14. marec 2008

Skozi KVP^2 do HSC



KVP2 – Kontinuiran proces izboljšav

Na svetu ne obstaja nič kar bi bilo tako dobro, da tega ne bi mogli še izboljšati.

KVP2 je orodje, s katerim lahko povečamo produktivnost, izboljšamo kakovost in znižamo stroške. V Uniorju ga izvajajo že dalj časa v obliki delavnic, ki potekajo o določeni temi, v njih pa sodelujejo zaposleni iz različnih področij. Problem se prvotno definira in predstavi sodelavcem. Naslednji korak je razumevanje poteka procesa, kjer udeleženci zaposlene v proizvodnji sprašujejo o tem, kakšne probleme delavci v delovnem procesu zaznavajo. Vsak problem se zapiše in ovrednoti po pomembnosti, tim pa kasneje o njih diskutira in izdela katalog ukrepov – s tem se pretok informacij v podjetju bistveno poveča. Vsak udeleženec po en problem skupaj s predlaganim najboljšim ukrepom predstavi vodstvu podjetja. Pomembno pri tem pa je, da se mora vsaka dogovorjena rešitev uvesti v poslovanje čim prej in s čim manjšim denarnim vložkom.

Uspeh uvedbe novega ukrepa je tem večji, čim bolj nam v cilje podjetja uspe integrirati interese in cilje sodelavcev. To pa lahko dosežemo le s pravočasnim in celovitim informiranjem ter vključevanjem vseh sodelavcev v procese sprememb. In prav to KVP2 tudi omogoča.

Slika 1: Kako do izboljšanja polovanja s pomočjo delavnic KVP2


Prehod na obdelavo sinter orodij s trdim rezkanjem
(HSC rezkanje)

Večino tridimenzionalnih oblik v orodjih se danes izdela z visoko hitrostnim rezkanjem – HSC-rezkanjem.

Vzroki za prehod iz erodiranja na rezkanje:

- ozko grlo na področju potopne erozije,

- neažurno spremljanje procesov,

- zastoji strojev, slaba kakovost, neustrezni delovni pogoji,

- neustrezno ravnanje z občutljivimi deli,

- že odkrite in odpravljene napake so se ponavljale.

Korist od inovacije čutijo zaposleni v podjetju, saj je delovno okolje prijaznejše, če delo poteka tekoče in strukturirano. Tukaj ne gre za končne uporabnike, ki bi od inovacije čutili neposredno korist. Korist ima podjetje, saj so z vpeljavo rezkanja odpadli nekateri postopki obdelave oz. se je čas obdelave skrajšal. V celotnem spektru izdelkov se je zmanjšal izdelovalni časa za približno 20%, prav tako se je zmanjšala poraba določenih materialov.

Slika 2: Stroj za HSC- rezkanje

Prednosti so se pokazale v pravočasnem zaznavanju zamud, v zmanjšanju zastojev (ki so nastajali zaradi vročine), v večji produktivnosti, manjših stroških, manjšem izmetu, manjši možnosti ponovitve napak in v boljši komunikaciji ter večjem zadovoljstvu ljudi.

Slabosti oz. riziki pri prehodu na obdelavo z rezkanjem so v možnosti loma orodja in zato ponovitvi postopka, višji ceni orodja in zmanjšanju vzdržnosti orodja.

Da je podjetje lahko začelo uporabljati nov način obdelave, je moralo spremeniti tehnologijo v proizvodnji, izdelati program, nabaviti orodje, izdelati prve poskusne kose, analizirati rezultate in izboljšati postopke ter končno vpeljati nove tehnologije v proizvodnjo.

Vpeljava novega postopka je podjetju omogočila konkurenčno prednost in ga v očeh predvsem avtomobilske industrije naredila kakovostnejšega, bolj zanesljivega in zato seveda tudi zanimivejšega za sodelovanje.

Vendar pa se razvoj nikakor ni ustavil. V orodjarstvu se že uveljavlja nova uporaba laserske tehnologije, ki se šele razvija – gre za kombinacijo HSC-rezkanja in laserskega rezanja na enem stroju. Ta stroj so razvili zaradi prepričanj, da je potrebno orodje obdelati na enem stroju v čim krajšem času. Kot smo že omenili, je HSC-rezkanje (high speed cutting) ena najhitrejših znanih obdelav, pri čemer pa je obdelava odvisna od rezkarjev in njihove kakovosti.


AVTORICI: Katja Pregl, Natalija Novak

AVDIO-VIDEO KONFERENCE

Že odkar poznamo poslovanje, obstajajo velike razdalji med podjetji, kar otežuje medsebojno poslovanje, saj s potovanja izgubimo veliko časa in pa seveda denarja, kje pa so še stvari, ki se ti lahko pripetijo med potjo. Edina možnost brez potovanja je bil nekoč le telefon, ki pa ni zadoščal vsem kriterijem in pa zadovoljstvu pogajalskih strani. Pri prepričanju, da če bi se poslovni partnerji med seboj ne samo slišali, ampak tudi videli, kar bi prineslo mnogo več zadovoljstva in pa uspešnosti v pogajanju so se razvile kot nove tehnologije, ki so zdaj že kar nekaj časa na trgu in v uporabi tako imenovane avdio-video konference.

Če se sprašujete ali bi vam ali ne avdio videokonference prinesle boljši način poslovanja, boste vedeli po prebranem članku.
Avdio-video konferenca je slikovno in zvokovno komuniciranje dveh ali več ljudi na daljavo. Video klic je zelo podoben telefonskemu klicu le da ob priklopu vzpostavimo vizualen stik z ostalimi. Poleg slike in zvoka se lahko prenašajo tudi podatki. Za izvedbo avdio-video konference potrebujemo avdio-vizualno opremo ( zaslon, kamera, mikrofon, zvočnik ali slušalke ), programsko opremo in pa seveda povezavo med udeleženci.

Zaradi povečanja ekonomičnosti pri poslovanju na daljavo, do katere prihaja z vplivom avdio-video konferenc, lahko z lahkoto povemo, da bo ta tehnologija prišla do velikega razvoja in še večjega uspeha. Trenutno po uporabnosti avdio-video konferenc so višje razvite države
( Amerika, Rusija, Japonska, Italija,…).

Tako kot pri vsaki vrsti komuniciranja je tudi pri avdio-video konferenci potrebno poznati nekaj pravil lepega obnašanja:
-izogibati se moramo povzročanja odmevov
-kadar ne govorimo izključimo mikrofon, da ne bomo prenašali nepotrebnih zvokov
-poskušajmo minimizirati hrup okolice
-poskrbeti moramo za dobro osvetljavo (predvsem glave), paziti moramo da ne pride do bleščanja
-kamero skušajmo imeti v višini oči
-če sodelujemo na skupinski video konferenci imejmo pred sabo listek z imenom
-med video konferenco ne počnimo nič takega, kar ne sodi nanjo

Po mnenje izkušenih strokovnjakov na tem področju , kot sva midva avtorja, vam lahko z lahkoto pritrdiva, da je ta zadeva odlična za uporabo komuniciranja med podjetji z in brez razdalje. Vsako leto se dvigne število uporabnikov, saj vsi vedo, da je zadeva priporočljiva in si lahko z njo pomagaš na mnogih različnih ravneh, kot so: šola, vojska, inštituti, bolnice, ministrstva, banke,… Kljub vsem naštetim pomembnim uporabnikom avdio-video konference, sva mnenja, da je še posebej pomembna pri telemedicini, saj lahko študentje brez prisotnosti in motenju zdravnika opazujejo poseg, ki nam bo mogoče kdaj rešil tudi življenje.

Avtor: Tomi Držaj, Domen Zavec

VIRI: Aethra , Polycom, Tandberg, Sony

Ko skladiščenje ni več problem…

Verjetno med nami ni nikogar, ki nebi poznal podjetja Pivovarna Laško ter njenih proizvodov. Več pa je takšnih, ki verjetno ne vedo, da se v podjetju srečujejo s prostorsko stisko, saj le to na eni strani omejuje reka Savinja, na drugi pa železniška proga ter hrib.

Pivovarna Laško

Velik del podjetja zavzema skladišče, v katerem se nahajajo proizvodi ter surovine (tako prazne kot tudi polne pločevinke in steklenice). Zavedati se moremo, da se v podjetju vsak dan nahaja nekaj milijonov teh steklenic ter pločevink, kar zavzema velike površine in s tem podjetje ovira pri morebitnih širitvah proizvodnje.

Trenutno skladišče podjetju povzroča visoke stroške, saj v njem obratuje kar 25 viličarjev znamke Linde, ki morajo biti redno servisirani, kar posledično pomeni tudi več zaposlenih. Ker je potrebno blago iz proizvodnje z viličarjem prenesti v samo skladišče je daljši tudi proces skladiščenja blaga. Zaradi velikega števila omenjenih viličarjev, ki neprestano vozijo po skladišču obstaja velika nevarnost, da pride do medsebojnega trka in s tem do večje škode, kar se večkrat zgodi. Nevarnost pa obstaja tudi za pešce, ki se nahajajo v tem delu podjetja. Ker je velik del procesa skladiščenja neavtomatiziranega se lahko zgodi, da so proizvodi napačno razvrščeni in s tem prihaja do nepreglednosti in izgube časa. Zaradi omenjenih problemov podjetju predlagava, da uvede tehnično-tehnološko procesno inovacijo in sicer avtomatizirano regalno skladišče, ki bi sicer za podjetje pomenilo visoko investicijo, vendar bi se le ta dolgoročno splačala.

avtomatizirano regalno skladišče

Avtomatizirano regalno skladiščenje pomeni tudi implementacijo tehnologije črtne kode in integracijo strojne opreme s programsko. Prav tako je pri optimizaciji takšnega skladišča krmiljenje robotov na vodilih ključnega pomena. Črtna koda preprečuje napake in omogoča hitrejše delo, funkcija vodil v avtomatskem regalnem skladišču pa je predvsem pohitriti procese prejema in izdaje blaga ter poveča varnost zaposlenih pri delu.





»Zakaj kot rešitev ravno avtomatizirano regalno skladišče?«
Pri uvedbi regalnega skladišča bi podjetje pridobilo na površini, saj bi se le to gradilo v višino in tako bi ostalo več prostora za izvajanje ostalih procesov, ki se odvijajo v podjetju. Znatno bi se zmanjšali tudi stroški, saj zaradi avtomatizacije ne bi bilo potrebnih toliko viličarjev ter s tem viličaristov. Zaradi omenjene avtomatizacije bi bilo tudi manj napak ter povečala bi se preglednost. Ker bi bil proces računalniško voden, bi podjetje v vsakem ternutku natančno vedelo, katero blaga ter koliko ga je na zalogi, kar bi zopet zmanjšalo stroške (just in time).

Meniva, da se bo uvedba te novosti v podjetju obdržala in da se bo samo regalno skladišče sorazmerno s povečanjem proizvodnje tudi v prihodnje dograjevalo (v višino) ter se še bolj avtomatiziralo in sicer z nakupom dodatnih avtomatiziranih regalnih sistemov, ki služijo za shranjevanje, evidenco ter odpremljanje blaga.

Še nekaj zanimivosti:

  • Pivovarna Laško ima za potrebe nalaganja in razlaganja 42 različnih tipov plinskih viličarjev Linde, od tega kar 25 v skladišču.
  • Ob vrhuncu sezone lahko v Laškem na dan odpremijo kar 120 tovornjakov s priklopniki.
  • Zmogljivost vseh polnilnih linij za steklenice je okoli 175.000 steklenic/h
  • Zmogljivost vseh polnilnih linij za pločevinke je 110.000 pločevink/h
  • Zmogljivost linije za sode je 360 sodov/h
  • Zmogljivost linije za vodo v plastenkah je 12.500 plastenk vode/h

Viri:

Avtorja: Rok Nemec, Andreja Kligl

10. marec 2008

Pametna rokometna žoga

Mednarodna rokometna zveza je predstavila pametno žogo, ki bo sodnikom pomagala dosoditi zadetek v dvomljivih situacijah.

Danski Select je, predvsem zaradi številnih napak pri dosojanju zadetkov, razvil novo žogo. Tako imenovana pametna žoga bo imela čip, ki bo brezžično povezan s slušalko, ki jo bodo delilci pravice imeli ves čas tekme v ušesu. Žoga imenovana iBall bo v trenutku prečkanja gol črte poslala zvočni signal sodniku. Tako naj ne bi bilo več razveljavljenih zadetkov. Premierno naj bi igralci žogo uporabili na svetovnem prvenstvu leta 2009 na Hrvaškem.

Dodana vrednost okroglega usnja pa je tudi ta, da bodo lahko gledalci, zaradi čipa v žogi, po vsakem zadetku na velikem zaslonu prebrali tudi hitrost strela na gol.

Objavil: Mitja Baskar

Vir: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3119045