3. maj 2008

Porabimo enako a plačajmo manj!

Ob prebiranju tega vpisa ravnokar trošite električno energijo. Avtorja sva sicer prepričana, da bova v tem vpisu podala mnoge zanimive in tudi koristne informacije, a se istočasno zavedava, da bi brez da bi to prebrali lahko živeli čisto normalno, srečno in zdravo še naprej. Kaj pa brez pomoči mnogih gospodinjskih in ostalih aparatov, ki trošijo električno energijo? Si lahko zamišljate življenje, ko bi morali po mestu zvečer spet hoditi ali v popolni temi, ali pa z baklami, s katerimi bi si svetili? Preživeli bi gotovo, a to bi naše življenje zelo otežilo. Električna energija je torej nekaj, od česar smo zelo odvisni in kar zelo potrebujemo. To se vidi tudi v nenehni rasti porabe le te, katero prikazuje naslednji graf:

Morda bo kdo rekel, da posamezniki ne moremo vplivati na manjšo bolj racionalno porabo električne energije, oziroma, da je naš prispevek k porabi tako majhen, da sploh ne vplivamo na celotno porabo. V razmislek naslednji graf:

Iz grafa se da razbrati, da smo posamezniki (združeni v celoto vse gospodinjstev) drugi največji porabniki električne energije, takoj za proizvajalnimi dejavnostmi. Iz tega lahko zaključimo, da lahko tudi mi kot posamezniki, ko se začnemo tega zavedati močno vplivamo na zmanjšanje porabe električne energije, oziroma na njeno bolj racionalno rabo. Zakaj pa bi sploh morali zmanjšati porabo? Res je, da s porabo same energije ne vplivamo na okolje, a okolje zelo obremenjujemo s samo proizvodnjo. Zato je zelo pomembno, da porabljamo energijo racionalno in predvsem varčno!


Elektro Maribor se je zato odločil k temu vzpodbuditi tudi nas posameznike. Po 01.07.2007, ko je prišlo do odprtja trga z električno energijo je tako ponudil nov paket Varčujem! S tem paketom omogoča tistim, ki želijo z racionalno rabo energije omogočiti privarčevati kak €, kar je za odjemalce največja pozitivna posledica oz pridobitev izbrane inovacije. Treba pa je poudarit, da je s tem paketom možno privarčevati tudi z enako količino porabljene energije, le da se razporeditev porabe razdeli v višanje porabljenega odstotka energije v nočnem oziroma v času nižje (MT) tarife.

Poglejmo na konkretnem primeru. Varčni Janez in njegova žena sta povprečna uporabnika med gospodinjstvi, s priključno močjo 7 KW. Letno porabita 3648 kWh. Energijo sta najprej porabljala v enakih razmerjih, torej 50% v višji dnevni tarifi (VT) in 50% ponoči (MT). Za oskrbo sta plačevala 390,00 € letno. Odločila sta se, da bosta od slej večje porabnike energije, npr. pralni stroj, vključevala le ponoči (v nižji tarifi), in tako svoje razmerje porabe spremenila na 60% v MT, in 40 v VT. Tako sta zadostila pogoju, da se jima paket Varčujem! izplača. Ob enaki porabi (le da je več porabe v večernih urah) sedaj plačat na leto 15 € manj za energijo.


Koristi iz paketa varčujem ima tudi podjetje. V 1. fazi paket, kot že rečeno, omogoča nižjo nakupno ceno za odjemalce, v naslednji fazi pa podjetju tudi spremembo diagrama nakupa in posledično nižjo nakupno ceno.

Avtorja sva mnenja, da je uvedba paketa Varčujem! Pozitivna, tako za odjemalca, kot tudi za podjetje. Misliva, da je podjetje s tem paketom uspešno nastopilo na trgu ob odprtju le tega, ter uporabnikom dalo s tem več kot zadosten razlog, da uporabljajo storitve podjetja tako, da lahko s paketom Varčujem! Ob enaki količini porabljene energije plačajo manj. Meniva, da bo paket Varčujem! S časom pridobil vedno več zadovoljnih uporabnikov.

Avtorja: Plohl Gregor, Stojanović Boško

2. maj 2008

Izboljšanje poslovanja s sistemom SAP

SAP ponuja obsežen nabor rešitev, ki dajejo dodatno moč vsaki poslovni operaciji. Tako pridobite vidljivost in učinkovitost – in najpomembnejše, zmožnost preoblikovanja poslovanja v takega s konkurenčno prednostjo.
Rešitve SAP so primerne tako za majhna kot za srednje velika podjetja, saj vključujejo poslovne funkcionalnosti in najboljše prakse poslovanja v posamezni panogi. Poslovni procesi so avtomatizirani in izboljšani, prav tako je izboljšan proces odločanja s strateškim poslovnim vpogledom. SAP je na voljo so kot paketna rešitev z enostavno vpeljavo.


V podjetju Prevent AFC d.o.o. so se za vpeljavo programske rešitve SAP odločili v drugi polovici lanskega leta. Sistem jim omogoča vzpostavitev učinkovitih in usklajenih procesov, prilagodljiv je do te mere, da omogoča strateško vodenje poslovanja ter nadzorovanja vseh stroškov v podjetju. Paketna rešitev zagotavlja vse najpomembnejše funkcionalnosti, ki jih potrebuje podjetje:

· finančno računovodstvo,
· interno računovodstvo,
· prodaja in distribucija,
· nabava in logistika,
· razvoj poročil in analitika.



Te funkcije so seveda še dalje podrobneje razčlenjene, tako da omogočajo podjetju pokritje vseh pomembnih področij. Z metodologijo vpeljave, ki je prilagojena potrebam in zmožnostim podjetij, se je nekoliko skrajšalo trajanje procesov, število potrebnega osebja in stroški. Prednost vpeljane rešitve je tudi to, da je slovenska različica sistema SAP je povsem prilagojena domači zakonodaji.

Avtorja: Tina Ferk, Barbara Srebnik

KBM Fineko d.o.o. vstopa na Hrvaški trg

Družba KBM Fineko d.o.o. je v 100% lasti Nove KBM d.d. Opravljajo naslednje storitve: Nepremičninska dejavnost, ki zajema nakupe, prodaje in upravljanje z nepremičninami, naslednja dejavnost je izterjave terjatev iz naslova kreditnih pogodb fizičnih oseb in drobnega gospodarstva in tudi storitvena in svetovalna dejavnost, ki zajema upravljanje s kapitalskimi naložbami, finančno in ekonomsko svetovanje ter nadzor nad porabo sredstev iz naslova kreditov za večje investicijske pogodbe.
Večino storitev družba opravlja za ali skupaj z Novo KBM d.d. Zastopana je skupaj z NKBM predvsem na lokalnem slovenskem trgu, lastnik pa pred družbo postavlja zelo ambiciozne strateške cilje, gledane preko zahtevanega donosa na kapital.

Za prihodnost si je družba zadala naslednje smernice:

  • Cilj: poiskati je potrebno možnosti povečanja donosnosti poslovanja,
  • strategijo je potrebno prilagoditi temu temeljnemu cilju
  • strateški projekti, ki podpirajo strateški cilj:
    - izkoristit še neizkoriščen maneverski prostor za uvajanje produktov družbe skupaj z Novo KBM na nove trge ( predvsem JV Evropa ),
    - glede na potrebe novih trgov dopolniti / nadgraditi produkte s produkti, ki ob enakem tveganju povečajo možnost zaslužka,
  • smoter strateških projektov: povečanje prihodkov, uspešnosti poslovanja in ugleda podjetja,
  • kritični faktorji uspešnosti:
    - podpora lastnika
    - viri: finančni, kadrovski…
    - politično pravni elementi držav novih trgov ( zakoni, davčna politika, zunanjetrgovinska regulativa, stabilnost vlade… )
    - ekonomski elementi ( trendi v BDP, splošna raven cen in zaposlenosti, razvoj nepremičninskega trga, … )
    - socio –kulturni elementi ( populacijska gibanja, potrošništvo…. )
  • potrebne aktivnosti :
    - analiza stanja: preko SWOT analize
    - selekcija storitev, trgov
    - izbira ustrezne strategije vstopa
    - izgradnja infrastrukture preko predstavnika ali firme ( lokalna pisarna ali mešana firma )
Glede na to, da bi bilo za podjetje v prvi fazi najbolj primerno tržišče nepremičnin v sosednji Hrvaški, je v nadaljevanju izdelana SWOT analiza za vstop družbe na hrvaški nepremičninski trg. Ker ne razpolagava s strateškim planom podjetja, sva razmišljala o tem, kaj bi za podjetje lahko bilo na hrvaškem trgu nepremičnin kot tržna prilika in riziko in katere prednosti in slabosti bi lahko imelo takšno podjetje, na osnovi najinih predvidevanj pa sva izdelala primer SWOT analize.
  • Da lahko takšno podjetje lažje izkoristiti velike razpoložljive potenciale hitro razvijajočega se nepremičninskega trga, ki v primerjavi s slovenskim trgom omogoča doseganje višje dodane vrednosti, gledane preko dobička,
  • da lahko z lastno firmo, ustanovljeno v lokalnem okolju ter dovolj kvalitetnimi lokalnimi kadri lažje identificira priložnosti, ki se pojavljajo na trgu nepremičnin,
  • da se lahko z lastno firmo, registrirano na Hrvaškem izkoristi pravica direktne pridobitve lastništva na nepremičninah, saj še vedno obstoja dejstvo omejitve možnosti direktne pridobitve lastništva nad nepremičnino na Hrvaškem tako za fizične kot pravne osebe iz Slovenije,
  • da se lahko preko partnerskega odnosa s hrvaškim partnerjem doseže povezavo z lokalnimi oblastmi, kar olajša reševanje birokratskih postopkov, omogoča informacije glede prostorske politike, lažje pa se tudi izkoriščajo naložbene priložnosti na atraktivnih lokacijah.
  • Če k temu dodamo še vse prednosti takega podjetja:
    - dostop do relativno ugodnih finančnih virov za financiranje projektov pri slovenskih bankah,
    - razpoložljive človeške vire s potrebnimi znanji in izkušnjami na podobnih projektih, realiziranih v Sloveniji.

Avtorja: Marko Kašan in Marko Božnik

28. april 2008

Storitev faktoringa v podjetju Finea fakotring d.o.o.


Podjetje Finea hodling, d.o.o. je krovna družba skupine podjetij, ki ponujajo številne storitve na področju financ, računovodstva, davčnega in poslovnega svetovanja ter informatike.

V sklopu holdinga deluje podjetje Finea faktoring, d.o.o., ki se ukvarja s ponudbo storitve oziroma finančnega orodja imenovanega faktoring. Faktoring se za razliko od ameriškega trga na našem trgu šele uveljavlja. Podjetje v tem primeru izvaja bančni posel na stranki kar se da prijazen način ampak ni banka.


Kaj sploh je faktoring???

¢ je postopek financiranja prodaje, pri katerem podjetje (faktor) odkupi dobaviteljeve terjatve

¢ s faktoringom prevzame faktor pogosto tudi opominjanje, nadzorovanje vplačil in druge knjigovodske naloge svojega odjemalca.

Podjetje, v tem primeru Finea-faktoring, d.o.o. odkupi od svojih strank njihove terjatve do dobaviteljev in stranki na drugi strani s tem omogoči da dobi takoj na voljo likvidna sredsvta v obliki denarja zmanjšana za provizijo.

Prednosti fakotringa v Finea - faktoring d.o.o.


¢ nudenje storitev, ki so fleksibilne in kupcem prilagojene storitve

¢ vsak stranka se obravnava posebej, saj gre za neposredn način trženja z direktnimi stiki

¢ omogočanje likvidnosti poslovanja

Storitve se vedno prilagajajo kupcem in ne gre za neko docela standardno storitev, vsak kupec se lahko obravnava posebej. Način dela je takšen, da celoten tim dela na pridobivanju novih strank. Gre za izrazito tržno usmerjeno delovanja zaradi narave dela in branže: v bistvu izvajajo bančni posel a niso banka. Prav tako se podjetje širi na nove trge (predvsem bivše Jugoslavije) ravno z nameno da v prvi meri servisirajo slovenske stranke na teh trgih.

Avtorja: Jure Vezjak in Rok Šnajder


AVTOMATIZACIJA PROIZVODNJE V PODJETJU AJM

Podjetje AJM okna-vrata-senčila d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 1990 s privatnim kapitalom in je v stoodstotni družinski lasti. Danes ima podjetje zaposlenih ca. 300 redno zaposlenih delavcev in ca. 150 pogodbenih delavcev. Podjetje se ukvarja s proizvodnjo in prodajo garažnih in industrijskih vrat, kovinskih in protipožarnih vrat ter strešnih oken.

Na tržišču nastaja med podjetji vedno večja konkurenca. Tako se pojavlja vedno večji pritisk s strani konkurence in zniževanja stroškov proizvodnje. Naše področje obravnave je proizvodnja, ter kako bi lahko povečali količino in kvaliteto proizvedenih izdelkov. Smo mnenja, da se z uvedbo avtomatizirane proizvodnje linije, v nadaljevanju CNC, odpravili večino teh težav.

CNC stroj je neke vrste avtomat, ki ga lahko prosto programiramo. Njegova glavna značilnost je možnost hitre preureditve stroja z ene na drugo obdelavo z zamenjavo programa in hitro prilagoditvijo stroja. Zato je še posebej primeren za avtomatizacijo maloserijske in srednje serijske proizvodnje. CNC stroj je sestavljen iz dveh glavnih delov: stroja, na katerem se izvaja obdelava delov in CNC krmilnika, ki to obdelavo krmili. Za ogled video predstavitve delovanja stroja, kliknite na sliko desno od besedila.


Prednosti in slabosti uvedbe CNC linije:

Prednosti
  • skrajšan čas izdelave izdelkov
  • zmanjšani proizvodni stroški
  • povečana konkurenčnost
  • povečana skrb za zadovoljstvo kupcev
  • zvišana produktivnost
  • manjše število napak
  • zmanjšano tolerančno odstopanje
  • povečana inovativnost
  • povečana prizadevanja za kvaliteto.
Slabosti:
  • stroški vzdrževanja
  • visoki stroški nabave stroja
  • CNC-linija zasede veliko prostora
  • zastoj proizvodnje ob morebitni okvari stroja

Smo mnenja, da se z uvedbo avtomatizirane proizvodnje linije, v nadaljevanju CNC, zmanjša čas proizvodnje določenega izdelka, ne pride do toliko napak, kvaliteta se izboljša in seveda tudi preglednost. Zmanjša se tudi zahtevnost dela. Z nabavo te linije bi nam bilo omogočeno izdelovanje zahtevnejših izdelkov, ki jih na drugače ne bi mogli izdelovati oz. le težko.

Avtorji: David Kranjc, Jernej Povoden, Jernej Makuc