10. marec 2008

Pametna rokometna žoga

Mednarodna rokometna zveza je predstavila pametno žogo, ki bo sodnikom pomagala dosoditi zadetek v dvomljivih situacijah.

Danski Select je, predvsem zaradi številnih napak pri dosojanju zadetkov, razvil novo žogo. Tako imenovana pametna žoga bo imela čip, ki bo brezžično povezan s slušalko, ki jo bodo delilci pravice imeli ves čas tekme v ušesu. Žoga imenovana iBall bo v trenutku prečkanja gol črte poslala zvočni signal sodniku. Tako naj ne bi bilo več razveljavljenih zadetkov. Premierno naj bi igralci žogo uporabili na svetovnem prvenstvu leta 2009 na Hrvaškem.

Dodana vrednost okroglega usnja pa je tudi ta, da bodo lahko gledalci, zaradi čipa v žogi, po vsakem zadetku na velikem zaslonu prebrali tudi hitrost strela na gol.

Objavil: Mitja Baskar

Vir: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3119045

8 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Mislim, da bi bilo potrebno prej to narediti v fuzbalu, kjer je že prišlo do še večjih dilem ali je bil zadetek ali ne (tukaj so že poskušali z postavitvijo kamer, itd...). Zanimivo bi bilo tudi poskusiti s kakšno podobno varianto pri offside-u v povezavi z žogo, zadnjim igralcem in stranskim sodnikom.

ps.: zanimivo ime te žoge..nekak me spominja Apple:)

Mitja B.

Robert F. pravi ...

ja I pred imenom je zdaj kr moderno..

Anonimni pravi ...

Verjetno bodo podobne tehnologije vpletli še v ostale športe za off side,out..Zadeva je zanimiva za gledalce, športnikom pa se verjetno ne bo več dogajala krivica:)
Anže Polanec

Rok Šnajder pravi ...

Sem športnik in redno spremljam športe z žogo, tudi rokomet, v katerem pa menim, da ta žoga, bo predstavljala tudi lahko manjše napake pri tehnologiji, če se morda tisti čip nebo funkcioniral pravilno, ker vemo da se žoga nasmoli zaradi boljšega prejema in mogoče lahko to vpliva na okvaro same inovacije...po drugi strani pa bo v pomoč sodnikam saj vemo, da včasih ko je res gol, sodniki ne priznavajo zaradi različnih( političnih in gospodarskih razmer kujejo večje bogatejše klube v več) kot pa naše..to se je dogajalo, tako pa bodo gledali tudi imeli izpisano na zaslono pravilno odločitev na podlagi tehnologije, isto naj bi bilo kot sem slišal tudi za nogomet...skratka bo zanimivo kako se bo obneslo
LP

Rok Šnajder

Anonimni pravi ...

Upam, da si bodo kaj takega izmislili tudi za ofsajd pri fuzbalu, ker oni stranski v soboto v Domžalah je bil katastrofa! :)

Tako da zadeva je seveda pozitivna. Vendar spet po drugi strani... Se mi zdi, da vse te inovacije o katerih lahko beremo tudi na tem blogu počasi izrinjajo "človeški" faktor...

Na koga pa se bomo jezili in valili krivdo za poraz, če ne na sodnike? :) Na računalnike?

Gregor Plohl

Anonimni pravi ...

Hmm...to se mi zdi zanimiva ideja, saj bi s tem res prihranili dosti živcev marsikomu:)
Edino ime žoge mi nekak ni preveč všeč.

Lp, Samo Merc

Anonimni pravi ...

Zelo dobra stvar. Do sedaj je bilo že preveč prepiranj in nesoglasij na semih tekmah in še kaki teden po njej. Ta žoga bi zelo olajšala delo sodnikov, pa še trenerjem in igralcem bi zaprla usta glede tega al je bil gol al ne.

lp
Mišo Tanasić

Anonimni pravi ...

ali prodajajo žogo kje v sloveniji