24. oktober 2007

Slovenec pometal s konkurenco



Na mednarodnem inovacijskem sejmu British Invention Show, ki je letos potekal od 17. do 20. oktobra v Londonu in na katerem je bilo razstavljenih 79 inovacij iz različnih držav sveta, je sodeloval tudi edini slovenski predstavnik, inovator Tomaž Pevc. Ta je navdušil mednarodno komisijo sejma, saj je Pevcu podelila najvišje priznanje za inovativnost - zlato medaljo, so danes sporočili iz združenja inovatorjev Aktivni slovenski inovatorji.

Pevc se je predstavil s plovilom na podvodnih krilih, ki ga poganja izvenkrmni motor s samo štirimi konjskimi močmi in "lebdi" na vodi na podvodnih krilih. Vse, kar ni nujno potrebno za plovbo, se dvigne iz vode, s tem pa se zmanjšata vodni upor in posledično poraba goriva (porabi le en do 1,5 litra goriva na uro). Čoln je plovilo za prosti čas in primeren za priobalno plovbo. Doseže hitrost 20 kilometrov na uro, zaradi podvodnih kril pa je izredno stabilen tudi v valovih in s tem varnejši.

Avtor: Deja Golčman

Vir: www.britishinventionshow.com ; www.ljnovice.com

15 komentarjev:

Anonimni pravi ...

super!

veseli me, da smo slovenci tako brihten narod.

Lp

Anonimni pravi ...

Jaz sem bila prav vesela,da je Slovenec zmagu. To nam lahko da mislit, da smo tudi mi zmožni takšnih in drugačnih inovativnih idej, ki imajo možnost zmagati. Le realizirati jih je potrebno.

lp

Anonimni pravi ...

Super, da smo Slovenci zmagali z eno in edino idejo, ki smo jo predstavljali.
Sigurno je to plus za prepoznavnost Slovenije in
odlična vzpodbuda vsem tistim, ki imajo dobre ideje v žepu pa si jih še ne upajo ali ne želijo predstavit.

Sabina Z. pravi ...

Zelo zanimivo.Veseli me, da je Tomaž Pevc bil edini naš predstavnik in je zmagal.

Lp

Unknown pravi ...

me veseli, da smo končno dokazali, da po smo nečesa le sposobni oz. smo precej sposobni le pokažemo ne. Po mojem mnenju je malo takšnih, ki svoje ideje povejo na glas, večina nas je takšnih, ki jih zadržujemo zase- mogoče zaradi tega, ker se bojimo odziva;)

Anonimni pravi ...

Tudi mene veseli, da se v naši državi najdejo inovativni ljudje.
Še vedno trdim da uspejo le tisti, ki si drznejo tvegati in tu je dokaz, da tudi pri nas živijo zelo uspešni in ustvarjalni posamezniki.
Lahko mu le čestitamo za izjemen uspeh in upam da bo to za nas spodbuda.

Tadej.H. pravi ...

Zelo sem vese, spet smo se dokazali, da smo Slovenci prav poseben narod. Škoda, da smo teme za predstavitev že oddali, saj bi gotovo bilo zanimivo slišati kaj več o tem čolnu, sam bom gotovo kje kaj poiskal. Sama ideja se mi zdi fenomenalna, zagotovo bodo ti čolni v prihodnosti vozili po našem morju : )

Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Tadej H. - tema je zelo dobra, bi jo jaz tudi uporabila, če nebi že prej teme izbrala. Lahko pa ti predlagam, da si pogledaš video na 24ur.com. Najprej sem ga želela dodat, a sem ugotovila da se iz strani 24ur.com ne da kopirat plus tega pa so še zraven vsebovane reklame od Pop tv-ja, tako da tudi to ni ravno primerno.

MiLaN pravi ...

Torej vidimo, da tudi slovenci nismo kar tako, čeprav smo mali in nevem kako neprepoznavni. Ne samo eden, ampak več jih je pokazalo da temu ni tako.Lahko jim čestitamo!

Vendar ta uspeh premalo obešamo "na velik zvon"!, Če ne bereš dotičnega medija, ne izveš kaj dosti. Mislim da bi moralo biti to objavljeno na širši javni ravni! Da se ve kdo je kaj nardil! Ne pa da to izveš po ovinkih, ali ti nekdo pove ker je slučajno prebral!
Da tem ki imajo ideje daš pogum, jih motiviraš,da jih udejanijo, ne pa da mogoče dobre ideje propadajo!

Menim da smo tudi sami malo krivi zato ker si pač ne upamo, ker mislimo "če pa smo tako mali", da ne bomo uspeli. Ni res!
Sanjati je dovoljeno, sanje udejaniti pa še bolj! Ne samo za svoj dobrobit, ampak za ostalo populacijo!

Anonimni pravi ...

S tem se pa strinjam s teboj Milan. Dotični članek je bil objavljen le v oddaji 24ur zvečer, na strani 24ur.com (le zjutraj na top novicah) in v ljnovice.com. Drugje ga ni bilo zaslediti.
Škoda, da takšni uspehi ne odmevajo po celi Sloveniji, kaj šele po celi Evropi.

BAR Ekspreso pravi ...

Samo še en dokaz več, da smo tudi Slovenci zelo inovativni.

maja.novak pravi ...

Potem pa naj še kdo reče, da smo majhna država...uspehe pa gojimo...in uvajamo inovacije, ter ustvarjamo novo tehnologijo...
Sicer bodo pa sigurno kmalo rekli, da to ni bila njegova ideja..kakor je v navadi!!!

Maja Novak

Anonimni pravi ...

Sicer ne vem, kaj bi dosti komentiral o prednostih in slabostih tega izdelka, ker ga trenutno še ne poznam.
Drugače pa mislim, da je g. Pevc naredil zanimivo inovacijo, glede njene kvalitete in dosnostosti, pa bodo zagotovo presojali potencionalni investitorji, ki bodo pripravljeni vložiti v ta projekt.
Pa še kdaj g. Pevc!

Damjan Heric

Unknown pravi ...

Zelo sem vesela, da imamo Slovnci, tako sposobne in inovtivne ljudi.
Tako bomo doboli večjo prepoznavnost v svetu!

Bilo bi dobro, da bi ljudje idej povedali na glas, ne pa da jih skrivajo!

Unknown pravi ...

Napjprej res iskrene čestitke gospodu Pevcu in le tako naprej.Res je zadnji čas, da svet izve, da Slovenci tudi če smo tako majhen narod, znamo kaj novega izumiti. Se pa strinjami s komentarji kolegov, da je takšen dogodek zelo malo medijsko izpostavljen, saj bi mogoče še kakšnega Slovenca opogumil, da predstavi kakšno svojo inovacijo.
Lp Suzana