24. oktober 2007

Fish here, fish there, fish everywhere!

Ste že kdaj lovili ribe? Ste sedeli ob rahlo valujočem jezeru ali morju, poslušali rahlo šumenje listja v vetru in ob tem namakali trnek v vodi? Ste že kdaj uporabili vse mogoče vabe, ki ste jih imeli na razpolago samo zato, da bi ujeli ribo? Ste čakali tudi po več ur, na koncu pa ste vendarle ostali brez vsega, tudi brez večerje, ki ste jo načrtovali z dnevnim ulovom? Teh težav nimajo v Južni Koreji, kjer so težavo rešili s samo enim mobilnim telefonom. Tisti, ki spremlja inovacije na področju ribiške opreme in telefonije ve, da v Južni Koreji ribiči zlahka ulovijo velik plen, saj si lahko v mobilnik vgradijo napravo, ki »poišče ribe«.















V Južni Koreji so mobilnemu telefonu dodali zanimivo funkcijo, ki je namenjena posebej ribičem in njihovemu priljubljenemu bodisi športu ali zgolj hobiju, ribolovu. Na ribolov morajo s seboj prinesti mobilni telefon, integrirani sonar, ki locira ribe v obsegu 20 do 36 metrov in pa seveda ribiške palice. Integrirani sonar je napravica, ki je vgrajena v plavajoče ohišje, ki je pritrjeno na laks in je brezžično povezan z mobilnim telefonom, oddaja pa šibke signale v frekvenčnem območju od 150 do 200 kHz. Ti signali reflektirajo ribe oziroma rečno dno. Število rib v vodi se po oddajniku preko nadzvočnih utripov zazna in prikaže na mobilniku. Poleg tega pa nam mobilnik pokaže lokacijo rib, naprava pa izmeri tudi globino vode pa tudi njeno temperaturo. Če si želite trenutke ob vodi polepšati in to brez komarjev, vam ponudnik SK Telecom omogoča, da si prenesete na mobilnik posebno melodijo, ki odganja komarje. Zvok ni slišen za človeško uho, saj melodija oddaja ton, ki je značilen za komarje samce in sicer v oddaljenost 1 metra. S tem zvokom odganjamo komarje samice, ki vas še posebej rade napadajo v obdobju, ko odlagajo jajčeca. Vendar pa je pri uporabi te melodije poraba baterije mobilnika za 30% večja kot ob normalni uporabi. Mogoče pa imamo še tukaj priložnost, da ta mobilnik izboljšamo.



Tako imenovani »fish – finder« ponujajo južnokorejski ponudniki mobilne telefonije, že prej omenjeni SK Telecom, KFT in LG Telecom, ki to tehnologijo ponujajo k že obstoječim telefonom. Podobno tehnologijo lovljenja in iskanja rib ponujajo pri Humminbird-u, kjer pa dobite sonarje samo kot samostojne naprave in to v več oblikah in izvedbah, ne pa v paketu kot to počno južnokorejci. Za oddajno napravo (integrirani sonar) in sprejemnik za sprejemanje teh podatkov na mobilnem telefonu je potrebno odšteti okrog 100$ in 5$ za program (software), ki ga inštaliramo na mobilnik.

Južnokorejci, ki so nasploh znani po obsedenosti z mobilno telefonijo, si svoje mobilnike lahko dajo tudi očistiti v posebnih čistilnicah, kjer telefone očistijo pod tlakom, jih antibakterijsko obsevajo, na koncu pa odišavijo s posebnim parfumom. Torej če želite svoj mobilni telefon negovati, je čas, da se odpravite v Južno Korejo. Ob vrnitvi pa bo mogoče vaš mobilni telefon bogatejši za program, s katerim boste našli ribe v najbližjem jezeru in vas bodo ribiči okoli vas le nemo opazovali in bodo zeleni od zavisti zaradi vašega ulova.

Misliva, da so Južni Korejci s tem, da so to tehnologijo prenesli tudi na mobilnike, naredili velik korak v razvoju tako mobilnih telefonov, kot tudi naprav za odkrivanje rib (sonarjev). Zdaj si praktično to napravo lahko privošči vsak, ki ima mobilni telefon, pa še drago ni. Glede dostopnosti za vse, vam naj poveva, da se to da dobiti le pri južnokorejskih ponudnikih telefonije, kajti LG Telecom, SK Telecom in KFT so edini trije ponudniki, ki vam to tehnologijo ponujajo.








Avtorja: Miha Fuks, Daniela Gal





Viri: http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3098604



http://english.chosun.com/w21data/html/news/200705/200705220027.html



http://www.degadget.com/software/sk-telecom-baits-new-hooks-with-fishing-phone



http://www.cellphonedigest.net/news/2007/05/cell_phone_service_to_help_fis.php

13 komentarjev:

Unknown pravi ...

Zanimiva iznajdba, predvsem za tiste,ki se ukvarjajo z ribolovom. Ta naprava lahko bistveno skrajša čas ribolova, saj natanko veš ali so ribe v vodi ali jih ni in potem ne čakaš zaman cel dan. Vendar je nekaterim prav to všeč, da cel dan lenarijo in čakajo na dober ulov.

lep pozdrav

tkalec tanja

Anonimni pravi ...

Le kaj še ne bodo izumili?? :) Res dobro za tiste, ki se s tem preživljajo. Za tiste, ki pa jim je ribolov šport in razvedrilo..in za nas, ki radi sedimo poleti v senčki in namakamo palico v ribnik ter uživamo v družbi in naravi pa takšna stvar ne bo toliko Bumm :)

Pa lep ribiški pozdrav :)
Alenka Ramšak

Anonimni pravi ...

Pozitivno stvar vidim pri tem predvsem za gostince. Tisti z lokali bodo lahko z nižjimi stroški sami brez posrednikov nabavljali ribe že s tem ko bodo imeli zaposlenega delavca, ki bo zjutraj odšel na ribolov in glede na novo tehnologijo v dobri urici ali dveh nalovili ribe za tekoči dan obratovanja restavracije.
Za vse tiste, ki pa jemljejo ribolov kot hobi pa mislim, da jim je več do druženja, kot pa do masovno ulovljenih rib, katere lahko glede na novo tehnologijo ulovijo vsak dan.

Unknown pravi ...

waw! kaj vse bodo še izumili. pa saj to je noro, od kod jim ideje. Ja kaj naj rečem za ribiče je to zelo koristna stvarca, za nas, ki se s tem ne ubadamo kaj preveč, pa niti ni- razen tega da bodo ribe verjetno cenej;)

Unknown pravi ...

Noro, eni pa imajo ideje! Samo meni se ribe vseeno malo smilijo, gledam jih namreč iz drugega zornega kota!!!

lep pozdrav

Tanja Šepul

Anonimni pravi ...

Kam napreduje svet? Počasi nam ne bo treba nič več delati in razmišlajti. Za vse bodo poskrbele vedno nove napravice, ki jih izumljajo. Super da so nekateri tako ustvarjalni, ampak če bodo tako nadaljevali, bodo stare navade pozabljene. Mislim pa, da ta naprava ne bo dostopna ribičem, ki lovijo za hobi in bodo želeli ohraniti stari način ribolova.

Na dan prihajajo inovacije, ki mi ne bi prišle nikoli na misel. Na svetu živijo res geniji.

Suzana pravi ...

Res,skoraj sem ostala brez besed.Kaj vse si še bodo ti južnokorejci izmislili-pravi geniji!
Tisti,ribe lovijo za zaslužek in za hrano res ne bodo dvakrat premislili, da bi si kupili to napravco,saj je tudi cenovno dostopna in obrestovalna.
Za tiste,ki pa ribe lovijo za hobi,pa bedarija,saj potem njihovo ribarjenje izgubi svoj čar.
Uboge ribice!
Lp
Suzana

Anonimni pravi ...

Da Suzana. Številne stvari zaradi nepredstavljivih možnosti nove tehnologije izgubljajo svoj čar, nastajajo pa nove radosti, ki jih prej ni bilo in za katere sploh nismo vedeli, da jih potrebujemo (npr. MP3 playerji, GPS, ...).

Tadej K

BAR Ekspreso pravi ...

Posedanje ure in ure in čakanje na ribe, to je očitno preteklost. Sedaj boš prišel, jo ulovil in imel več časa za ženo. Le kakšne izgovore bodo sedaj imeli nekateri ribiči?:)

Unknown pravi ...

Če samo pomislimo kakšen je bil mobilni telefon na začetku svoje poti in kaj vse danes ponuja... Pa še priročen za ribiče... Kdo bi si mislil! Velika nadgradnja mobilnega telefona; na svetu so zares inovativni ljudje!

Lep pozdrav

Claudia Pečnik

Anonimni pravi ...

Čeprav nisem ribič, moram priznati, da bo ta novost zagotovo bolj popestrila dolgočasna posedanja v čolnu in namakanja trnka v vodi.
Če pa pogledam z druge strani pa bo ta novost zagotovo izničila razvedrilni smisel ribolova, ki temelji na sistemu "če že bo pa naj bo".

Damjan Heric

Unknown pravi ...

Dobra iznajdba, predsem za ribiče.
Omogoča hitrejši ulov, kar pomeni, da potrebujemo manj časa. Seveda pa je slabost tega,da se baterija hitreje porabi.
Glede na to še je nekaterim vedno fanj, če celi dan čakajo na lov, ki so ga potm še bolj veseli.

Anonimni pravi ...

Dobra zadeva. Ribičem bo sigurno olajšala lovljenje. Pa tudi prihranila čas-na kakšnem tekmovanju, drugače pa je ravno čar ribolova, da greš nekam in odženeš vse misli...

Branka Fras