja. Obogaten z izvlečkom naravnega bambusa vaše lase ščiti pred vročim zrakom sušilca in jim doda zapeljiv lesk. Ker je obogaten z vitaminom B3 in ne vsebuje alkohola, bodo vaši lasje izgledali naravni in voljni.
Avtor: Janja Štramec

BATARIJA, KI DELUJE 30 LET



Je baterija na vašem prenosnem računalniku tudi prehitro prazna? Se vam je že zgodilo, da ste morali nujno nekam poklicati, pa se ravno takrat mobitel ni prižgal več? Bi radi poslušali glasbo ure in ure pa vam MP3 predvajalnik tega ne dopušča?



Potem poznam rešitev!
Predstavljam vam baterijo, ki jo razvijajo v laboratorijih ameriških zračnih sil. Njena glavna prednost je, da drži dlje kot je življenjska doba aparata – veliko dlje. Tako so na primer že razvili baterijo za prenosni računalnik, ki oddaja energijo kakšnih 30 let. Sliši se nemogoče, vendar je res. Njen princip delovanja pa je dokaj enostaven in ga znanstveniki raziskujejo že od leta 1950.

Baterija temelji na radioaktivnem beta razpadu izotopa niklja 63. Taka baterija daje približno milivat na kubični milimeter kakšno stoletje dolgo. Radioaktivnost pri tem pa naj bi bila zanemarljiva. Ko radioaktivni material razpade, se pri tem izpuščene molekule beta transformirajo v električno energijo, ki zadostuje za večletno polnjenje električne naprave kot je na primer prenosni računalnik.


Takšne baterije bodo na trgu približno čez 2 do 3 leta. Možno jih bo pa vgraditi v skoraj vsako električno napravo.


Si predstavljate elektro motorje naslednje generacije?


Avtor: Jernej Okrogelnik



Vir: http://www.nextenergynews.com/news1/next-energy-news-betavoltaic-10.1.html

29. oktober 2007

FACEBOOK

Ste osamljeni? Potrebujete razvedrilo in spoznati nove ljudi ter pridobiti veliko prijateljev ?
Bi se radi udeležili velikih srečanj s prijatelji, ki ste jih spoznali ali pa ustvariti novo zvezo?
Bi radi imeli službo? Se morda dolgočasite in rabite razvedrilo? Če hočete vse TO in še kaj drugega, si oglejte in prijavite na spletno stran FACEBOOK, ki VAS bo popeljala na svet, KI GA ŠE NIKOLI NISTE VIDELI. Če mi ne verjamete si oglejte TO :

http://www.youtube.com/watch?v=wbrb_T6ImhU&NR=1 ( facebook me )

ARTAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!