26. oktober 2007

Kako inovativnost podjetij vpliva na njihovo ceno delnic?

Zlatko Turkovič v članku za Finance po mojem mnenju pravilno ugotavlja, da tehnološkega razvoja, novih izdelkov in novega povpraševanja na dolgi rok ni mogoče ustaviti. Ker cene delnic v osnovi sledijo poslovnim rezultatom, delnice tovrstnih "innovation leaderjev" na dolgi rok (nadpovprečno) kljub občasnim (manjšim in večjim) nihanjem, rastejo.

Vir: http://www.finance.si/?MOD=show&id=194592&src=pj251007

Avtor: Tadej Krošlin

8 komentarjev:

BAR Ekspreso pravi ...

Podjetja naj bodo vedno bolj inovativna, mi bomo vlagali in služili...
:)

maja.novak pravi ...

Čisto res je, da dokler na borzi delnice rastejo, so vsi polnega elana, zanimanja, ko pa začnejo upadati, pa takojšnje kritiziranje. Ljudje smo pač takšni (še posebej, če gre za naše delnice), vendar na borzna dogajanja ne moremo vplivati..to je samo odvisno od dnevnega dogajanja v gospodarstvu.
Ve se, da so pri delnicah vzponi in padci, tako da moramo biti na to vedno pripravljeni.
Sama imam delnice in vem kakšni so ti občutki...vsi si želimo, da bi imele naše delnice največjo vrednost.

Maja Novak

Anonimni pravi ...

Moram se strinjati z g. Zlatkom Turkovičem, ki v članku, katerega je zapisal in objavil za Finance razglablja, da dolgoročnega uspeha podjetja in posledično uspešne rasti vrednosti delnic, brez inovacij in ponudbe novosti na trgu svojim odjemalcem, ne gre pričakovati.
In ravno zato je velika zainteresiranost v večini podjetij vedno bolj usmerjena ravno v razvoj in inovativnost, ki v glavnem soprispevata k uspešni prihodnosti podjetja.

Damjan Heric

Anonimni pravi ...

komentarji so namenjeni temu da izrazimo svoje pritrdilno mnenje kot tudi če se s čem ne strinjamo, čeprav se mi zdi da drugega kot pa reči "ja to kaj je on reko" skoraj ne znamo. pa predlagam da probamo najt tut v vsaki stvari v kateri se z njo strinjamo nekaj takega kar ni čisto v skladu z našimi prepričanji. če ne drugega že to da smo na dolgi rok vsi mrtvi (ampak tut to je že nekdo reko)

Marko Vlah

Anonimni pravi ...

dobro je kupiti delnice, ko so "poceni". če zaupaš podjetju, vidiš njihov potencial, se ti to lahko blazno obrestuje.
in to je največje finta delnic.

in bolj bomo kupovali delnice podjetij, bolj bodo inovativna, boljša bodo in bolj jim bomo zaupali. nekako začarani krog...

Anonimni pravi ...

in obratno.. zato pa prihaja do borzni zlomov. in glede na to da nekateri pravijo da je naš borzni trg prenapihjen se prav lahko zgodi da bodo tudi delnice inovativnih podjetij "hit-nile rock bottom" ne pa utrpela samo manjše "vzpone in padce". pomoje je finta delnic samo v tem da kupuješ ko padajo in prodajaš ko rastejo.. ker nihče od nas ni tako velik vlagatelj da jim bodo zaradi naših vlaganj drugi začeli zaupat. popravite me prosim če se motim.

Marko Vlah

Anonimni pravi ...

Marko se ne moti veliko, obsežne raziskave v tujini, ki ima mnogo mnogo daljšo zgodovino od naše, pa kaže, da so le redki investitorji sposobni z aktivnim trgovanjem (torej lovom na vzpone in padce) sposobni (tudi zaradi dodatnih stroškov, ki jih takšen pristop zahteva) premagati trg - torej delati bolje kot borzni indeks. Za ponazoritev si poglejte graf slovenskega borznega indeksa in grafe skladov, ki vlagajo v slovenske delnice. In verjemite, da upravitelj sklada razpolaga z mnogo več znanja in informacij, kot povprečni slovenski hobi investitor.

Tadej K

Anonimni pravi ...

Po moje jih tudi ni mogoče na dolgi rok ustaviti. Kar se tiče delnic, so pa kot veter- nikoli ne veš v katero smer bo zapihal...

Branka Fras