5. oktober 2007

Mizica, ki bo spremenila svet ?!?

Predstavljajte si! Vstopite v prodajalno mobilnih telefonov. Izbirate med dvema modeloma, a se ne morete odločiti. Potrebujete več informacij. Telefona postavite na površino mize in v trenutku se vam v grafiki in animacijah pojavijo njune tehnične lastnosti, podatki o storitvah, dodatkih, cenah itd. Do njih pridete z enostavnim dotikom površine mize. Odločite se za enega od modelov. Izberete še želene aplikacije, ki se že prenašajo na vaš novi telefon. Svojo kreditno kartico položite na površino mize in transakcija je opravljena. Znanstvena fantastika ?!? Ne. To je novi Microsoft Surface – mizica, ki bo spremenila svet.


Delovanje nove »multitouch surface computing« tehnologije smo lahko prvič videli v filmu Toma Cruisa – Minority Report leta 2002. Strokovno javnost pa razburja že od leta 1980. Omogoča direktno, interaktivno delo z obema rokama hkrati na ekranu, občutljivem na dotik. S kompleksnimi gibi prijemamo, vlečemo, vrtimo, raztegujemo in krčimo.

Zdi se, da se, da se je Microsoft Surface pojavil nenadoma, saj gre za najbolje varovano skrivnost Microsofta v zadnjih letih. Invencijo, skrito pod kodnim imenom Milan, sta začela že leta 2001 razvijati Stevie Bathiche in Andy Wilson. To ni bila zgolj ideja, temveč njune sanje, ki sta jih morala tiho sanjati tako dolgo, dokler projekta ni podprl Bill Gates. Takrat se je premaknila iz raziskovalnega projekta v proces razvoja novega izdelka (NPD – new product development process).

Kakšna je njena prihodnost? Po mojem mnenju fantastična. Kratkoročen uspeh nove tehnologije je vedno mogoče napovedati glede na to, koliko pozornosti je deležna ob predstavitvi. Dolgoročni uspeh pa merimo s tem, kako učinkovito izdelek izgine v rutino vsakodnevnega življenja. Microsoft Surface ima neizmerno možnost, da doseže oboje. Je revolucionarna nova tehnologija, sprejeta z navdušenjem potrošnikov, istočasno pa je le pohištvo. Njen glavni potencial uspeha se skriva v reševanju konkretnih problemov današnjih uporabnikov računalnikov. Miška in tipkovnica sta indirektni napravi, zmožni delovati le v eni točki na ekranu. Zato počasni celo pri spretnih uporabnikih. Surface ju nima. Danes nas ovira množica kablov za priklop vseh naših priljubljenih naprav. Surface deluje brezžično. Današnji računalnik (PC = personal computer) je individualna naprava, ki le s težavo služi podpori skupinskega dela. Surface lahko zaradi horizontalne postavitve istočasno uporablja več ljudi. Deluje intuitivno, kot bi imeli v rokah resnični predmet. Deluje kot čarovnija, ki zamegljuje mejo med resničnim in virtualnim svetom.

Meja njene uporabnosti pravzaprav ne vidim. Je neverjetno fleksibilna, multifunkcijska. Lahko jo uporabljaš za naročanje hrane in pijače v restavracijah, ko čakaš, igraš igre, surfaš po internetu. Lahko je TV, lahko je oglasni pano, lahko je jukebox. Njena prihodnost je v vsaki površini. Mizica je zato le prva v seriji naprav, ki bodo sledile. Uporabna je na javnih mestih, kot izjemen pripomoček pri prodaji, zabavi, informiranju, orientaciji.

Njena trenutno edina zaznana slabost je cena – med 5.000 in 10.000 $. Vendar bo tako, kot vsaka nova tehnologija, sčasoma postala dostopna uporabnikom in bo našla pot v naš dom. Spremenila bo številne industrije in začela dobo vseobsežnega računalništva, kjer je
procesorska moč vgrajena skoraj v vsak predmet in je vse interaktivno.

Avtor: Tadej Krošlin

Microsoft Surface

1. oktober 2007

Novosti pri predmetih Inovacijski management (BV) in Inovativno poslovanje (BU)

Z novim šolskim letom bomo pri predmetih Inovacijski management (BV) in Inovativno poslovanje (BU) začeli urejati Blog, kjer bodo študenjte predstavili inovacije, ki so zbudile njihovo pozornost, ter komentirali predstavljene izboljšave ter novosti sošolcev.