6. marec 2008

Slovenska tehnologija navdušila Naso

12 strokovnjakov iz trboveljskega Dewesofta je razvilo programsko opremo, ki Nasi omogoča komunikacijo med vesoljskim plovilom in Zemljo

Dewesoft je z Naso začel sodelovati pred osmimi leti, leta 2006 pa so v sodelovanju z avstrijskimi proizvajalci merilnih instrumentov Dewetron dobili naročilo za izdelavo programske opreme.

Opremo, ki so jo razvijali dve leti, so nato v Nasinem vesoljskem centru na Floridi dobro preverili, da so se prepričali, da je projekt, vreden milijon dolarjev, primeren in zanesljiv.

Delni lastnik in tehnični vodja v podjetju Jure Knez je povedal, da se zdaj vsi poleti ameriške vesoljske agencije Nasa analizirajo izključno s programsko opremo za spremljanje telemetrijskih podatkov (meritve na daljavo) vesoljskih plovil, predvsem Space Shuttla, ki jo je razvilo slovensko podjetje.


Vir: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=9&c_id=166916&rss=1
Objavil: Milan Kren

5. marec 2008

Cross Talk

Predstavljajte si, da ste na počitnicah na Kitajskem in poskušate najti pravo smer do hotela, ko spoznate, da ste pozabili slovar na letalu.

Na srečo imate seboj Vaš žepni osebni računalnik opremljen z IBM večjezičnim samodejnim Speech-to-Speech prevajalnikom. Ki prepozna Vaš jezik in samodejno prevede kar zasliši v drug jezik, tako da lahko dva človeka, ki govorita drugačen jezik razvijeta pogovor.

Tudi časovno je preizkušen, saj ko izrečete frazo: »Jaz bi rad najel čoln«, prevede slišno in signalizira sliko čolna na zaslon. Čeprav je še mlad, lahko zdaj dela le angleščino, »Mandarin« in malo španščine in arabščine. (programska oprema je v pilotskem programu)

V nekaj letih lahko imajo sistem MASTOR na letališčih, bankah in bolnicah.

Avtor: Deja Golčman

vir: http://www.time.com