25. april 2008

Kako so z majhno spremembo v 3 letih privarčevali 42 mio SIT

Podjetje Paloma je delniška družba z več kot 130 letno tradicijo proizvodnje in trženja higienskih papirjev v Evropi. Na njihovi spletni strani (www.paloma.si) lahko preberemo, da je vizija podjetja postati najpomembnejši in poslovno uspešen regionalni ponudnik visoko kakovostnih higiensko papirnih izdelkov z vodilno lastno blagovno znamko na področju Jugovzhodne in Vzhodne Evrope ter zanesljiv dobavitelj trgovskih blagovnih znamk na področju Jugovzhodne, Vzhodne ter Zahodne Evrope.

Med higienskimi papirji, ki jih ima v ponudbi Paloma d.d., lahko najdemo tudi PAKET 100 SERVIET, ki jih poznamo skoraj vsi, saj so v skoraj nespremenjeni obliki na trgu že nekaj desetletij.

Z željo po zmanjšanju stroškov proizvodnje, skladiščenja in transporta so zmanjšali velikost osnovnega paketa. Osnovno pakiranje sestavlja 100 kom enoplastnih serviet, ki so ovite s folijo. Folija je iz materiala polietilen (na katerega se plačuje ekološki davek), debeline cca. 0,04 mm.

Druge mere osnovnega paketa so bile:

Dolžina:151 mm

Širina:151 mm

Višina: 100 mm

Ugotovili so, da je osnovni paket po višini do določene meje stisljiv. Predvidevali so novo višino osnovnega paketa. Z dodatnim stiskanjem papirja in osnovnega paketa so dosegli višino 85 mm. Pri zlaganju osnovnih paketov v transportno embalažo, bi se paket stisnil na 79,5 mm. Z zmanjšanjem višine osnovnega paketa bi bilo mogoče naložiti več transportnih paketov na paleto. Tako so zmanjšali stroške skladiščenja in transporta, ki so sicer precej visoki zaradi volumna serviet in nizke prodajne cene, ki jo imajo. Ob spremembi višine osnovnega paketa se je zmanjšala tudi širina osnovne folije (folija, v katero so zavite serviete), in sicer iz 530 mm na 490 mm. Osnovni paket je s spremembo postal tudi bolj kompakten in s tem lepši na izgled.

Majhna sprememba je povzročila zmanjšanje naslednjih stroškov:

- zmanšanje skladiščnega prostora zaradi manjšega števila palet in s tem stroškov skladiščenja

- manj voženj z viličarji in visokoregalnim dvigalom

- zmanjšanje količine skrčljive folije za ovijanje polnih palet in s tem stroškov folije (na polietilensko folijo se plačuje ekololški davek)

- manj palet, prevozov le teh in skladiščenja

- zmanšanje stroškov na enoto proizvoda, povečanje funkcionalnosti in izgleda izdelka;

- zmanjšanje stroškov za embalažo osnovnega paketa na enoto proizvoda;

- zmanjšanje stroškov za embalažo transportnega paketa (kartonske škatle) na enoto proizvoda;

- zmanjšanje stroškov prevoza in skladiščenja osnovnih in transportnih embalaž;

- zmanjšanje stroškov ekološkega davka za osnovno in transportno embalažo;

- zmanjšanje stroškov prevoza in skladiščenja na enoto proizvoda;

- manjši ekološki davek zaradi zmanjšanja širine in s tem mase osnovne folije na enoto izdelka

- zmanjšanje skladiščnega prostore za zvitke folij in s tem stroškov skladiščenja

- manjši stroški izdelave folije

V Palomi d.d. so s spremembo osnovne embalaže v letih od 2002-2005 privarčevali 42.058.885 mio SIT.

Marsikdaj inovacijo razumemo kot nekaj velikega, zato sem vam s predstavitvijo spremembe v postopku proizvodnje osnovnega paketa serviet želela predstaviti majhno inovacijo, ki je prinesla velik prihranek podjetju.

Avtor: Maja Alja Križman

NABAVA TEHNOLOŠKE OPREME ZA AVTOMATIZACIJO PROIZVODNE LINIJE

Podjetje Eurodesign Apače d.o.o. se že od svoje ustanovitve, leta 1989, pozicionira na trgu z proizvodnjo, prodajo in servisiranjem notranjega pohištva. Podjetja spada med manjša podjetja in zaposluje 20 ljudi. Podjetje se s svojimi produkti predvsem usmerja na opremljanje izobraževalnih ustanov in poslovnih prostorov. Prav v tej smeri podjetje tudi permanentno vlaga v posodobitev opreme in objekta ter razvoj kadra, saj so v podjetju ustanovili tudi lasten razvojni oddelek. Na trgu se podjetje izkazuje s spoštovanjem dobavnih rokov, kvalitetno izdelavo in hitro in kakovostno montažo in nudenjem poprodajnih oz. pogarancijskih storitev.

Podjetje se je odločilo, da bo vlagalo v prihodnje predvsem v izboljšanje tehnologije, ki bo temeljito izboljšalo obstoječo proizvodnjo, hkrati pa pridobilo možnost izdelave izdelkov, ki jih s obstoječo ni bilo mogoče izdelovati. Podjetje se je tako določilo, da bo inoviralo v smeri tehnične izboljšave. Podjetje je tako naredilo investicijski program, ki zajema specialno stiskalnico, robni lepilni stroj, formatno krožno žago in CNC obdelovalni stroj.

Podjetje že ves čas sodeluje z raznimi kooperanti, tako tudi z kooperantom, ki izdeluje mizne plošče. Investicija in nakup specialne stiskalnice bi za podjetja pomenilo, da bodo lahko mizne plošče izdelovali v svoji proizvodnji, kar bi za podjetje bilo tudi veliko ceneje. Seveda pa stiskalnica ponuja še veliko več novih možnosti za izboljšanje proizvodov.


Podjetje bo investiralo tudi v robni lepilni stroj, ki bo omogočal robljenje lesa vseh vrst, posebna lastnost tega stroja pa je, da ima tudi možnost lepljena robnih trakov na okrogline, kar pomeni, da bo podjetje lahko svojim izdelkom izboljšalo izgled in s tem dosegalo konkurenčno prednost.


Naslednja investicija, ki jo želi podjetja uresničiti je nabava formatne krožne žage z vso potrebno opremo. Ker je žaga vodena računalniško se zmanjša možnost delavčeve napake, npr. pri ročnem nastavljanju dimenzije. Z novejšo žago, predvsem pa z novejšo in v podjetju novo računalniško vodeno tehnologijo se bo zmanjšal tudi izmet materiala, saj program samodejno izračunava optimalne možnosti rezanja.


Kot zadnji stroj, ki je zajet v investicijski program pa je CNC obdelovalni stroj. CNC obdelovani stroj je računalniško vodeni stroj za obdelovanje lesa, s katerim lahko nadomestimo več manjših strojev. CNC stroj je natančen in v današnjih časih, ko je konkurenca zmeraj večja tudi nujno potreben. Njegova velika prednost je natančnost in lahko vodljivost, saj so programi prilagojeni potrebam uporabnika. Velika prednost tega stroja je tudi v tem, da lahko reže oz. žaga v krivinah, npr. krog ali elipsa, po ukazu iz računalnika.

Investicijska vlaganja v posodobitev in novo tehnologijo, bodo pripeljale do naslednjih ciljev:

- Računalniško vodena in avtomatizirana proizvodna linija
- Avtomatično izvajanje serijske proizvodnje
- Avtomatizirano izvajanje proizvodnje po naročilu
- Izdelava proizvodov, ki jih do sedaj ni bilo mogoče izdelati, gre za furnirane izdelke, plošče olepljene z ultrapasom, zaokroženo obdelani elementi, , oblepljanje okroglin in poševnin
- Možnost obdelave »kerrock« plošč, ki so pomemben sestavni del opreme za laboratorije in laboratorijske učilnice, ter zdravstvene ustanove
- Večje zadovoljstvo odjemalcev in posledično tudi uporabnikov opremljenih prostorov
- Ponudbo za opremljanje zdravstvenih domov ( fizioterapije, ambulante, bolnice, lekarne )
- Ponudbo za opremljanje študentskih domov ter domov za ostarele
- Okoliškemu prebivalstvu bodo ponujene dodatne zaposlitve ( 2 ali več dodatnih delavcev)

Iz prikazanega torej ugotovimo, da investicija prinaša nov način proizvajanja izdelkov in posledično temu izdelavo proizvodov, ki jih podjetje do sedaj z obstoječo opremo ni bilo zmožno izdelovati. Iz tega pa sledi veliko novih ponudb, kot so zdravstvene ustanove, študentski domovi, domovi za ostarele, z vsem tem pa si bi podjetje veliko izboljšalo tržno pozicijo.

Spletna stran podjetja : http://www.euro-design.si/si/

Avtorja: Leon Skotnik, Luka Šmigoc

24. april 2008

Ogrevalne naprave KWB







KWB ogrevanje na biomaso so poznani po nesporni zanesljivosti, varčevanju z elektriko in tiho
dozirno tehniko.

Ogrevalne naprave KWB ogrevanje na biomaso se lahko centralno krmilijo s pomočjo računalnika
in nadzirajo na daljavo. Govora je o KWB Comfort Visio. Gre za izdelek programskih strokovnjakov KWBja. Novo razvita programska oprema se samodejno prilagodi vašemu ogrevalnemu sistemu - priklop, izklop in gremo! Vsi podatki o ogrevalni napravi se zajemajo samodejno in so lahko prikazani v enostavnih diagramih. Na daljavo lahko po želji vašo ogrevalno napravo spremlja tudi njihova servisna služba, s pomočjo modema pa lahko do ogrevanja dostopate kjerkoli na svetu.




Nadaljni vrhunski dosežek predstavlja KWB Comfort SMS -
vklop in spremljanje trenutnega stanja kotla preko mobilnega
telefona. Praktično via SMS. „Kotel vklop!“, tako se npr. glasi
SMS sporočilo za vklop naprave.

In kaj lahko s takšnim sistemom pridobimo?
• vedno in povsod smo obveščeni o stanju naprave
• daljinski nadzor naprave iz poljubnega kraja
• daljinski nadzor naprave s pomočjo KWB servisne službe pripomore
k varčevanju stroškov


Zakaj je KWB povsem na vrhu ogrevalne tehnike na biomaso? Že samo, če pogledamo filozofijo njihovih inženirjev, vidimo, zakaj je temu tako:
“Ne razvijamo zato, da ustrezamo stanju tehnike, temveč da s
svojim razvojem določimo stanje tehnike. Z inovacijami določiti
standarde – to vodilo je gonilo za naše vsakodnevno delo.“ -
Stefan Ambros, dipl. ing., vodja tehničnega oddelka

In še njihov slogan:
Mi dajemo energijo za življenje.

Za konec pa še simulacija gorenja v KWB ogrevalni napravi:


Vir: KWB
Avtorja: Gašper Gregorič, Mitja Gmajner

23. april 2008

Ko pogledaš na zapestje in ne veš ali bi najprej pogledal koliko je ura, poklical prijatelja ali zagnal računalnik

Ročna ura in mobilni telefon sta nepogrešljiva pripomočka v sodobnem življenju. Japonski strokovnjaki so uporabni napravi združili skupaj in oblikovali ročno uro z mobilnim telefonom EGP-WP98. Štirifrekvenčni mobilnik je ujet v kompaktno ohišje, ki je odporno na tekočine, udarce, padce, prah in druge škodljive snovi ter lahko brez okvar zdrži tudi več ur potopljen v vodi. Glavna aduta vsestransko uporabnega izdelka sta vgrajen energijsko varčni procesor takta 266 MHz in prednameščeni operacijski sistem Windows CE. Za izbiro bogatih funkcij je na voljo organski zaslon s 3,7-cm diagonalo, ki je povrh vsega še občutljiv na dotik. Podatke shranjujemo na pomnilniške kartice vrste T-flash do kapacitete 1 GB (kartica je priložena). Pri preživljanju prostega časa nam bosta
Računalnik, mobilni prišla v poštev kakovostni predvajalnik večpredstavnostnih vsebin telefon in ročna ura v enem! in digitalni fotoaparat visoke ločljivosti. Podjetje seveda ni pozabilo na nepogrešljive povezave Bluetooth, Wi-Fi in USB. Vodoodporna ročna ura z mobilnim telefonom EGP-WP98 zagotavlja do 80-urno avtonomijo v pripravljenosti in do tri ure pogovorov. Dobrih 400 evrov vredna visokotehnološka napravica bo na trg Evropske unije prispela kmalu.

Avtor: Antonjana Šuc
Vir: www.racunalniske-novice.com

Novi audi Q5: športen in vsestranski


Novi audi Q5 združuje dinamiko športne limuzine s prilagodljivo notranjostjo in raznolikimi možnostmi za prosti čas in družino. Močni in učinkoviti motorji, stalni štirikolesni pogon quattro ter odzivno podvozje tvorijo tehnično osnovo za ceste in brezpotja. Pozornost vzbuja sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko S-tronic in voznodinamični sistem audi drive select. Pri Audiju za SUV pravijo, da je dinamičen, vsestranski in udoben.

Že dimenzije kažejo na to, da gre za športno terensko vozilo z novo podobo. Audi Q5 je dolg 4,63 metra in širok 1,88 metra, v višino pa meri le 1,65 metra. Pohvali se lahko tudi z nizkim količnikom zračnega upora (cx = 0,33).
Design audija Q5 je s športno eleganco, ostro začrtanimi linijami in ravnimi površinami popoln odraz značaja znamke Audi. Na obeh straneh velike mreže hladilnika z enodelnim okvirjem izstopata markantna žarometa. Kot dodatna oprema so na voljo biksenonske luči in dnevne luči s svetlečimi diod


Avtor: Matic Močenik

21. april 2008

BLUETOOTH DIGITALNI FOTO OKVIR - Parrot Photo Viewer 7

Predstavite vaše najbolj priljubljene slike tako, da jih pošljete iz vašega Bluetooth telefona, digitalne kamere ali računalnika na Parrot-ov predvajalnik slik. Poslovite se od priključkov, spominskih kartic, povezovanju z žicami...vse slike so prenesene preko Bluetootha brez kakršnekoli žice.

Vaši spomini si zaslužijo najboljši prikaz. Široki 15 cm velik zaslon prikaže do 262 144 senc barv za svetle, kontrastne slike z resolucijo 720x480 pik. Zaslon se lahko prilagaja prostorom z nastavitvijo svetlobe.

Parrot predvajalnik slik lahko shrani na zaslon čez 500 slik v JPEG formatu. Ne glede na velikost in resolucijo slike vam prikazovalnik slik avtomatsko prilagodi na zaslon prikazovalnika. Nato izberete želene slike, ki se vam bodo v zaporedju prikazovale. Parrot foto okvir za lahko uporablja horizontalno ali vertikalno, kakor vam najbolj ustreza. Vse slike shranjene v okvirju se bodo avtomatsko obračale in prilagajale poziciji, ki ste jo namenili okvirju.




Osvetlitev okvirja se prilagaja svetlobi sob v katerih se nahaja. Optični senzorji delujejo kot stikalo za zasenčenje glede na svetlobo iz okolice. Manj svetlobe ponoči in več svetlobe podnevi. Zunanji okvir pregledovalnika slik uporablja tradicionalne materiale kateri odgovarjajo vsakemu življenjskemu stilu. Od raznolikega usnja do elegantnega lesenega okvirja.

Tehnične specifikacije:
- Visoko ločljivi digitalni TFT zaslon z 720x480 točk

- Prikazovanje slik z 262 144 barv
- Dimenzije zaslona: 10x15 cm
- Prenašanje slik preko Bluetooth tehnologije iz mobilnega telefona, Bluetooth digitalne kamere, Bluetooth računalnika
- Format slike: JPEG
- Možnost shraniti več kot 500 slik
- Avtomatsko prilagajanje velikosti slike predvajalniku slik
- Nastavitev svetlosti
- Nastavitev ozadja (avtomatsko ali ročno)
- Možnost uporabe horizontalno in vertikalno
- Avtomatsko obračanje slike

Bluetooth tehnologija omogoča prenos zvoka in podatkov preko radijske povezave. Povezuje se z velikim obsegom elektronskih naprav, brez da bi potrebovali kakršnokoli žico. Povečuje tudi komunikacijske možnosti preko mobilnih telefonov in drugih Bluetooh naprav. Cena z DDV je 179,90 € in cena brez DDV je 149,92 €





Avtorici: Melita Marič

Andreja Pohar

Vir: www.parrot.si

DVIŽNE MEHANIZACIJE - MERLO

KLIMA Forjan s.p. s sedežem v Melincih pri Beltincih, je majhno podjetje, ki je že 9 let prisotno na domačem in tujem tržišču kot proizvodno in storitveno podjetje iz pločevin ter izdelava konstrukcij.

Podjetje za svojo delo na višini in težko dostopnih mestih je do sedaj uporabljala delovne odre višjih nosilnosti. Z letom 2004 pa so se odločili za nabavo teleskopskega dvigala ROTO 40.25 MCSS najvišji v seriji ROTO in dosega dvigovanje do 4 tone in višine do 24m.


MCSS – »MERlin Computerised Slew Safety System« - pomeni popolnoma novo dimenzijo operiranja Roto delovnih vozil s teleskopsko roko. Do sedaj je bilo upravljanje z delovnim strojem do neke mere omejeno s kontrolnim sistemom. Na primer, pri uporabi delovnih ploščadi je bilo obvezno delo s popolnoma iztegnjenimi stabilizatorji, da je delovni stroj znal razbrati stabilnostne parametre, s katerimi je imel opravka. To je bilo seveda veliko bolje, kot upravljati z merilcem silnic, ki je v uporabi pri drugih izdelovalcih podobnih delovnih strojev. Takšni merilci so bili in so učinkoviti le za omejen spekter dodatne opreme in nastavkov za teleskopsko roko.

Podjetje KLIMA Forjan s.p. kupcem ponuja celovito storitev: od izdelave, prodaje, tehnična svetovanja, distribucije, montaže, servisiranja in vzdrževanja pa vse do izobraževanja uporabnikov.

Dvižna mehanizacija MERLO ROTO 40.25 omogoča komplicirane kombinacije del na gradbišču in tudi v mestih, kjer je drugim večjim avtodvigalom onemogočeno parkiranje oz obratovanje brez dovoljenja. MERLO zajema take podatke in spesifikacije da lahko obratuje tudi brez posebnih dovoljenj, opravitelj stroja mora imeti narejeni izpit pri delu na višini in izpit iz viličarja.

Izkoristek časa, ki bi ga potrebovali npr. z delovni odri kot do sedaj je 3 krat večji in dosti manj stroškov, ker potrebujemo manj delavcev za opravljanje dela. Tako lahko delo proizvedemo z nižjimi stroški in bolj kakovostno ter hitreje.

Avtor: Silvo Forjan

David Santro

Vir: KLIMA Forjan s.p.

Mini projektor v mobilniku

Se vam je že zgodilo, da ste obtičali v dvigalu in se je ustavil čas? Texas Instruments vam ponuja rešitev - projektor v žepu. Med čakanjem v dvigalu si lahko ogledate film ali se pripravite na predstavitev pri poslovnem partnerju.

Na ameriškem sejmu so predstavili prototip miniaturnega projektorja, ki so ga vgradili v ohišje mobilnega telefona. Tako imenovani DLP Pico projektor bo v končni fazi mogoče vgraditi tudi v prenosne predvajalnike MP3, digitalne kamere in druge mobilne naprave, ciljna skupina za nakup tovrstnega izdelka pa so predvsem poslovni uporabniki, ki veliko potujejo in opravljajo predstavitve na terenu.

Ta prototip mobilnika z vgrajenim mini »DLP pico« projektorjem bo uporabnikom omogočal, da bodo lahko želeno vsebino preslikali iz mobilnika na večjo površino.

Z današnjo tehnologijo še ni možen ogled filma preko mobilnega telefona. Že sama moč baterije ne dopušča te inovativne ideje. Tipična baterija mobilnega telefona ima kapaciteto okoli 1000 mAh, baterija za prenosni projektor pa kar 4-krat več, torej 4000 mAh, in se kar hitro izprazni! Potem je tu še resolucija projektorja (854 x 480), ki zahteva vsaj 5-krat več spomina kot 240 x 320 pikslov velik display, ki ga najdemo na večini današnjih mobilnikov. Ob vsem tem pa morajo projektor integrirati v mobilni telefon in s tem ohraniti neko normalno velikost in težo.

Naprava je predvidena za improvizirane poslovne predstavitve in za hitro deljenje slik ali kratkih videov z drugimi. Proizvajalec zagotavlja dve uri neprekinjenega delovanja s standardno baterijo za mobilne telefone.
V poslovnem svetu je uporaba projekcij zelo velika, zato meniva, da se bo mini projektor vedno pogosteje uporabljal, saj je lahek in enostaven za uporabo.
Majhna zmogljivost baterije mobilnika zahteva usmeritev pozornosti na ta problem. Mini projektor ob svetlobi ne omogoča kakovostnega prikaza svetlih slik.

Projektor v mobilniku je dobra rešitev za ljudi, ki so pogosto na službenih potovanjih in se lahko na poti pripravijo na predstavitve. Hkrati pa je primeren tudi za popestritev dolgočasnih trenutkov doma ali v službi.

Postavlja se vprašanje o potrebni dodatni opremi in o prenosu podatkov na mobilni telefon.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate praktično uporabo mini projektorjev v mobilniku:

http://www.youtube.com/watch?v=sT1mhSRichk
http://www.youtube.com/watch?v=rTKzzTnXrT4&feature=related

Avtorici:
Rajšp Monika
Lipovšek Polona

Dežnik za 21.stoletje

Kako je nubrella nastal?

Zaradi globalnega segrevanja smo vse bolj priča različnim naravnim katastrofam. Vse pogostejše so suše, požari, močan veter, dež, poplave in druge spremembe vremena. V decembru 2002, je Alan Kaufman (izumitelj in ustanovitelj nubrelle) stal v eni od njegovih trgovin v Manhattanu. Vreme je bilo na ta dan zelo vetrovno, deževno in izredno nemogoče. G. Kaufman je začel opazovati ljudi, ki so se obračali v neprestani borbi da bi obdržali njihove dežnike v pravi legi. Ta trenutek se mu je v mislih sprožila slika. Takoj je zbežal za pisalno mizo in nemudoma narisal sliko, ki si jo je zamislil. Tako je nastala nubrella. G. Kaufman pravi, da ni nikoli načrtoval da bi izumil izdelek, je samo opazil težavo in hkrati našel za njo primerno rešitev. Nato je začel z razvijanjem izdelka. Po 5 letih in 6 izletih v Kitajsko je nubrella končno postala resničnost v letu 2007.

Kaj je nubrella?


Nubrella je dežnik 21. stoletja. Je bolj praktičen od običajnega dežnika in hkrati precej nenavaden. Nubrella prekriva zgornji del telesa, je lahka in se nosi na ramenih. Proizvajalci trdijo, da je dežnik izjemno praktičen, saj ga ni treba držati. Za zdaj kaže, da je edina težava nubrelle njen izjemno ekstravaganten izgled, kar v prvi vrsti moti predvsem starejše ljudi. Po mnenju nekaterih je nubrella precej čuden izdelek, podoben tistim iz cenenih znanstvenofantastičnih filmov. Poleg tega si je težko zamisliti damo ali resnega poslovnega človeka, da bi tak dežnik nosil na ulici. Tudi sam oblikovalec Alan Kaufman je potožil, da je na ulici z nubrello vzbujal precej pozornosti. Vendar je dodal: "Prepričan sem, da bodo ljudje slej ko prej ugotovili, da je dežnik zelo uporaben in praktičen." Nubrella torej ni navaden dežnik, ustavi dež, veter, sneg in skrajen mraz in ohrani glavo, obraz in rame bolj suhe kot kadarkoli. Nubrella je torej prvi resničen dežnik na svetu, ki ga ni potrebno držati. Je izboljšava osnovnih napak današnjega tradicionalno oblikovanega dežnika. Z njegovo novo aerodinamično zasnovo z razvlečenim kritjem, ki ščiti pred vetrnim hladom in skrajnim mrazom se nubrella ne preobrne kot se to dogaja pri običajnem dežniku, ki smo ga vajeni. Prav tako pa je z njegovo futuristično ovalno obliko nubrella viden kot nov moden pripomoček vse okrog po svetu. Pri izdelavi tega dežnika so namreč odstranili ročaj iz sredine. Nubrella je lahka za uporabo, saj samo stisnete gumb in potegnete ročaj k sebi in se bo preprosto sprožila in odprla. Z nubrellinim jasnim prozornim materialom ni potrebno več nagniti vašega dežnik dol in brž nazaj gor, da bi medtem videli kaj se dogaja okrog. Samo hodite ravno in vidite kje hodite ves čas. Z nubrello je možno tudi kolesariti in telefonirati, saj imate roke popolnoma proste, poleg tega je dobra zaščita proti vetru in poveča varnost, saj lahko svojo pozornost preusmerite samo na promet. Torej z nubrello ni samo naše življenje bolj varno, ampak tudi lažje. Cena nubrelle je $49,99 = 31,68€.

Avtor: Tamara Horvat & Janja Zajšek

Vir: http://www.nubrella.com/nubrella.php