28. maj 2008

CEPINGYI-naprava za natančnejše diagnosticiranje



Si predstavljate idejo človeka kot eno veliko celoto v kateri sta duh in telo eno, v kateri je notranje odvisno od zunanjih vplivov in zunanjost odvisna od notranjega ravnovesja v človeškem telesu?

Na tej, res v najbolj enostavnem opisu prikazani, filozofsko znanstveni miselnosti je zrasla ne samo TKM ampak tudi kitajska kaligrafija, filozofija, politika, religija, skratka celotna kitajska miselnost.

CEPINGJING - naprava, ki je predstavljena v tem seminarju je plod sodobne TKM.

Na kratko; s pomočjo blazinice pomočene v vodo, pritrjene na čelo s pasom, ki služi kot prevodnik elektrike (energije) v našem telesu, naprava zazna pretočnost naših meridianov (vsega skupaj jih je 12) ter jih pokaže v obliki decimalnega zapisa. Obstaja neka normalna oz bolje rečeno zdrava pretočnost meridianov, da naše telo ne zazna bolezni. Čim številke odstopajo od tega zdravega normativa, potem je pretočnost meridiana v neravnovesju in nastopi lahko bolezen.

Naprava je precej točna a vseeno ima svoje slabe lastnosti. V primeru, da oseba, ki preizkuša napravo na bolniku ni zdravnik diagnostik TKM, bo lahko po decimalnem zapisu resda odkril neravnovesje v telesu in tudi če bolnik prepozna svoje težave in jih potrdi to obema čisto nič ne bo pomagalo saj zdravnik ne bo zmožen povezati simptome kaj šele najti vzroka bolezni, kar pomeni seveda da bolnik ne bo prejel ustreznega zdravljena.

Torej tudi s sodobnimi napravami potrebujemo zdravnika diagnostika “stare šole” TKM, ki mu bo naprava služila zgolj kot še bolj natančen vpogled v notranjost bolnika in morda tudi kot potrditev že svojih dognanj.

Ne bodite naivni, ne mislite si, da boste lahko z napravo CEPINGJING sami odigrali zdravnika TKM.

Medicina na kitajskem je kompleksna večtisočletna znanost, ki zahteva ogromno znanja in univerzitetne šole ter prakse. Ste morda kdaj opazili zakaj so vsi zdravniki TKM starejši od 45 let?

Za konec pa še samo zanimiva opazka za razmislek. Z omenjeno napravo TKM je kitajska medicina pokazala “zahodni” medicini, da je eksaktna, torej merljiva in jo kljub temu zavrača ogromno neazijskih držav. Kaj vam to lahko pove o farmacevskem lobiju pri nas? Mar je res več zdravil kot je bolezni? Kaj bi neredil “zahod” če bi priznal uspešnost TKM oz. Kako bi odreagirale gigantske farmacevske družbe? Rešitev je v sodelovanju obeh medicin, ne pozabimo, da je na prvem mestu kljub vsemu bolnikovo zdravje.

Avtorici:
Eva Ročnik in Kim Božič