26. oktober 2007

Kako inovativnost podjetij vpliva na njihovo ceno delnic?

Zlatko Turkovič v članku za Finance po mojem mnenju pravilno ugotavlja, da tehnološkega razvoja, novih izdelkov in novega povpraševanja na dolgi rok ni mogoče ustaviti. Ker cene delnic v osnovi sledijo poslovnim rezultatom, delnice tovrstnih "innovation leaderjev" na dolgi rok (nadpovprečno) kljub občasnim (manjšim in večjim) nihanjem, rastejo.

Vir: http://www.finance.si/?MOD=show&id=194592&src=pj251007

Avtor: Tadej Krošlin

24. oktober 2007

iTIVI -Kino doma!





iTIVI (domača različica Netflixa) je naročniški sistem izposoje DVDjev, ki deluje preko spleta in poštne dostave filmov v tvoj domači nabiralnik. Deluje na območju Slovenije. iTIVI svojim naročnikom ponuja najbogatejši izbor filmov, preprost in hiter način izbire filmov preko uporabniku prijaznega spletnega mesta in brezplačno poštnino v obe smeri. Je prva prava slovenska spletna videoteka in tudi največja med vsemi videotekami v Sloveniji. iTIVI ima na izbiro več kot 3.000 filmskih naslovov, število naslovov pa se veča iz tedna v teden.

Kako deluje?
1.Izbereš si filme (na spletnem mestu iTIVI se prijaviš in izdelaš seznam filmov, ki si jih želiš pogledati).
2.Dostava na dom (filme s tvojega seznama ti v značilni rdeči kuverti pošljejo na dom. Pogledaš si jih kadarkoli želiš –zamudnin ni).
3.Poštnina je brezplačna v obe smeri (tvoj edini strošek je le mesečna naročnina).
4.Vrneš (odvržeš v najbližji poštni nabiralnik) in dobiš nove!
iTIVI ponuja različne naročniške pakete, od paketa MiniTIVI za 5,99€ do najdražjega paketa za 29,99 € s katerim ima lahko uporabnik doma kar 5 DVDjev hkrati z možnostjo neomejenega števila izposoj. Več kot 90% pošiljk prispe do naslovnika v roku 24 ur.
Spletna videoteka ima pred klasičnimi videotekami številne prednosti : od udobja, izbire, personificiranih priporočil, kritik in ocen filmov, do tega, da ima lahko uporabnik DVDje doma koliko časa želi – brez neprijetnih zamudnin in drugih dodatnih stroškov, uporabniku ni potrebno plačevati za vsak posamičen izposojeni DVD – mesečna naročnina je enaka, uporabnik pa si lahko filme izposoja brez omejitev. Kot slabost pa mislim da je potrebno omeniti prepočasno kroženje posameznih naslovov oz. filmov. Za posebej popularen film je treba čakati na čakalni listi oz. seznamu.
iTIVI razvija tudi nove oblike DVD distribucije v podporo domači filmski produkciji . Preko iskanja in doseganja poslovnih sinergij na področju domače filmske zabave ustvarja nove razsežnosti svoje storitve, ki vodijo v še boljše in prijaznejše uporabniško doživetje. Spletna videoteka iTIVI v sodelovanju z operaterjem Si.mobil - Vodafone kot ena izmed prvih na svetu svojim uporabnikom omogoča naročanje, izbiro in izposojo DVD filmov tudi preko mobilnih telefonov na portalu
Vodafone live! Odslej lahko celoten postopek naročila, izbire in izposoje opravite tudi na svojem mobilnem telefonu in uživate v svojem hišnem kinu še bolj sproščeno.





Avtor: Izidora Rajh

TEŽNJA PO POPOLNOSTI JE VODILO K CELOVITOSTI



Vsake sanje lahko postanejo resničnost, le verjeti moraš. Seveda ne samo v sanje - ampak predvsem vase, v svoje sposobnosti, si zaupati in nenazadnje imeti voljo, ki je ključni dejavnik pri izvedbi ideje v realizacijo. Le katera ženska si, vsaj skrivaj, ne želi biti popolna gospodinja? Časi, ko so bile doma babice, so, žal, tako rekoč minili. Družine, predvsem prezaposlene ženske in matere, so ostale dobesedno prepuščene same sebi. Se morda sploh lahko spomnite, kako je prijetno, ko te doma čaka urejen dom in že kuhan obrok, kosilo ali večerja??? In zakaj ne bi kanček domačnosti in veliko mero olajšanja dela, omogočili veliki večini ljudi, predvsem pa dokaj prezaposlenim ženam in mamicam, hkrati pa družini odpravili dobesedno potrato časa za obvezna vsakdanja opravila, ki so nujna, a izčrpavajo in od zaposlenih zahtevajo skorajda uporabo nadnaravne moči, katera pa se slej kot prej na nek način iztroši. Zaposlena žena in mati slej kot prej ugotovi, da je navsezadnje samo človek, da so ji naložena vsakodnevna opravila poleg službe prenaporna, da ne zmore in da obstaja velika verjetnost da slej kot prej omaga na vsaj enem od področij svojega delovanja, če ne večih. Podjetje POPOLNA GOSPODINJA bi se posebej specializiralo za pomoč tovrstnim težavam, za pomoč vsej družini in jim s svojo ponudbo tako prihranilo čas in omogočilo, da pretežni del časa, ki bi ga sicer porabili za gospodinjska dela, predvsem za kuhanje po napornem delovnem dnevu. Z uvedbo Hranomata in nasplošno celostno ponudbo agencije, katero bi si lahko z možnostjo internetnih naročil ogledali na www.popolnagospodinja.si, bi si agencija zadala cilj: pridobiti družini čas, ji omogočiti vsaj del dneva preživeti skupaj in s tem omogočiti možnost komunikacije in prepotrebno druženje, katere zaradi prenapetega delovnega dne in preobilice obveznosti vedno bolj izumira. A družina je najpomembnejši člen, v kateri se živi, raste, izoblikuje in izkazuje najintimnejša čustva. Podjetje, kot agencija, bi tako nudila razne storitve, najpomembnejša med njimi pa bi bila inovativen HRANOMAT, za prevzem in oddajo tako hrane kot posode. Hranomat je nekakšnemu sefu podoben avtomat, prirejen za uporabo na kartico in kodo, v nekaterih pogledih ga lahko primerjamo z bankomatom. Posebnost HRANOMATA je, da bi bil postavljen oz. vgrajen v domove interesentom, primarni HRANOMAT pa bi bil na sedežu agencije. Tako bi bilo strankam omogočeno, da se odločijo in hrano dobijo na dom. Posebnost agencije Popolna gospodinja bi bila lastna kuhinjo, v kateri bi se pripravljala izključno bio-prehrana.

Cilj agencije bi bil pomagati družinam, jih znova nekako pripeljati drug do drugega in jim s svojo ponudbo olajšati njihovo prenapeto življenje, prenaporen vsakdan. Poleg navedenega je cilj agencije tudi vse ponujeno prilagoditi njihovim potrebam kot tudi posvetiti pozornost zdravju, na katerega v tem hitrem tempu prepogosto pozabljamo, ponavadi pa zase nimamo časa. Hkrati z navedenim pa bi agencija strankam še bolj približala na svoj prijazen, domač način, na način "popolne gospodinje".

Avtorica: Sara Tomaž

Slovenec pometal s konkurenco



Na mednarodnem inovacijskem sejmu British Invention Show, ki je letos potekal od 17. do 20. oktobra v Londonu in na katerem je bilo razstavljenih 79 inovacij iz različnih držav sveta, je sodeloval tudi edini slovenski predstavnik, inovator Tomaž Pevc. Ta je navdušil mednarodno komisijo sejma, saj je Pevcu podelila najvišje priznanje za inovativnost - zlato medaljo, so danes sporočili iz združenja inovatorjev Aktivni slovenski inovatorji.

Pevc se je predstavil s plovilom na podvodnih krilih, ki ga poganja izvenkrmni motor s samo štirimi konjskimi močmi in "lebdi" na vodi na podvodnih krilih. Vse, kar ni nujno potrebno za plovbo, se dvigne iz vode, s tem pa se zmanjšata vodni upor in posledično poraba goriva (porabi le en do 1,5 litra goriva na uro). Čoln je plovilo za prosti čas in primeren za priobalno plovbo. Doseže hitrost 20 kilometrov na uro, zaradi podvodnih kril pa je izredno stabilen tudi v valovih in s tem varnejši.

Avtor: Deja Golčman

Vir: www.britishinventionshow.com ; www.ljnovice.com

Fish here, fish there, fish everywhere!

Ste že kdaj lovili ribe? Ste sedeli ob rahlo valujočem jezeru ali morju, poslušali rahlo šumenje listja v vetru in ob tem namakali trnek v vodi? Ste že kdaj uporabili vse mogoče vabe, ki ste jih imeli na razpolago samo zato, da bi ujeli ribo? Ste čakali tudi po več ur, na koncu pa ste vendarle ostali brez vsega, tudi brez večerje, ki ste jo načrtovali z dnevnim ulovom? Teh težav nimajo v Južni Koreji, kjer so težavo rešili s samo enim mobilnim telefonom. Tisti, ki spremlja inovacije na področju ribiške opreme in telefonije ve, da v Južni Koreji ribiči zlahka ulovijo velik plen, saj si lahko v mobilnik vgradijo napravo, ki »poišče ribe«.















V Južni Koreji so mobilnemu telefonu dodali zanimivo funkcijo, ki je namenjena posebej ribičem in njihovemu priljubljenemu bodisi športu ali zgolj hobiju, ribolovu. Na ribolov morajo s seboj prinesti mobilni telefon, integrirani sonar, ki locira ribe v obsegu 20 do 36 metrov in pa seveda ribiške palice. Integrirani sonar je napravica, ki je vgrajena v plavajoče ohišje, ki je pritrjeno na laks in je brezžično povezan z mobilnim telefonom, oddaja pa šibke signale v frekvenčnem območju od 150 do 200 kHz. Ti signali reflektirajo ribe oziroma rečno dno. Število rib v vodi se po oddajniku preko nadzvočnih utripov zazna in prikaže na mobilniku. Poleg tega pa nam mobilnik pokaže lokacijo rib, naprava pa izmeri tudi globino vode pa tudi njeno temperaturo. Če si želite trenutke ob vodi polepšati in to brez komarjev, vam ponudnik SK Telecom omogoča, da si prenesete na mobilnik posebno melodijo, ki odganja komarje. Zvok ni slišen za človeško uho, saj melodija oddaja ton, ki je značilen za komarje samce in sicer v oddaljenost 1 metra. S tem zvokom odganjamo komarje samice, ki vas še posebej rade napadajo v obdobju, ko odlagajo jajčeca. Vendar pa je pri uporabi te melodije poraba baterije mobilnika za 30% večja kot ob normalni uporabi. Mogoče pa imamo še tukaj priložnost, da ta mobilnik izboljšamo.



Tako imenovani »fish – finder« ponujajo južnokorejski ponudniki mobilne telefonije, že prej omenjeni SK Telecom, KFT in LG Telecom, ki to tehnologijo ponujajo k že obstoječim telefonom. Podobno tehnologijo lovljenja in iskanja rib ponujajo pri Humminbird-u, kjer pa dobite sonarje samo kot samostojne naprave in to v več oblikah in izvedbah, ne pa v paketu kot to počno južnokorejci. Za oddajno napravo (integrirani sonar) in sprejemnik za sprejemanje teh podatkov na mobilnem telefonu je potrebno odšteti okrog 100$ in 5$ za program (software), ki ga inštaliramo na mobilnik.

Južnokorejci, ki so nasploh znani po obsedenosti z mobilno telefonijo, si svoje mobilnike lahko dajo tudi očistiti v posebnih čistilnicah, kjer telefone očistijo pod tlakom, jih antibakterijsko obsevajo, na koncu pa odišavijo s posebnim parfumom. Torej če želite svoj mobilni telefon negovati, je čas, da se odpravite v Južno Korejo. Ob vrnitvi pa bo mogoče vaš mobilni telefon bogatejši za program, s katerim boste našli ribe v najbližjem jezeru in vas bodo ribiči okoli vas le nemo opazovali in bodo zeleni od zavisti zaradi vašega ulova.

Misliva, da so Južni Korejci s tem, da so to tehnologijo prenesli tudi na mobilnike, naredili velik korak v razvoju tako mobilnih telefonov, kot tudi naprav za odkrivanje rib (sonarjev). Zdaj si praktično to napravo lahko privošči vsak, ki ima mobilni telefon, pa še drago ni. Glede dostopnosti za vse, vam naj poveva, da se to da dobiti le pri južnokorejskih ponudnikih telefonije, kajti LG Telecom, SK Telecom in KFT so edini trije ponudniki, ki vam to tehnologijo ponujajo.








Avtorja: Miha Fuks, Daniela Gal





Viri: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3098604



http://english.chosun.com/w21data/html/news/200705/200705220027.html



http://www.degadget.com/software/sk-telecom-baits-new-hooks-with-fishing-phone



http://www.cellphonedigest.net/news/2007/05/cell_phone_service_to_help_fis.php

Brezplačni mobilnik?

Novi izdelek naj ne bi bil nič drugega kot napredna različica mobilnega telefona. Premik Googla v posle strojne opreme pa je dokaj tvegan, saj je v osnovi popolnoma drugačen od izdelka programske opreme, pri katerem ni skrbi s tovarniško izdelavo, dostavo, inventuro...

Predstavniki Googla še vedno ne dajejo uradnih komentarjev glede telefona, a informacije polzijo z vseh strani, in ni dvoma, da ima spletni velikan ambiciozne načrte na trgu mobilne telefonije.

Agencij Anmuth poroča, da je bil že izdelan prototip Gphona in da ga bo verjetno izdelovali tajvansko podjetje HTC Corporation.

Po nekaterih podatkih naj bi bil Gphone celo prvi telefon, ki bi ga dobili brezplačno. Govori pa se tudi, da bodo njegove usluge brezplačne in da naj bi temeljil izključno na trženju - pred klici bi gledali ali poslušali kratke reklame, prav tako pa naj bi bilo dovoljeno stalno reklamiranje v zgornjem delu internetnega brskalnika.

Avtor: Metka Tratnik

viri: www.last 100.com, www.zurnal.org, www.zurnal24.si

23. oktober 2007

GILLETTE FUSION

Gillette Fusion je prvi brivni sistem za moške, ki kombinira revolucionarno tehnologijo rezil na sprednji in zadnji strani enojnega brivnika. Zasnovan za vsako vrsto obraza, od gladkega do grobega. Fusion vsebuje okoli 20 patentov v samem brivniku.

Brivnik gillette fusion je opremljen z napredno tehnologijo v sprednjem in zadnjem delu nastavka. V sprednjem delu je pet rezil, ki so razporejena tesno skupaj in oblikujejo tehnologijo površine za britje. Tako se moč pri britju razpodeli po rezilih, kar zmanjša pritisk in omogoča večje udobje. V zadnjem delu pa je res inovativno rezilo PRECISION TIMER, enojno rezilo, vdelano v zadnji del nastavka. Z njim lahko zlahka obdelujete zalizce, se brijete pod nosom in oblikujete druge dlačice na obrazu.

Rezilo PRECISION TIMER je enojno rezilo, vdelano v zadnji del nastavka. Uporabi se tako, da brivnik obrnete. V takem položaju je vrtljiva glava brivnika pričvrščena, s čimer lahko bolje nastavite rezilo in manevrirate z njim. Ko je vrtljiva glava pričvrščena, lahko z lahkoto obrijete občutljive predele, kot so zalizci in predel pod nosom. Za 31% moških v Evropi, ki se brijejo, je rezilo Precision Timer idealno tudi za oblikovanje drugih dlačic na obrazu.

Gillette Fusion ima pet rezil, ki so razporejena tesno skupaj in oblikuje tehnologijo površine za britje. Zasnova pri kateri so rezila razporejena za 30% tesneje skupaj, kot tista pri MACH 3 Turbo, porazdeli brivno moč po rezilih in zmanjša pritisk, kar omogoča večje udobje. Poleg večjega udobja tehnologija britja s 5 rezili ponuja tudi več možnosti za obdelavo dlačic ob vsakem potegu in britje je temeljito.

Gillette Fusion se zaradi tesne razpodeljenosti ne izpira težje. Sistem fusion je narejen tako, da omogoča temeljito izpiranje, ki je podobno ali enako tistemu pri MACH 3 Turbo.

Sistem Gillette fusion je opremljen z novo prilagodljivo udobno zaščito. Nova zaščita vsebuje 15 mikrokrilc, 5 več kot pri MACH 3 Turbo. Mehak in prilagodljiv material, s katerim so obdana mikrokrilca, predstavlja zunanji okvir ob stranskih delih nastavka. Nova prilagodljiva udobna zaščita se prilagaja potezam obraza ter tako pripomore k udobnemu in temeljitemu britju površine. Njegova cena se trenutno giblje okoli 15€

Sistem Gillette Fusion vsebuje tudi:
- Prilagodljivo udobno zaščito, ki se prilagaja potezam obraza ter tako pripomore k kvalitetnemu in temeljitemu britju površine.
- Izboljšani pokazatelj Lubrastrip, ki postopno zbledi do bele barve, ko se izčrpajo optimalne možnosti za britje.
- Izboljšano sprednjo vrtljivo glavo in ergonomično oblikovan ročaj
- Mnoge druge tehnologije Gilette, kot so vzmetna rezila in progresivna geometrija rezil. Kombinacija teh tehnologij omogoča bolše ročno britje.

SESTAVA:

REZILA SPREDAJ – boljša rezila omogočajotemeljitejše in odobnejše britje
REZILO PRECISION TIMER – Rezilo v zadnjem delu nastavka, idealno za britje občutljivih predelov (npr. pod nosom)
VRTLJIVA GLAVA – Se nežno prilagaja poteku kože in obraza.
MIKROKRILCA – Nežno razprostrejo kožo, da omogočijo temeljitejše in udobnejše britje.
BATERIJSKO NAPAJANJE – Oddaja nežne mikroimpulze, ki omogočajo izjemno udobno britje.
ROČAJ – Teža in ravnotežje ročaja sta zasnovana tako, da omogočata napredno ergonomičnost ročaja.

Drugi izdelki Gillette Fusion:

FUSION PRED BRITJEM
Novi gel Gillette fusion hydra. Njegova zaščitena formula z dodatkom aloe v kombinaciji z brivnim sistemom fusion omogoča izjemno udobno britje. Vlažilne sestavine z negovalnim in mazivnim učinkom ustvarijo nevidno plast, ki vašo kožo ščiti od začetka do konca britja. Obstajata dve vrsti gela HYDRA GEL ZA OBČUTLJIVO KOŽO – Primeren za moške z občutljivo kožo, vsebuje aloo in vitamin e ter HYDRA GEL ZA ULTRA ZAŠČITO – Z glicerinom in aloo. Primeren za moške, ki želijo zaščito med britjem.

NOVI GILLETE FUSION SPLASH
Z novim gillete fusion Splash losijonom po britju, boste izkusili kako je . Gillete Fusion Splash ne osnoji le z vonjem, ampak tudi neguje in dezinficira vašo kožo.

Avtor: Jernej Golčer

Viri: www.Youtube.com, www.gillettefusion.com, www.amazon.com

22. oktober 2007

KORAK PRED KONKURENCO


Ali si želite zastonj švedski zajtrk? Potrebujete samo avtodom, nekaj denarja, bencin, zemljevid oziroma navigacijo, potni list in željo po nakupih v trgovskem centru Ikea. Če imate vse to- kaj še čakate- skočite za volan in pojdite na lov za rogljičkom! Na Ikeinem ogromnem parkirišču lahko prenočite v svojih avtodomih, zjutraj pa vas bodo prijazno pogostili z rogljičkom in kavico, ter vas povabili po nakupih v njihov trgovski center. Pri vstopu v trgovino pazite, da vam ne zmanjka sape- v Sloveniji namreč komaj poznamo način prodaje, kot ga Ikea uporablja že vrsto let. Sistem je zelo preprost! Potrebujete le list papirja in že se lahko odpravite po nakupih. Če imate srečo, boste že takoj zagledali izdelek, ki ga nujno potrebujete in vam bo poleg tega še neznansko všeč, v nasprotnem primeru pa sem prepričana, da vam ne bo odveč nameniti še nekaj dodatnega časa za sprehod po ogromnem centru in nič hudega sluteč- našli boste nekaj zase!
Vsak izdelek ima napisano šifro in zalogo. Za željeni izdelek preverite zalogo in če je pozitivna, si enostavno prepišete šifro izdelka in se napotite proti skladišču, kjer poiščete izdelek in z njim odidete na blagajno.Po vsem tem lahko sklepamo, da je število zaposlenih v Ikeinih trgovinah relativno majhno, kar je le ena od prednosti. Druga prednost, ki pa ima tudi zelo veliko težo za vse nas potrošnike je, da Ikea zelo pazi na trend- njihovi izdelki gredo z modo naprej. V trgovini ne bomo srečali izdelka, ki ne bi bil v koraku s časom.


Če se želite o vsem tem prepričati, pa lahko obiščete tudi njihovo spletno stran, ki pa je prav tako odraz tega, kako zelo se Ikea zaveda pomembnosti oglaševanja in bližine kupcev. Spletno stran ima namreč zelo dobro urejeno, pregledno in v zelo veliko različnih jezikih. Kuhinje imajo predstavljene v 3D obliki, kar še posebej pritegne in omogoči jasno predstavo, kako naj bi kuhinja
izgledala v realnosti. Za svoje zveste kupce je Ikea izdelala kartico zvestobe. Kartica nudi zelo veliko priboljškov, med drugimi tudi to, da lahko Ike-in izdelek kupec kadarkoli vrne in zagotavljajo vračilo denarja ali bon v tej vrednosti.
Kako zelo se Ikea zaveda pomembnosti oglaševanja, katera nedvomno pripomore k prodajnemu uspehu, je dokazala s tem, da je pri podjetju Epson naročila najsodobnejše tiskalnike, s katerimi bo natisnila svojo publikacijo. Gre za svetovno največjo natisnjeno publikacijo, ki bo na voljo v 34-ih državah in ima letno naklado okoli 174 milijonov kopij.
Ikea pa prihaja tudi v Slovenijo. Razveselila in nato navduševala nas bo čez približno štiri leta. Po vsem tem kar smo izvedeli o njej, se lahko brez slabe vesti vprašamo kaj bo s Slovenskim trgom pohištva, ko bo res prišla na naš trg?

AVTOR: TJAŠA VOGRIN

Svinčniki, ki bodo nadomestili računalnike v prihodnosti ?


Gre tudi vam kdaj na živce da imate toliko skrbi zaradi iskanja in kupovanja vseh teh sodobnih naprav, ki imajo najrazličnejše novodobne tehnologije (bluetooth, i pod,...) in ko jih končno kupite in pričnete uporabljati pridete do spoznanja da imate možnost istih funkcij že na eni drugi napravi in ugotovite da z dneva v dan vse več takih naprav imate doma in služijo predvsem nabiranju prahu. Je res treba imeti toliko pripomočkov s seboj...?Drugače so razmišljali na Japonskem, kjer je čas in hitrost posredovanja informacij v poslovnem okolju ključnega pomena in razvili koncept petih pametnih svinčnikov, ki s svojo velikostjo in praktično uporabnostjo v samem poslovnem procesu prihranijo mnogo časa in denarja poslovnim ljudem.

Da je ideja za takšen svinčnik prišla tudi v prakso so poskrbeli Japonci ( kar nas tudi ne čudi ) na ITU Telecom World prireditvi v Ženevi, kjer je Tokijsko podjetje NEC Corporation na ogled postavilo $30,000 vreden prototip, ki so ga predstavili pod imenom “Pen-style Personal Networking Gadget Package,” ali P-ISM. Komplet petih pametnih svinčnikov, ki bazira na petih funkcijah; omogoča povezovanje svinčnika in telefona prek bluetooth tehnologije in obenem ponuja tudi povezavo z internetom; pri tem je tudi dobro poskrbljeno za varnost samega svinčnika saj s tehnologijo prepoznavanje prstnih odtisov uporabnika preprečuje zlorabo funkcij svinčnika v primerih izgube ali kraje; podpira tudi virtualno lasersko tipkovnico, ki nam prihrani prostor na mizi; mini projektor, ki nam s svojo majhnostjo omogoča lažje in hitrejše predstavitve saj je priprava takojšnja; optični čitalnik pisave, ki prepozna človeško pisavo in jo sproti pretvarja v digitalno obliko, kar nam pride prav ko želimo kaj popraviti, spremeniti ali pa kaj na novo napisati. Iz tega sklepamo da vsak posamezen svinčnik služi svoji funkciji. Si predstavljate imeti vedno seboj samo komplet petih svinčnikov v žepu svojega suknjiča?


V splošnem P-ISM svinčniki prinašajo revolucijo na področju digitalnih rešitev saj z združevanjem mnogih multimedisjkih in poslovnih rešitev omogočajo nam uporabnikom da delamo z njimi kjerkoli in kadarkoli. Treba je dodati da bolj prijazno delo nam tudi omogoča kratko oddaljeno brezžično tehnologija saj omogoča hitrejše povezovanje in racionalizacijo časa npr. na predavanjih. Komplet lahko deluje tudi kot povezava z internetom posredno preko telefona, ki pa se prek funckcije bluetooth poveže s svinčnikom.Gre za enkratno napravo, ki se je tudi sam James Bond ne bi branil, saj bi mu eden takih svinčnikov prišel prav v njegovi bogati kolekciji vsemogočnih pripomočkov.

Verjameva v optimistično napoved prihodnosti koncepta svinčnikov saj s tolikšno funkcionalnostjo in samo zmogljivost narekuje povsem nove smernice napredka virtualne tehnologije in potreb po racionaliziranju sodobnih naprav v čim manjše in čimbolj zmogljive pripomočke. Saj vse večje potrebe narekujejo inoviranje in izboljšav, kar je pa v današnjem času nuja.In recimo ob združenju vseh petih svinčnikov v enega in z dodatnimi naprednimi funkcijami bo taka naprava postala vsestranska in zaželjena v vsakem žepu.

Kar pa predstavlja oviro in slabost pri konceptu pametnih svinčnikov je sama cena $4999, ki predstavlja kar zajeten zalogaj za povprečnega odjemalca; s tem je pa tudi zaenkrat namenjen potrošnikom z višjim dohodkom.Kar je pa seveda normalno saj vsak izdelki v fazi uvajanja potrebuje čas da postane dostopen in sprejet v širši krog uporabnikov.

“Pen-style Personal Networking Gadget Package or P - ISM



Avtorja: Selvedin Mujagić in Kristina Marc


Viri: www.youtube.com,http://selectroclash.wordpress.com/2006/01/24/future-pen-computer-projects-both-screen-and-keyboard/,http://www.gadgetell.com/2006/01/what-the-future-holds-pen-computers/