10. maj 2008

Še kako uporaben kos nakita

V nekaterih lokalih v Las Vegasu vam steklenico odprejo kar s prstanom! Nek ameriški podjetnik je uresničil svojo idejo in začel izdelovati odpriač za steklenice, ki ga boste z veseljem nosili namesto klasičnega prstana (no vsaj jaz :). Na prvi pogled le-ta izgleda kot kos nakita, vendar ima na spodnji strani posebej oblikovano orodje za odpiranje steklenic. Narejen je v celoti iz aluminija, izdelujejo pa ga v različnih velikostih, po želji pa vam natisnejo ali vgravirajo tudi željen logotip.

Pri nas takšnega nakita še nisem nikjer zasledil, no res je da bolj poredko zahajam v trgovine z nakitom:), vendra se mi zdi tole prav posrečen izum, ki bi ga lahko z malo truda tudi pri nas začel nekdo izdelovati...v uspeh njegovega lansiranja pa ne dvomim :)

Pa naj kdo reče da tole ni nora mala ideja...pa nazdravje :)

Rok Nemec

9. maj 2008

V Alchromu po novem pločevino režejo sami!

Primer investiranja v novo tehnologijo sva delali na primeru podjetja Alchrom Thies d.o.o., ki je v letu 2007 uvedel nov tehnološki postopek – stroj za laserski razrez nerjave pločevine.
Proizvodni program podjetja obsega več področij: poleg proizvodnje opreme za barvanje tekstila, prehrambeno in kemično industrijo ter farmacijo, predelujejo tudi nerjavno jeklo v investicijsko opremo.

Proizvodni program izdelave investicijske opreme iz nerjavih materialov zahteva razrez pločevin. Za razliko od normalnih, t.i. črnih materialov, je možen razrez nerjavih materialov po plazma postopku in v novejšem času z laserskim žarkom. V ta namen je bil v 90-ih letih uveden računalniško krmiljen plazma postopek, ki daje zadovoljiv rez materiala za izdelavo zvarjencev, ne pa dovolj kvaliteten rez za stanje končne dodelave.
Pri partnerju, kateremu dobavljajo večji del proizvodnje, so v začetku leta 2000 uvedli računalniško krmiljen laserski razrez. Ta tehnologija je spremenila tudi ostale konstrukcijske rešitve, in so morali vedno več elementov izrezati po laserskem postopku za debeline pločevin od 1 do 8 milimetrov. Proizvodnja mora slediti novim konstrukcijskim rešitvam, ki vnašajo zahtevke za vedno natančnejše tolerance in uporabo vedno tanjših pločevin z enako uporabo zato tudi v nadaljnje pričakujemo vedno več laserskega razreza.

Prednosti laserskega razreza so sledeče:
· Izredno natančen rez, ki ne zahteva nadaljnje obdelave
· Računalniško krmiljenje omogoča izdelavo izredno kompliciranih oblik
· Natančnost zastavljenih oblik je izredno velika
· Izkoristek materiala je večji
· Deformacija elementov po razrezu je bistveno manjša – vnos toplote na enoto reza je manjši.

V letu 2007 so se odločili za uvedbo te tehnologije v njihovo proizvodnjo. V ta namen je bil dosežen dogovor, da vložijo v tehnološko – tehnično inovacijo z nabavo linije za laserski razrez, tako da od matične firme odkupijo opremo, ki je že v uporabi.
Vrednost investicije (cene so okvirne):
· Nabava stroja TRUMATIC 600L 140.000 evrov
· Priprava prostora 25.000 evrov
· Priprava plinske postaje in razvod plina 12.000 evrov
· Stroški zagona in šolanja 15.000 evrov
SKUPAJ 192.000 evrov

Pri uvedbi te tehnologije ne moremo natančno govoriti o finančnih efektih, saj je cena po enoti razreza bistveno večja kot plazma razrez, vendar so pridobili možnost izdelave izdelkov in elementov za proizvodnjo opreme, ki jih do sedaj ni bilo možno izdelati.
Pred tem strojem niso imeli nobenega podobnega stroja, ampak so ta dela , ki jih opravljajo sami, delale za njih druge firme. Velika prednost se vidi v tem, da ni več stroškov transporta izdelka v firmo, kjer so storitev opravljali za nas, ter tudi cene razreza so bile precej drage.
Ker smo uspeli znižati stroške, lahko pričakujemo večji dobiček, uporabniki pa bodo zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo dostave končnih izdelkov, saj imamo sedaj pregled nad delovanjem, in ne prihaja do zastojev, ki bi jih povzročali naši zunanji sodelavci.

Za proizvodnjo tlačnih posod ima Alchrom Thies d.o.o. nemški certifikat kvalitete TUV. Alchrom Thies danes več kot 90% vse proizvodnje izvozi na zahtevne trge zahodne Evrope. V letu 2004 je podjetje pridobilo ISO standard 9001 in s tem naredilo velik korak naprej pri zagotavljanju kakovosti.

Na posnetku lahko vidite delovanje stroja TRUMATIC 500, postopek s TRUMATIC 600 je enak, razlika je le, da je 500 počasnejši (številska oznaka nam pove, koliko mm/sek reže stroj).

Avtorici: Jasmina Ahej in Alenka Rošer

Prvi samodejno izbrisljiv papir


Strokovnjaki podjetja Xerox so po večletnem razovju le uspeli izdelati prvi tiskalniški papir, na katerem se natisnjena vsebina samodejno izbriše v štiriindvajsetih urah. To pomeni, da lahko tiskalniški papir ponovno uporabimo za tiskanje vsebin v digitalni obliki, s čimer pripomoremo levji delež k čistejšemu okolju in ob tem še zmanjšujemo stroške tiska. Podjetja širom sveta namreč na leto natisnejo okrog sedem tisoč milijard strani, od katerih jih kar 70-odstotkov konča v koših za smeti in ne v zabojnikih, namenjenih recikliranju. Samodejni izbris natisnjene vsebine omogoča poseben kemijski premaz, barve za tisk pa so vgrajene neposredno v papir, kar pomeni, da tiskalnik pri tiskanju ne uporablja črnila ali tonerjev. Xerox naj bi prve samodejno izbrisljive papirje in namenske tiskalnike pričel tržiti kmalu. O ceni in dobavljivosti je seveda še prezgodaj govoriti.

Avtor: Antonjana Šuc
Vir: www.xerox.com

8. maj 2008

hitra hrana in pijača v enem lončku


Hitra hrana in pijača v enem lončku


Predstavile vam bove inovacijo na področju hitre hrane.
Tisti kupci, ki jim je ob obisku restavracije s hitro hrano odveč prenašati dva plastična lončka naenkrat, bodo najbrž veseli novega izuma južnokorejskega podjetja BBQ Chicken, ki ima v ZDA postavljeno verigo restavracij s hitro pripravljeno hrano iz ocvrte perutnine. V njih je namreč mogoče naročiti Chicken nuggetse kar skupaj s pijačo v enem lončku, pri čemer se posodica s hrano postavi nad pijačo, ob strani pa ostane prostor za slamico. Sestrsko podjetje BHC Chicken ponuja svojim južnokorejskim kupcem v enaki embalaži skupaj s pijačo tudi drugo hrano, kot so špageti, pomfri, in ocvrte sirove kroglice.

Avtor:

Ines Balažic

Ines Ferenčak

7. maj 2008

DOBRE GUME

Dobre gume


Predstavila vam bom vrhunsko zmogljivost in inovativno različico pnevmatik: "Eagle F1 Asymmetric" nov Goodyearjev proizvod na najvišji ravni. Razvili so najboljšo pnevmatiko za hitrosti do 300 km/h, postavlja nova merila zmogljivosti v ovinku, tako na suhi kakor tudi na mokri podlagi.

IZBOLJŠAVE

A) Tehnologija "Active Cornergrip Technology" omogoča bolj enakomerno porazdelitev pritiska po celotni naležni ploskvi in s tem boljši oprijem. Tehnologija pomeni dramatično izboljšanje oprijema v ovinku, obenem pa zmanjšuje abrazijo, kar občutno povečuje kilometražo. Nesporna prednost nove tehnologije Active Cornergrip Technology je tudi njen prispevek k boljšim voznim lastnostim na mokri podlagi.

B) Naslednja prednost pnevmatike Eagle F1 Asymmetric je njena mnogostranost. Brezhibno se prilega večini tipov vozil.

PREDNOSTI


• Visoka zmogljivost, izjemna varnost. Akvaplaning, vodljivost na mokrem cestišču
• Boljši oprijem v mokrih in suhih pogojih
• Zagotavlja bolj gladko in tiho vožnjo


Na koncu pa se je nova Eagle F1 Asymmetric morala dokazati še na brezštevilnih kilometrih javnih cest in testnih prog. Pnevmatiko so testirali na svojih progah v Mirevalu v Franciji in v Wittlichu v Nemčiji, kakor tudi na različnih neodvisnih evropskih progah, kot je na primer Nürburgring v Nemčiji in IDIADA v Španiji.

Pnevmatika Goodyear Eagle F1 Asymmetric je na voljo v 24 dimenzijah, od 17 do 20 col in od serije 50 navzdol do 25. Skoraj celoten asortiman obsega tudi različice s posebno nosilnostjo in tako pokriva večino sodobnih visokozmogljivih vozil.

Avtor: Borovšek Olga


5. maj 2008

IZBOLJŠANJE POSLOVANJA Z UVEDBO PROGRAMA CALCULUS 4

Program Calculus je nadgradnja prešnjih sistemov vodenja. Deluje v večuporabniškem okolju in omogoča vodenje neomejenega števila podjetij. Modul je skupek funkcionalnosti. Vključuje Saldakonte, Glavno knjigo, Blagovno poslovanje, Plače,...Uporabniku omogoča tudi vključitev drugih poljubnih modulov, glede na potrebe poslovanja. Licenca predstavlja pravico do uporabe paketa za enega uporabnika. Če se poveča število uporabnikov lahko lahko podjetje dokupi potrebne licence. Poleg modula v osnovni obliki je možen dokup funkcionalnosti v posameznem modulu. Novost programa Calculus je, da deluje v operacijskem sistemu Windows 2000, XP ali Vista. Nadgradnje se izvajajo ročno ( internet naslov s statičnim IP naslovom), mrežno (strežniško okolje z internet dostopom) in preko e-maila.

V podjetju Gost d.o.o. so se odločili za nakup programa Calculus 4, ker jim omogoča nadzor nad poslovanjem vseh njihovih obratov. Prednost je predvsem v tem, da ni več podvajanja vnosov knjiženja, kar jim bo zmanjšalo stroške in čas potreben za obdelavo in pridobivanje podatkov.

Avtor: Matija Ternovšek, Alenka Ternovšek

OXY RELAX PARTY

Le kdo bi se odrekel sproščeni zabavi ob vdihovanju kisika, obogatenega z aromami?!

V povprečju človek preživi svoj prosti čas s prijatelji. Velika večina le-teh zahaja v lokale, kjer je ponudba v velikem razponu. Nekateri gredo v lokal zaradi zabave, spet drugi zaradi posla, nekateri pa v lokalu preganjano svoje dolgočasje. Sedaj se pojavi vprašanje, na katerega bi vsak želel odgovoriti. Kaj naj ponudimo, da popestrimo trenutke vašega prostega časa?

Imava rešitev! Oxy relax party, kar v Slovenščini pomeni »kisikova sproščena zabava«, ki ponuja vdihovanje kisika obogatenega z aromami. Naša dejavnost se izraža v korakih. Prvi korak je izbira primernega lokala, sledi korak postavitev kisikovega pulta, opremljenega s kisikom, aromami in nosnimi nastavki. Bistvo vsega je, da si sproščen, nihče ti ne teži in najbolj pomembna stvar, imaš svež kisik z aromo ali brez. Tretji korak, ki se nam zdi najpomembnejši predstavljajo naše hostese, ki skrbijo za promocijo in so ključni pomen za našo storitev. So lepa dekleta, ki so prepoznavna med množico obiskovalcev.

Najina ponudba storitve bo v obsegu razumljive cene. Ena minuta uživanja kisika, obogatenega z aromo je 0,50Є.

Pomen kisika se odraža v različnih učinkih, ki pa jih nekateri ljudje sploh ne poznajo. Le-ti so; večanje energije, koncentracije in vzdržljivosti ter hitrejša povrnitev moči. Prijetno sprošča telo in odpravlja napetost ter utrujenost. Prav tako pomirja, osvežuje in poživlja, in ga priporočava osebam, ki so pod stresom. Izčrpanemu telesu povrne energijo in moč. Posebej priporočljiv je za športnike pred nastopi in med treningi priporoča pa se še poslovnim ljudem in vsem ostalim posameznikom. Pomaga pri čiščenju organizma s toksini.

V Mariboru si to moderno stvar lahko ogledate v lokalu O2, ki se nahaja na Kardeljevi cesti 85, zraven znanega lokala Avenija.

Če pa vas zanima še kaj več o teh barih pa kliknite na spodnje povezave in si o tem preberite še več.

http://www.lenntech.com/oxygen-bars.htm

http://oxygeninc3.brinkster.net/index.html

http://www.oxygenpartybar.com/

http://www.o2key.com/cro/?q=node/12

http://www.formato.si/

Tukaj pa si poglejte še dva zanimiva videa. Se splača.

http://www.youtube.com/watch?v=edm1HF0M1g0

http://www.youtube.com/watch?v=xXsAjf0MaEA&feature=related

Avtor: Renata Holer, Nika Juhart

Pametna očala

Japonski znanstveniki so predstavili izjemno zanimiva visokotehnološka očala, ki v realnem času zaznavajo, prepoznavajo in analizirajo vse, kar se znajde pred njimi. Vsestransko uporabna očala Smart Goggles so sestavljena iz treh ključnih delov, in sicer iz običajnih očal, natančnega optičnega tipala in miniaturnega računalniškega sistema. Miniaturni računalnik je opremljen s pomnilnikom in posebnim programom, ki od uporabnika "zahteva", da mu predmete najprej pokaže in poimenuje. Program nato preko optičnega tipala samodejno prepozna vse predmete, ki se kasneje ponovno znajdejo v njegovem vidnem polju. Novinca lahko uporabimo tudi za shranjevanje obrazov ljudi in njihovih osebnih podatkov, tako da se nam ob ponovnem srečanju na miniaturnem zaslonu izpišejo vsi potrebni podatki. Visokotehnološka očala Smart Goggles so zaradi možnosti prepoznavanja predmetov in ljudi pisana na kožo predvsem starejšim osebam z motnjami spomina. Seveda bi prav prišla tudi za hitro iskanje raznovrstnih drobnarij po stanovanju (ali na faxu :-).

Avtor: Antonjana Šuc
Vir: www. racunalniske-novice.com