22. oktober 2007

Svinčniki, ki bodo nadomestili računalnike v prihodnosti ?


Gre tudi vam kdaj na živce da imate toliko skrbi zaradi iskanja in kupovanja vseh teh sodobnih naprav, ki imajo najrazličnejše novodobne tehnologije (bluetooth, i pod,...) in ko jih končno kupite in pričnete uporabljati pridete do spoznanja da imate možnost istih funkcij že na eni drugi napravi in ugotovite da z dneva v dan vse več takih naprav imate doma in služijo predvsem nabiranju prahu. Je res treba imeti toliko pripomočkov s seboj...?Drugače so razmišljali na Japonskem, kjer je čas in hitrost posredovanja informacij v poslovnem okolju ključnega pomena in razvili koncept petih pametnih svinčnikov, ki s svojo velikostjo in praktično uporabnostjo v samem poslovnem procesu prihranijo mnogo časa in denarja poslovnim ljudem.

Da je ideja za takšen svinčnik prišla tudi v prakso so poskrbeli Japonci ( kar nas tudi ne čudi ) na ITU Telecom World prireditvi v Ženevi, kjer je Tokijsko podjetje NEC Corporation na ogled postavilo $30,000 vreden prototip, ki so ga predstavili pod imenom “Pen-style Personal Networking Gadget Package,” ali P-ISM. Komplet petih pametnih svinčnikov, ki bazira na petih funkcijah; omogoča povezovanje svinčnika in telefona prek bluetooth tehnologije in obenem ponuja tudi povezavo z internetom; pri tem je tudi dobro poskrbljeno za varnost samega svinčnika saj s tehnologijo prepoznavanje prstnih odtisov uporabnika preprečuje zlorabo funkcij svinčnika v primerih izgube ali kraje; podpira tudi virtualno lasersko tipkovnico, ki nam prihrani prostor na mizi; mini projektor, ki nam s svojo majhnostjo omogoča lažje in hitrejše predstavitve saj je priprava takojšnja; optični čitalnik pisave, ki prepozna človeško pisavo in jo sproti pretvarja v digitalno obliko, kar nam pride prav ko želimo kaj popraviti, spremeniti ali pa kaj na novo napisati. Iz tega sklepamo da vsak posamezen svinčnik služi svoji funkciji. Si predstavljate imeti vedno seboj samo komplet petih svinčnikov v žepu svojega suknjiča?


V splošnem P-ISM svinčniki prinašajo revolucijo na področju digitalnih rešitev saj z združevanjem mnogih multimedisjkih in poslovnih rešitev omogočajo nam uporabnikom da delamo z njimi kjerkoli in kadarkoli. Treba je dodati da bolj prijazno delo nam tudi omogoča kratko oddaljeno brezžično tehnologija saj omogoča hitrejše povezovanje in racionalizacijo časa npr. na predavanjih. Komplet lahko deluje tudi kot povezava z internetom posredno preko telefona, ki pa se prek funckcije bluetooth poveže s svinčnikom.Gre za enkratno napravo, ki se je tudi sam James Bond ne bi branil, saj bi mu eden takih svinčnikov prišel prav v njegovi bogati kolekciji vsemogočnih pripomočkov.

Verjameva v optimistično napoved prihodnosti koncepta svinčnikov saj s tolikšno funkcionalnostjo in samo zmogljivost narekuje povsem nove smernice napredka virtualne tehnologije in potreb po racionaliziranju sodobnih naprav v čim manjše in čimbolj zmogljive pripomočke. Saj vse večje potrebe narekujejo inoviranje in izboljšav, kar je pa v današnjem času nuja.In recimo ob združenju vseh petih svinčnikov v enega in z dodatnimi naprednimi funkcijami bo taka naprava postala vsestranska in zaželjena v vsakem žepu.

Kar pa predstavlja oviro in slabost pri konceptu pametnih svinčnikov je sama cena $4999, ki predstavlja kar zajeten zalogaj za povprečnega odjemalca; s tem je pa tudi zaenkrat namenjen potrošnikom z višjim dohodkom.Kar je pa seveda normalno saj vsak izdelki v fazi uvajanja potrebuje čas da postane dostopen in sprejet v širši krog uporabnikov.

“Pen-style Personal Networking Gadget Package or P - ISM



Avtorja: Selvedin Mujagić in Kristina Marc


Viri: www.youtube.com,http://selectroclash.wordpress.com/2006/01/24/future-pen-computer-projects-both-screen-and-keyboard/,http://www.gadgetell.com/2006/01/what-the-future-holds-pen-computers/

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Uf ja kam gre ta tehnologija! sam se zdi pa zelo priročna zadeva, ko boš nap. si pisal kakšne zapiske na list papirja in ti bo to avtomatsko spremenilo v elektronsko obliko. Tako ti ne bo treba več še enkrat vse prepisovat in izgubljati časa! Boš tako prihranil na času in ne boš imel še nepotrebnega dela s ponovnim prepisovanjem! Dobre so funkcije, saj so poskrbeli tudi za varnost v primeru kraje. Huda je pa cena ja, to si bojo na začetku privoščili le ta najpremožnejši, saj jim ne bo problem dati denarja za takšno dobro stvar!
Ja ja , še računalniki bojo v prihodnosti šli v pozabo,….


anja t

Anonimni pravi ...

ja, ja... tale naša tehnologija pa hitro napreduje. samo tile svinčniki ti pa res prihranijo veliko časa, ki bi ga sicer porabil ob prepisovanju. vendar bi še lahko storili tudi kaj na ceni, ker to si bojo na začetku lahko privoščili le tisti, ki imajo debelo denarnico, tisti ki bi pa to rabili si pa ne bodo mogli tega privoščit, vendar bo z leti tudi cena padla, ampak, saj takrat več ne bo računalnikov, tak da bomo primorani kupiti tele svinčnike... :) , ki so res mojstrovina!!

lp miha f.

Unknown pravi ...

zelo zanimivo. to bi bilo pa zelo noro. si predstavljate? se pa strinjam z vama, da je to zelo visoka cena, če bomo res primorani kupiti nas bo pošteno udarilo po denarnici. Pa saj če pogledamo iz druge plati so tako ali tako vse stvari na začetku drage potem pa se cene umirijo in počasi padejo- bomo kupovali pač ko bo to že neka nuja. sicer pa to še ne bo v bližnji prihodnost- veselili se bomo ko bo to res na tržišču.

Unknown pravi ...

Res zanimovo! Kam gre danes ta tehnologija? Ne predstavljam si, da bi nosila s sabo svinčnike, ki bi nadomestili računalnik! Ima res dobro varnost, kar mi je všeč!Edina slabost tega, pa je zelo viska cena! No seveda bo čez nekaj časa ta cena padla, vendar bo to še trajal!

Anonimni pravi ...

Zelo praktično in usmerjeno na potrebe poslovnih ljudi. Še posebej pa pogrešam inovativnost izdelovalcev različnih računalniških naprav in pripomočkov, ki bi olajšale delo s študenti v razredu ter njihov študij doma. Še vedno je preveč papirja.

Tadej K

Sara pravi ...

jasmina popolnoma se strinjam s tabo glede cene.... vendar ko bo cena padla bo to pomoje zaradi konkurenčnega trga in novejših inovacij. se pravi da bodo svinčnik že "zastareli", ker si bodo umislili nekaj povsem novega, ki pa bo zopet zaradi cene nedostopno "navadnim ljudem"

Sara D.