23. januar 2008

Googlovo podjetje lansiralo DNK testiranje na spletu

Zasebno podjetje podprto s strani Googla, 23andMe, je splavilo spletno storitev DNK testiranja za evropsko tržišče. V ZDA testiranje stane 999 dolarjev (699 evrov).

Naročniki storitve podjetja 23andMe bodo poslali vzorec svoje sline, štiri do šest mesecev kasneje pa bodo rezultati testiranja objavljeni na spletu. Izvedeli bodo več o podedovanih potezah, o prednikih in o tveganju za določene bolezni. Na spletni strani bodo prikazali več kot pol milijona podatkovnih točk uporabnikovega genoma v razumljivi vizualni obliki.

Vir: http://www.siol.net/tehnologija/racunalnistvo/2008/01/googlovo_podjetje_lansiralo_dnk_testiranje_na_spletu.aspx

Objavil: Milan Kren

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

odlično. zdaj vsaj nebomo več žrtve nadebudnih mamic ki bodo za očka krivile 6 različnih korenjakov
mislim da veste kdo :)

Anonimni pravi ...

U, zelo zanimiva stvar. Nova predvsem po "prodajni poti". Sicer se mi zdi čas čakanja na rezultate malo dolg, ampak ok. Očitno še ena stvar s katero nas v filmih zavajajo :)

Bo zanimivo spremljati razvoj tega v prihodnosti.

Lep večer.


Martina V.

Anonimni pravi ...

To pa je res dobra storitev, samo štiri do šest mesecev čakanja na rezultate, pa je kar dolga doba. Pa tudi cena testiranja je velika. Drugače pa izveš marsikaj zanimivega, po teh podatkih.

Branka Fras

MiLaN pravi ...

Vem in verjamem, da danes vsem povprek primanjkuje časa in da bi dan moral imeti 48 in ne 24 ur. Samo žalostno je to da nam primanjkuje časa za osnove stvari, prosti čas, še bolj žalostno pa da nimamo časa da bi kaj normalnega in v normalnem času tudi pojedli!
Da pa bomo svoje zdravstvene potrebe in probleme izmenjevali kar preko interneta, me pa kar malo razžalosti, kam gre ta družba.
Saj ne mislim da tako pogrešam zdarvnika(ce):) da bi tam visel vsaki dan; ampak mislim da bi ta osebni stik z zdravnikom vendar moral bit. Čeprav je zdaj to samo dnk test. Kaj pol pa bomo imeli e-zdarnika pa nam bo pol on povedal kaj je z nami, ter katero zdravilo moramo vzeti.
Menim da je zdravnik tisti, ki je specializiran in šolan da to počne!