27. december 2007

Luna, hvala!

Živimo v svetu, ko vprašanje zagotavljanja energije z alternativnimi, okolju neškodljivimi viri poglavitnega pomena. Eden izmed teh virov je tudi Tidal power.

Tidal power je v svetu znan pojem. V slovenščino bi ga lahko prevedli kot energija, pridobljena s plimovanjem morja ali preprosteje plimske elektrarne. Izkoriščanje energije iz vode poznamo že iz 12. stol., ko so začeli graditi mline ob potokih. Elektrarne, ki delujejo na podlagi plime in oseke, so se pa začele razvijati v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Prva takšna elektrarna je začela obratovati leta 1966 med mestecema St. Malo in Dinard v Franciji. V bistvu so med tema dvema mestecema zgradili jez, ki sliči jezom, ki jih poznamo tudi pri naših hidroelektrarnah. Razlika je le v tem, da lahko elektrarna La Rance izdeluje električen tok v obe smeri, na podlagi plimovanja. Ker pa izkoriščanje energije tako pri plimi kot oseki ni enako učinkovito, te vrste elektrarn ne gradijo več.

V osnovi lahko energijo iz vode pridobivamo na dva načina:

Ä z jezovi, kjer izkoriščamo potencialno energijo vode (nam znane hidroelektrarne)

Ä s pretočnimi sistemi, ki izkoriščajo kinetično energijo vode

Ker je tehnika od postavitve elektrarne La Rance nenehno napredovala, se danes razvijajo povsem drugačni načini izkoriščanja kinetične energije vode, ki jo povzroči luna in jo sami zaznamo v obliki plime in oseke. Tako se istočasno pojavljajo različni modeli po vsem svetu. Lunar Energy je razvil svoj tip turbin t.i. Rotech Tidal Turbine (RTT). V letu 2007 so se povezali z nemškim koncernom e.on in tako skupaj načrtujejo v naslednjih letih preboj in zgraditev več podvodnih kompleksov (angl. Sea Farms) za čisto in neslišno pridobivanje električnega toka.

In kako deluje?

Ta sistem pridobivanje elektrike ni mogoče uporabiti povsod. So specifični deli sveta, kjer razlika med plimo in Aoseko doseže tudi 14 metrov in več. Za RTT je potreben predvsem močan tok, katerega omogoča zadostno plimovanje.

Plimske elektrarne izkoriščajo med plimovanjem doseženo razliko v gladini vode in iz tega nastajajoč tok. Nameščene so na morskem dnu, v bližini obal.

Vsaka RTT turbina ima v notranjosti zamenljivo kaseto z lopaticami, generatorjem, električnimi in hidravličnimi komponentami. Oblika turbine je takšna, da se tok skozi njo pospeši, kar močneje zavrti lopatice. Hidravličen sistem to vrtenje zavira in tako hidravlični motor poganja električne generatorje, ki proizvajajo električno energijo.









Tehnični podatki:

Lega: približno 1 km od obale, na globini okoli 50 metrov

Mere turbine: dolžina 15m, skupna višina okoli 10m

Hitrost: turbine se vrtijo v povprečju s 21 obrati na minuto, kar omogoča preprečitev nastanka škode na flori in favni morskega dna

Moč: 8 Megawattov

Prednosti

- plimovanje se nikoli ne ustavi

- turbine se ne vidijo in ne slišijo

- minimalen vpliv na ekosistem

- ekonomičnost

Slabosti

- visoka začetna investicija

- težje dostopno za vzdrževanje

Za razmislek pa tole: glede na to da je ta način pridobivanja energije že dokaj znan, zakaj potem tega ne izvedejo vse obalne države z zgoraj navedenimi pogoji in v večji meri kot to počno sedaj, ali je to problem globalnega kapitalističnega obnašanja, kjer je glavni cilj zaslužek ne pa ohranitev narave, ali pa tiči problem v morebitnem zaprtju ostalih ekološko bolj oporečnih elektrarn, ki prinašajo državi velik priliv v blagajno. Kakorkoli že, v ospredju ostaja denar neglede na to, kateri problem izberemo!

http://www.youtube.com/watch?v=hR3joMykdRo

http://www.lunarenergy.co.uk/productOverview.htm

http://www.eon.com/de/unternehmen/tdw_16965.jsp

Avtorja: Martina Vaner & Grega Kunčič

24. december 2007

Slovenci spet prvi!






Slovenci spet prvi!
Slovenija ima v virtualnem svetu prvo virtualno zgradbo, kjer ima sedeže kar 60 slovenskih podjetij.

Slovenija je dobila prvo virtualno poslovno zgradbo, saj je kar 60 slovenskih podjetij razširilo svoje poslovanje v virtualne dimenzije. S tem dejanjem pa smo Slovenci zopet v nečem najboljši. V regiji Slovenia, v virtualnem svetu Second Life, imamo tako največ poslovnih predstavništev na realno državo!Predstavništva podjetij se nahajajo v nebotičniku Futuristing Tower, postavil pa ga je FM Virtual, hčerinsko podjetje Futurističnega Marketinga, vodilno slovensko podjetje za gradnjo in zakup projektov v paralelnem svetu Second Life. Futuristing Tower tako predstavlja bazo virtualnega slovenskega podjetništva. V 11 nadstropnem stolpu domuje 60 podjetij s svojimi pisarnami, le te pa jim služijo kot prostor za komuniciranje, povezovanje in snovanje projektov. Pisarne so odprte za vse obiskovalce, ki pa si ob ogledu lahko tudi napolnijo žepe z marsikatero izmed dobrot, ki jih le te ponujajo. V pritličju nebotičnika je skupna loža, na samem vrhu pa se nahaja vrt, sedež podjetja FM Virtual, ki je zaradi svoje prostornosti in lepega razgleda namenjen druženju ter sklepanju pravih poslov. Pogled vam bo segel vse do sosednjega Si.mobilovega otoka zabave in morda boste, če boste le dovolj napeli ušesa, ujeli tudi ritem katere izmed mnogih glasbenih zabav, ki se odvijajo v Si.mobilovi plesni areni.Futuristing Tower je že v sami fazi nastajanja privabil Slovensko turistično organizacijo (STO), ki je tako promocijo svojega slogana I feel Slovenia in promocijo same države, ponesla tudi v vzporedne dimenzije. FM Virtual je za podjetje IPROM razvil in postavil sistem oglaševanja, oglasne mreže, ki je krmiljena s centralnim sistemom za nadzor oglasov. Sistem hkrati omogoča tudi vodenje statistik, nadzor prikazovanja oglasov, kot tudi njihovo nalaganje na daljavo.Za dodatno popestritev skrbi glasba spletnega radia zato na otoku sredi virtualnega oceana zagotovo ne bo dolgčas.Prebivalci sveta Second Life lahko obiščejo Futuristing Tower v regiji SLOVENIA, natančneje na otoku CORPORATE ISLAND ali pa obiščite spletno stran ortoego.com za vse in še več informacij o virtualni Sloveniji ter Second Life-u nasploh.

Zanimivost naših slovenskih podjetij!!

avtor: anja t