24. januar 2008

Iščemo slovenske poslovne liderje

Poslovna akademija Finance je na svoji spletni strani v okviru akcije "Iščemo slovenske poslovne liderje" objavila nekaj zelo zanimivih video posnetkov uspešnih slovenskih "liderjev".

Vsekakor vredno ogleda.

http://www.finance-akademija.si/index.php

Objavil: Tadej Krošlin

23. januar 2008

Nov korak do človeškega klona?

Zdravljenje bolezni kot razlog za kloniranje?!

Kalifornijski znanstveniki trdijo, da so prvi na svetu proizvedli človeški zarodek s tehniko kloniranja.

Pri tem naj bi uporabili celico jajčeca, ki so jo izvotlili, vanjo pa so vbrizgali jedro celice prostovoljcev. Šlo je za dva moška, zaposlena pri družbi, ki se s projektom ukvarja, uporabili pa naj bi njune kožne celice. Tako so, kot trdijo, proizvedli pet zarodkov, ki so jih nato uničili. Nekateri znanstveniki so že izrazili dvom o resničnosti njihovih trditev.

Postopek enak kot pri Dolly:
Postopek, ki naj bi ga uporabili, je bil enak kot pri ovci Dolly, ta je na svet prišla leta 1996. Znanstveniki sicer radi poudarjajo, da bo tako mogoče ustvariti celice "po meri", s pomočjo katerih bodo lahko ustvarjali nadomestne organe in zdravili bolezni, kakršna je diabetes tip 1.

Poskus je med drugimi obsodil tudi papež Benedikt XIV.

Vir: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=9&c_id=162967
Objavil: Jure Kavčič


Googlovo podjetje lansiralo DNK testiranje na spletu

Zasebno podjetje podprto s strani Googla, 23andMe, je splavilo spletno storitev DNK testiranja za evropsko tržišče. V ZDA testiranje stane 999 dolarjev (699 evrov).

Naročniki storitve podjetja 23andMe bodo poslali vzorec svoje sline, štiri do šest mesecev kasneje pa bodo rezultati testiranja objavljeni na spletu. Izvedeli bodo več o podedovanih potezah, o prednikih in o tveganju za določene bolezni. Na spletni strani bodo prikazali več kot pol milijona podatkovnih točk uporabnikovega genoma v razumljivi vizualni obliki.

Vir: http://www.siol.net/tehnologija/racunalnistvo/2008/01/googlovo_podjetje_lansiralo_dnk_testiranje_na_spletu.aspx

Objavil: Milan Kren

Večpredstavnost v očesu

Večpredstavnostna očala postajajo vse bolj priljubljena, saj zagotavljajo kakovostno predvajanje videovsebin na zasebnem zaslonu in to kjerkoli, si to zaželimo. Uporabnim napravam lahko štejemo v slabost le velikost in težo, ki številne uporabnike ovirata pri gledanju priljubljenega filma. Ti težavi naj bi v bližnji prihodnosti odpravile elektronske leče, saj bomo z njimi lahko predvajali videovsebine kar na površini očesa. Prvi prototip večpredstavnostnih leč je bil izdelan na osnovi rdečih LED diod, ki grafične vsebine izrisujejo neposredno na vidni živec v očesu. Na prve elektronske leče namenjene prodaji bo potrebno še nekoliko počakati, saj lahko zdajšnji model brez posledic uporabljamo le do 20 minut. Večpredstavnost v očesu naj bi po ocenah strokovnjakov postala resničnost do leta 2012. O ceni tovrstnih zaslonov lahko zaenkrat le špekuliramo.

Vir: http://www.racunalniske-novice.com/main/index.php?page=clanek&cmd=clanek&id_news=14430&hash=e7b3228d5886ee00fb3294dc71f5fc57

Objavil: Milan Kren