2. januar 2008

Športniki - novodobni vampirji?


Beseda bo tukaj tekla o krvnem dopingu, kot pogosto imenujemo zviševanje števila rdečih krvničk v krvi (eritrocitov, angl. okrajšava RBC: Red Blood Cells) ob pomoči različnih nedovoljenih sredstev.

Eritropoietin, na kratko EPO, je hormon, zgrajen iz sladkorne in beljakovinske komponente (od to ime gliko-protein), ki ga proizvajajo celice ledvične skorje, ki so še posebej občutljive na pomanjkanje kisika. Ko se jim po domače povedano zazdi, da »dihajo slab zrak«, povečajo izločanje EPA, ki nato v kostnem mozgu spodbuja razvoj rdečih krvničk.

Športniki ali novodobni vampirji, kot jim pravimo v dopinškem žargonu, si želijo povečati število eritrocitov v krvi, ker večje število rdečih krvničk lahko do mišic prinese več kisika, to pa izboljša vzdržljivost in zmogljivost ali drugače, kasneje se zadihajo, kasneje dobijo »musklfiber«. Vendar pa se zaradi večjega števila rdečih krvničk kri zgosti, kar prekomerno obremeni srce, nastanejo tudi krvni strdki.

Danes najbolj uporabljen način krvnega doping je transfuzija rdečih krvničk. Tukaj sta dva načina zviševanja rdečih krvničk: avtologna transfuzija in homologna transfuzija. Tako se do dodatnih eritrocitov lahko dokopljemo s homologno ali avtologno transfuzijo. Pri prvi je darovalec eritrocitov nekdo drug, pri drugi pa mi sami. Če se odločimo, da bomo lastno kri shranili »na zalogo«, moramo računati s tem, da bomo nekaj časa po odvzemu slabokrvni, kar za vrhunskega športnika, ki mora redno trenirati, ni najboljše. A prednosti avtologne pred homologno transfuzijo niso nepomembne, saj možnosti okužbe s katero od bolezni, ki se prenašajo s krvjo, praktično ni.

In kar je v času številnih dopinških kontrol tudi zelo pomembno, sodobni izganjalci hudiča, biokemiki v belih haljah, zaenkrat še ne znajo odkriti in dokazati, ali si je nekdo z uporabo avtologne transfuzije umetno zvišal število rdečih krvničk.

Ker pa so škandali vse bolj odmevni in marsikdaj pa prav komični, se mnogi radi okoli dopinga tudi pošalijo. Nasmejte se tudi vi.



Avtor: Metka Tratnik

Viri:
www.velonews.com
en.wikipedia.org/wiki/Blood_doping
www.newscientist.com/article/dn6456.html
http://www.kvarkadabra.net



1. januar 2008

PREOBRAZBA GOSTINSKEGA LOKALA

Gre za prenovo oziroma preobrazbo gostinskega lokala. Gostinski lokali so za druženje, potešitev žeje in lakote ter za praznovanje raznih zabav in včasih tudi za izpoved stvari katerih drugje ne moraš povedati (gost se izpove natakarici o svojih osebnih težavah). Ta lokal, katerega bi jaz prenovila, je odprt od jutra do poznega večera, v katerem pa sedaj manjka dinamično vzdušje. S prenovitvijo bi bil ta lokal konkurenčen od drugih, saj v tistem okolišu ni nikjer lokala, ki bi bil novejši, v podeželskem slogu in ki bi imel igralne avtomate, ter sobo za kadilce. Ta lokal ima tudi veliko prednost, saj leži ob glavni cesti Slovenska Bistrica – Majšperk. Z novo opremo bi prišle tudi druge natakarice, katere bi bile posebej »naučene« kako delati s temi gosti.

Ta lokal je v zelo slabem stanju. Lastniki ga niso prenovili od odprtja le-tega. Lokal že obratuje 13 let v istem ozračju. Menim, da bi bil to dober začetek za spodbudo lastnika k prenovitvi lokala. Lokal bi bil v podeželskem slogu. V lokal bi namestila nove stole in mize, kateri bi bili v barvi smreke in bolj udobni. Šank - ki bi bil v enakem lesu - bi podaljšala, saj gostje najraje sedijo oziroma stojijo za šankom. Opremila bi ga z različnimi modernimi vzorci in zraven namestila veliko število visokih stolov. Stene in strop lokala bi prepleskala v bež in vinsko rdeči barvi, z raznimi vzorci. Terasi, katera je pokrita, bi dala drugačne ploščice in drugačne stole in mize, saj so ti zelo neudobni in mrzli. Zaradi protikadilskega zakona, bi sobo, ki je bila prej za nekadilce spremenili v sobo za kadilce in vanjo postavili ročni nogomet in pikado. Tako kot ročni nogomet kot pikada bi bila zastonj in s tem bi zelo pripomogla k boljšemu vzdušju lokala. Lokal bi bil primeren za mlade in starejše goste, kateri so lahko tako podeželskega rodu ali mestnega. Ta preobrazba bi rešila velik problem, ker bi z boljšimi stoli in mizami pripomogli k temu, da bi gostje bolj udobno sedeli in s tem lažje premlevali svoje probleme s prijatelji. S tem bi se povečalo število gostov in boljše vzdušje v lokalu.

s psom v lokal
dva razloga za obisk lokala

Ines Miklaužič



iPHONE




iPhone je revolucionaren nov mobilni telefon, ki vam omogoča klicanje že s preprostim dotikom imena v imeniku, seznamu priljubljenih ali seznamu klicev. Poleg tega tudi avtomatsko sinhronizira podatke vašega imenika s PC-jem, Mac-om ali spletno storitvijo. Omogoča vam tudi izbiranje in poslušanje klicev na telefonski tajnici v kakršnemkoli vrstnem redu - prav tako kot e-pošta.

Upravljamo ga s pomočjo prstov - in to dejansko z večimi naenkrat. Vgrajen naj bi imel tipalo za zaznavanje bližine obraza, ki med telefoniranjem izklopi zaslon na dotik.

Glede na to, kaj vse se skriva v notranjosti, so mere prav presenetljive. Debelina je zgolj 11,6 milimetra. iPhone bo na voljo v dveh različicah - z vgrajenimi 4 gigabajti ali 8 gigabajti pomnilnika. Z ostalimi napravami se lahko povezuje preko Bluetooth (EDR in AD2P profil) povezave. Brskanje po medmrežju bo mogoče preko GPRS, EDGE ali WLAN povezave. Vgrajena je kamera z ločljivostjo dveh miljonov pik.

Baterija naj bi zdržala 5 ur pogovora ali predvajanja videa in do 16 ur predvajanja glasbe. V ZDA je treba za 4 GB model odšteti 499 U$D, za 8 GB model pa 599 U$D. Omenjena cena velja skupaj z 24 mesečnim aneksom pri operaterju Cingular.

Klici

Z iPhone-om je klicanje tako preprosto kot dotik imena ali številke, ki jo želite klicati. Poleg tega lahko enostavno sestavite seznam priljubljenih za najbolj pogosto klicane številke in hitro spojite klice v konferenčni pogovor.

Telefonska tajnica

Prvič v svetu mobilnih telefonov je mogoče uporabljati telefonsko tajnico z vizualno predstavitvijo sporočil. Tako vam ni treba poslušati tudi prejšnjih, le izberete in poslušate sporočilo, ki vas zanima.

SMS

iPhone vključuje SMS aplikacijo s pametno QWERTY tipkovnico, ki preprečuje in popravlja napake. Zato je enostavnejša in bolj učinkovita od majhnih plastičnih tipkovnic na mnogih pametnih telefonih.

Fotografiranje

iPhone vključuje fotoaparat z ločljivostjo dveh megapikslov in aplikacijo za upravljanje fotk, ki je mnogo boljša od podobnih porgramov na ostalih telefonih. Sinhronizirajte jih z PC-jem ali Mac-om in že jih lahko pošiljate ali pregledujete samo z dotikom prsta.

Janja Mlakar

31. december 2007

Mizica pogrni se


Gorenje je na razpis za izbor Najpodjetniških idej leta 2006/07, ki so bile podeljene v okviru Slovenskega foruma inovacij prijavilo dve primera servirni hladilnik »smart table« in NGC 600. Oba sta se med 289 prispelimi prijavami za invencije in inovacije, izume, tehnološke in druge rešitve ter nove podjetniške ideje uvrstila med 50 finalistov, servirni hladilnik pa je prejel eno izmed petih priznanj najboljšim inovacijam.

V Gorenju so namreč po uspešno predstavljenem študijskem prototipu pametne mize, ki so jo javnosti prvič pokazali predlani oktobra na otvoritvi novega razstavno-prodajnega salona v Velenju, kjer je še vedno na ogled, pripravili tudi prodajno različico, edino te vrste na svetu, ki je že na voljo. Njena cena pa se giblje okoli 8000 €.

Pametna miza je prestižna jedilna miza okrogle oblike, narejena iz kombinacije dragocenih materialov izključno po izboru kupca – najodličnejšega kamna, stekla ali lesa. Namenjena je zahtevnejšim uporabnikom z različnimi bivanjskimi stili, primerna pa je tudi za protokolarna in banketno-poslovna okolja. Njena edinstvena posebnost je v tem, da je vpeta na centralni valj, v katerega je vgrajen popolnoma integriran hladilnik za živila, ki ne potrebujejo toplotne obdelave pred serviranjem. Hladilni aparat z daljinsko upravljanim elektromotorjem, skritim v nogi mize, dvigamo in spuščamo na želeno višino. Osrednji del predstavljalo vrtljive steklene police, na katerih so odkriti in pokriti pladnji za hrano, ki omogočajo preprost izbor in serviranje. Na njih bodo našli svoj prostor pekovski in mlečni izdelki, mesne delikatese, različni namazi in omake, sadje, zelenjava ter pijače, ki jih serviramo ob različnih delih dneva in ob različnih priložnostih.

Pametna miza je več kot inovativen izdelek iz Gorenja, saj predstavlja povsem nov koncept uporabe gospodinjskih aparatov. Je otrok nove filozofije Gorenjeve lepote doma, v kateri igrajo glavno vlogo vrhunsko oblikovani aparati v sodobno opremljenem bivalnem prostoru, ki z edinstvenimi inovacijami vnašajo v življenja uporabnikov tudi novo kulturo bivanja. Gorenje kot usmerjevalec trendov na trgu bele tehnike, z uresničevanjem svoje vizije - postati najbolj izviren, v oblikovanje usmerjen ustvarjalec izdelkov za dom na svetu, z inovativno pametno mizo že danes uresničuje sanje prihodnosti. Janez Smerdelj, direktor Design centra Gorenje, je na vprašanje, od kod ideja za pametno mizo, odgovoril: ''Zadovoljstvo kupca je naša temeljna skrb, zato v Gorenju nenehno raziskujemo potrebe in želje uporabnikov. Ideja o integriranem hladilniku v mizi se je porodila ob analizi vsebine hladilnih aparatov, ki je pokazala, da je pretežni del živil že pripravljen za uživanje, brez kuhanja ali pečenja. Od te ugotovitve je bil le še korak do ideje, da pripravljeno hrano približamo prostoru za serviranje. Pri vsakodnevnem serviranju posameznih obrokov namreč opravimo veliko korakov med hladilnim aparatom in jedilno mizo. Pametna miza čas strežbe skrajša, saj s hrano na takojšnjem dosegu roke poenostavlja uživanje že pripravljene hrane in plemeniti kulturo omizja.''

Viri:

http://www.gorenjegroup.com/18?id=18&nid=324&all=true

http://www.egoxmass.com/oblikovanja/default.asp?ItemID=55&cid=3

http://www.gorenjegroup.com/mediji/sporocila?id=18&all=true&nid=309

Avtorici: Anja Koleša in Jasmina Sobočan