3. maj 2008

Porabimo enako a plačajmo manj!

Ob prebiranju tega vpisa ravnokar trošite električno energijo. Avtorja sva sicer prepričana, da bova v tem vpisu podala mnoge zanimive in tudi koristne informacije, a se istočasno zavedava, da bi brez da bi to prebrali lahko živeli čisto normalno, srečno in zdravo še naprej. Kaj pa brez pomoči mnogih gospodinjskih in ostalih aparatov, ki trošijo električno energijo? Si lahko zamišljate življenje, ko bi morali po mestu zvečer spet hoditi ali v popolni temi, ali pa z baklami, s katerimi bi si svetili? Preživeli bi gotovo, a to bi naše življenje zelo otežilo. Električna energija je torej nekaj, od česar smo zelo odvisni in kar zelo potrebujemo. To se vidi tudi v nenehni rasti porabe le te, katero prikazuje naslednji graf:

Morda bo kdo rekel, da posamezniki ne moremo vplivati na manjšo bolj racionalno porabo električne energije, oziroma, da je naš prispevek k porabi tako majhen, da sploh ne vplivamo na celotno porabo. V razmislek naslednji graf:

Iz grafa se da razbrati, da smo posamezniki (združeni v celoto vse gospodinjstev) drugi največji porabniki električne energije, takoj za proizvajalnimi dejavnostmi. Iz tega lahko zaključimo, da lahko tudi mi kot posamezniki, ko se začnemo tega zavedati močno vplivamo na zmanjšanje porabe električne energije, oziroma na njeno bolj racionalno rabo. Zakaj pa bi sploh morali zmanjšati porabo? Res je, da s porabo same energije ne vplivamo na okolje, a okolje zelo obremenjujemo s samo proizvodnjo. Zato je zelo pomembno, da porabljamo energijo racionalno in predvsem varčno!


Elektro Maribor se je zato odločil k temu vzpodbuditi tudi nas posameznike. Po 01.07.2007, ko je prišlo do odprtja trga z električno energijo je tako ponudil nov paket Varčujem! S tem paketom omogoča tistim, ki želijo z racionalno rabo energije omogočiti privarčevati kak €, kar je za odjemalce največja pozitivna posledica oz pridobitev izbrane inovacije. Treba pa je poudarit, da je s tem paketom možno privarčevati tudi z enako količino porabljene energije, le da se razporeditev porabe razdeli v višanje porabljenega odstotka energije v nočnem oziroma v času nižje (MT) tarife.

Poglejmo na konkretnem primeru. Varčni Janez in njegova žena sta povprečna uporabnika med gospodinjstvi, s priključno močjo 7 KW. Letno porabita 3648 kWh. Energijo sta najprej porabljala v enakih razmerjih, torej 50% v višji dnevni tarifi (VT) in 50% ponoči (MT). Za oskrbo sta plačevala 390,00 € letno. Odločila sta se, da bosta od slej večje porabnike energije, npr. pralni stroj, vključevala le ponoči (v nižji tarifi), in tako svoje razmerje porabe spremenila na 60% v MT, in 40 v VT. Tako sta zadostila pogoju, da se jima paket Varčujem! izplača. Ob enaki porabi (le da je več porabe v večernih urah) sedaj plačat na leto 15 € manj za energijo.


Koristi iz paketa varčujem ima tudi podjetje. V 1. fazi paket, kot že rečeno, omogoča nižjo nakupno ceno za odjemalce, v naslednji fazi pa podjetju tudi spremembo diagrama nakupa in posledično nižjo nakupno ceno.

Avtorja sva mnenja, da je uvedba paketa Varčujem! Pozitivna, tako za odjemalca, kot tudi za podjetje. Misliva, da je podjetje s tem paketom uspešno nastopilo na trgu ob odprtju le tega, ter uporabnikom dalo s tem več kot zadosten razlog, da uporabljajo storitve podjetja tako, da lahko s paketom Varčujem! Ob enaki količini porabljene energije plačajo manj. Meniva, da bo paket Varčujem! S časom pridobil vedno več zadovoljnih uporabnikov.

Avtorja: Plohl Gregor, Stojanović Boško

2 komentarja:

Unknown pravi ...

Sam osebno zelo zelo malo razmišljam ko sem v stanovanju, po kateri tarifi trošim elektriko pa čeprav moram sam plačevati stroške. Že s tem, ko bi redno razmišljali o času prehajanja iz ene tarife na drugo, bi že dosti prišparali-kajti za kako urco se da hitro prestavit kakšno delo,ki troši elektriko.

Dejan Bunšek

Rok Šnajder pravi ...

ful dober prispevek, zanimivo sta podala še primer in grafi so razumljivi,pohvalno res!
osebno tudi trošim preveč energije, saj pustim računalnik prižgan cele dneve, luči gorijo, radio igra..:) ko pa sem prebral vajin prispevek, bom zagotovo ugasnil kakšno luč:)
lp