9. maj 2008

V Alchromu po novem pločevino režejo sami!

Primer investiranja v novo tehnologijo sva delali na primeru podjetja Alchrom Thies d.o.o., ki je v letu 2007 uvedel nov tehnološki postopek – stroj za laserski razrez nerjave pločevine.
Proizvodni program podjetja obsega več področij: poleg proizvodnje opreme za barvanje tekstila, prehrambeno in kemično industrijo ter farmacijo, predelujejo tudi nerjavno jeklo v investicijsko opremo.

Proizvodni program izdelave investicijske opreme iz nerjavih materialov zahteva razrez pločevin. Za razliko od normalnih, t.i. črnih materialov, je možen razrez nerjavih materialov po plazma postopku in v novejšem času z laserskim žarkom. V ta namen je bil v 90-ih letih uveden računalniško krmiljen plazma postopek, ki daje zadovoljiv rez materiala za izdelavo zvarjencev, ne pa dovolj kvaliteten rez za stanje končne dodelave.
Pri partnerju, kateremu dobavljajo večji del proizvodnje, so v začetku leta 2000 uvedli računalniško krmiljen laserski razrez. Ta tehnologija je spremenila tudi ostale konstrukcijske rešitve, in so morali vedno več elementov izrezati po laserskem postopku za debeline pločevin od 1 do 8 milimetrov. Proizvodnja mora slediti novim konstrukcijskim rešitvam, ki vnašajo zahtevke za vedno natančnejše tolerance in uporabo vedno tanjših pločevin z enako uporabo zato tudi v nadaljnje pričakujemo vedno več laserskega razreza.

Prednosti laserskega razreza so sledeče:
· Izredno natančen rez, ki ne zahteva nadaljnje obdelave
· Računalniško krmiljenje omogoča izdelavo izredno kompliciranih oblik
· Natančnost zastavljenih oblik je izredno velika
· Izkoristek materiala je večji
· Deformacija elementov po razrezu je bistveno manjša – vnos toplote na enoto reza je manjši.

V letu 2007 so se odločili za uvedbo te tehnologije v njihovo proizvodnjo. V ta namen je bil dosežen dogovor, da vložijo v tehnološko – tehnično inovacijo z nabavo linije za laserski razrez, tako da od matične firme odkupijo opremo, ki je že v uporabi.
Vrednost investicije (cene so okvirne):
· Nabava stroja TRUMATIC 600L 140.000 evrov
· Priprava prostora 25.000 evrov
· Priprava plinske postaje in razvod plina 12.000 evrov
· Stroški zagona in šolanja 15.000 evrov
SKUPAJ 192.000 evrov

Pri uvedbi te tehnologije ne moremo natančno govoriti o finančnih efektih, saj je cena po enoti razreza bistveno večja kot plazma razrez, vendar so pridobili možnost izdelave izdelkov in elementov za proizvodnjo opreme, ki jih do sedaj ni bilo možno izdelati.
Pred tem strojem niso imeli nobenega podobnega stroja, ampak so ta dela , ki jih opravljajo sami, delale za njih druge firme. Velika prednost se vidi v tem, da ni več stroškov transporta izdelka v firmo, kjer so storitev opravljali za nas, ter tudi cene razreza so bile precej drage.
Ker smo uspeli znižati stroške, lahko pričakujemo večji dobiček, uporabniki pa bodo zadovoljni s kakovostjo in hitrostjo dostave končnih izdelkov, saj imamo sedaj pregled nad delovanjem, in ne prihaja do zastojev, ki bi jih povzročali naši zunanji sodelavci.

Za proizvodnjo tlačnih posod ima Alchrom Thies d.o.o. nemški certifikat kvalitete TUV. Alchrom Thies danes več kot 90% vse proizvodnje izvozi na zahtevne trge zahodne Evrope. V letu 2004 je podjetje pridobilo ISO standard 9001 in s tem naredilo velik korak naprej pri zagotavljanju kakovosti.

Na posnetku lahko vidite delovanje stroja TRUMATIC 500, postopek s TRUMATIC 600 je enak, razlika je le, da je 500 počasnejši (številska oznaka nam pove, koliko mm/sek reže stroj).

Avtorici: Jasmina Ahej in Alenka Rošer

4 komentarji:

Anonimni pravi ...

Kolikor vem, je stroj za laserski razrez od vseh alternativnih najdražji. Zanima me, ali so ob nakupu razmišljali tudi o drugih stojih?

Mitja Naveršnik

alenka pravi ...

Zdravo!
Pločevino lahko režemo na več načinov, najpogosteje z vodnim curkom, plazemsko in lasersko. Laser je sicer med temi tremi res najdražji (predvsem zaradi visokih investicijskih stroškov, kakor tudi velike porabe plinov in elektrike), vendar so plazemski in vodni rezi manj natančni, mi pa smo potrebovali stroj z visoko natančnostjo (do 15mm)

Lp, Alenka

Anonimni pravi ...

čeprav je stroj dražji od ostalih, vendar pa se razlika kar hitro pokrije, ker se pojavlja manj napak in je manj stroškov izmeta

Luka Zupančič

Anonimni pravi ...

Zakaj pa ne:)