14. marec 2008

AVDIO-VIDEO KONFERENCE

Že odkar poznamo poslovanje, obstajajo velike razdalji med podjetji, kar otežuje medsebojno poslovanje, saj s potovanja izgubimo veliko časa in pa seveda denarja, kje pa so še stvari, ki se ti lahko pripetijo med potjo. Edina možnost brez potovanja je bil nekoč le telefon, ki pa ni zadoščal vsem kriterijem in pa zadovoljstvu pogajalskih strani. Pri prepričanju, da če bi se poslovni partnerji med seboj ne samo slišali, ampak tudi videli, kar bi prineslo mnogo več zadovoljstva in pa uspešnosti v pogajanju so se razvile kot nove tehnologije, ki so zdaj že kar nekaj časa na trgu in v uporabi tako imenovane avdio-video konference.

Če se sprašujete ali bi vam ali ne avdio videokonference prinesle boljši način poslovanja, boste vedeli po prebranem članku.
Avdio-video konferenca je slikovno in zvokovno komuniciranje dveh ali več ljudi na daljavo. Video klic je zelo podoben telefonskemu klicu le da ob priklopu vzpostavimo vizualen stik z ostalimi. Poleg slike in zvoka se lahko prenašajo tudi podatki. Za izvedbo avdio-video konference potrebujemo avdio-vizualno opremo ( zaslon, kamera, mikrofon, zvočnik ali slušalke ), programsko opremo in pa seveda povezavo med udeleženci.

Zaradi povečanja ekonomičnosti pri poslovanju na daljavo, do katere prihaja z vplivom avdio-video konferenc, lahko z lahkoto povemo, da bo ta tehnologija prišla do velikega razvoja in še večjega uspeha. Trenutno po uporabnosti avdio-video konferenc so višje razvite države
( Amerika, Rusija, Japonska, Italija,…).

Tako kot pri vsaki vrsti komuniciranja je tudi pri avdio-video konferenci potrebno poznati nekaj pravil lepega obnašanja:
-izogibati se moramo povzročanja odmevov
-kadar ne govorimo izključimo mikrofon, da ne bomo prenašali nepotrebnih zvokov
-poskušajmo minimizirati hrup okolice
-poskrbeti moramo za dobro osvetljavo (predvsem glave), paziti moramo da ne pride do bleščanja
-kamero skušajmo imeti v višini oči
-če sodelujemo na skupinski video konferenci imejmo pred sabo listek z imenom
-med video konferenco ne počnimo nič takega, kar ne sodi nanjo

Po mnenje izkušenih strokovnjakov na tem področju , kot sva midva avtorja, vam lahko z lahkoto pritrdiva, da je ta zadeva odlična za uporabo komuniciranja med podjetji z in brez razdalje. Vsako leto se dvigne število uporabnikov, saj vsi vedo, da je zadeva priporočljiva in si lahko z njo pomagaš na mnogih različnih ravneh, kot so: šola, vojska, inštituti, bolnice, ministrstva, banke,… Kljub vsem naštetim pomembnim uporabnikom avdio-video konference, sva mnenja, da je še posebej pomembna pri telemedicini, saj lahko študentje brez prisotnosti in motenju zdravnika opazujejo poseg, ki nam bo mogoče kdaj rešil tudi življenje.

Avtor: Tomi Držaj, Domen Zavec

VIRI: Aethra , Polycom, Tandberg, Sony

20 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Kot sta zapisala je ta tehnologija že kar lep čas na tržišču. Tudi sama sem enkrat sodelovala na avdio-video konferenci; mi smo bili tu v Sloveniji, tista dva strokovnjaka pa v Združenih državah. Med konferenco je nekaj krat prišlo do kratkih prekinitev, drugače pa je bilo ok.

Jasmina Mujkić

Unknown pravi ...

Ta način komuniciranja se mi zdi izredno zanimiv in praktičen. Po mojem mnenju se na ta način dva podjetnika oz. podjetja še bolj zbližata in tudi vidita mimiko ter kretnje sogovornika, kar pa je pomembno, saj na ta način tudi opazis resnost in profesionalnost sogovornika. (Zanimiva tema res)

Matija Ternovšek

Anonimni pravi ...

Te avdio - video konference se mi zdijo zelo praktičen način poslovanja na daleč, saj prihranijo ogromno časa in denarja. Seveda pa morajo podjetniki tudi obiskati poslovne partnerje vsake toliko časa, da je poslovno sodelovanje še trdnejše.

Anonimni pravi ...

Zelo zanimiva tema. V živo tega sicer še nisem videla, vendar verjamem da zna biti takšen način komuniciranja zelo koristen za podjetnika; tako na podrčju stroškov kot tudi stika med sogovorci, ki je tako veliko bolj pristen kot preko telefona.

Tina Ferk

Unknown pravi ...

V današnjem pomanjkanju časa je ta način komuniciranja zelo dobrodošel, saj omogoča prihranek na času. Vendar pa upam, da bodo direktorji razumeli in bomo lahko vsaj del tega čas, ki bi ga porabili za poslovno potovanje, porabili zase, ne pa da nam bodo naložili nove obveznosti??!!

Andreja Kligl

Anonimni pravi ...

Video konferenca je vsekakor dobrodošla inovacija s katero prihranimo čas in denar in zato število njenih uporabnikov strmo narašča, vendar mislim da, pri sklepanju pomembnih poslov oz. pogajanj odigra pomembno vlogo neposreden stik oz oblika normalnih konferenc pri katerih lahko stvari opravimo bolj profesionalno.

Anže Polanec

Anonimni pravi ...

Dobra ideja, na prvi pogled izgleda zelo praktično in ti olajša delo. Seveda vsi zelimo prihraniti čas in avtomatično denar. To je res dober način če se odloča o manj pomembnih stvareh ali če se gre le za konsultacijo in obvestila, ampak če na podobnih konferencah moras donašati fundamentalne oločitve, jaz bi prej zapravo malo denarja.

Boško Stojanović

Robert F. pravi ...

andreja..glede časa v firmi zase..

veš kak pravijo.. sanja ..... o koruzi.. :P

pa ne vzami osebno:)

Jure Vezjak pravi ...

Se strinjam, da je ta način komuniciranja zelo zanimiv in to predvsem za poslovni svet saj imata osebi na obeh straneh linije vizualno predstavo o drug drugem. Vendar sem mnenja, da je pri sklepanju poslov oziroma pri vodenju nekih projektov v tujini pomemben prav tako osebni stik ne le digitalni!

Jure Vezjak

Rok Šnajder pravi ...

Zanimivo, sem že o tem prebral in sem vsekakor za to, tako se lahko zmanjšajo stroški transporta, stroški bivanja in še mnogo drugi..
Na drugi strani pa nekateri narodi, vere so še vedno bolj vzrte v osebni stik, saj tako se izkaže spoštovanje in se morda razkrijejo še kaki skriti kriterji, ki pa so pomembni za zaupnico poslovanja..
Ko bodo vsi to sprejeli, bo to skrajšalo čas in denar..Večina držav in poslovnež pa že itak deluje na sistemu avdio-video konference..Zanimiv članek!
Lp

Unknown pravi ...

Resnično dobra in koristna zadevna,saj v današnjem času, ko je hitrost in kvaliteta komunikacij zelo pomembna, morda celo nizbežna različica poslovanj. Svet postaja vedno bolj temeljujoč na komunikacijski tehnologiji, zato so videkonference potrebne in lahko ob primerni ceni tehnoloije zelo pripomorejo k znižanju stroškov poslovanja.

Leon Skotnik

Anonimni pravi ...

Tehnologija je že lep čas poznana, očitno pa se zelo počasi širi v uporabo, saj še vedno poznam zelo malo podjetij, ki bi jo uporabljala. Zaenkrat predstavlja problem tudi to, da vsi poslovni partnerji, s katerimi želite komunicirati, tovrstne tehnologije nimajo.

Tadej K

Anonimni pravi ...

Tudi meni se zadeva v določenih okoliščinah zdi uporabna in pozitivna. A vseeno še mislim, da je oseben stik zelo pomemben zato si ne znam zamišljat, da bi to prišlo v neko vsesplošno uporabo. Sicer je res, da pravimo da je "čas denar" ampak denar pa v končni fazi tudi ni vse, ali pač?

Meni se zadeva mogoče zdi bolj koristna v izobraževanju na daljavo, kot pa na poslovnem področju...

Lp

Gregor Plohl

Anonimni pravi ...

Ta tehnologija se mi zdi res zelo uporabna, saj dejansko lahko "udeležiš" recimo sestanka v podjetju, kljub temu, da te v samem podjetju ni ali pa si celo v tujini. Res prihrani veliko časa in stroškov.

Nuša Žgajnar

Anonimni pravi ...

Članek je zanimiv in poučen, predvsem pri pogojih, ki jih navajata. Seveda pa ne gre brez ustrezne programske opreme (ki pa se danes dobi tudi brezplačno). V našem mednarodnem podjetju(11 držav) Safe Invest uporabljamo to "orodje" že nekaj časa in nam predstavlja velik prihranek časa (in posledično tudi denarja). Gre pa tudi za "in time" reagiranje. Zelo pomembno vlogo pri video konferenci ima tudi moderator-sklicatelj ki mora absolutno obvladati protokol. Potrebo po osebnem kontaktu pa zagotavljamo z letnimi srečanji, ki trajajo več dni.
Samo tako naprej in lep pozdrav!
Stanislav Zavec

Rok pravi ...

Zagotovo bodo imele avdio-video konference še lepo prihodnost, saj se le te vse bolj uveljavljajo. Velika prednost le teh je, da se lahko dva partnerja ali več sestaneta preko omenjenega informacijosko-komunkiacijskega sistema ne da bi bila fizično prisotna v istem prostoru. Tu gre za odpravo prostorskih omejitev, kar lahko močno zmanjša stroške, saj na primer, če je nekdo iz ZDA, drugi pa iz Avstralije se ta dva preprosto pogovorita preko omenjene konference in se jima ni potrebno fizično sestati, kar bi pomenilo visoke stroške prevoza, nastanitve, itd. Sicer pa zanimiva tema!

Rok Nemec

Unknown pravi ...

Definitivno bi uvedba te tehnologije izboljšala poslovanje. omogočila bi lažje kominiciranje z zaposlenimi in strokovnajki po celem svetu. Bi pa verjetno ta tehnologija prinesla s seboj nekaj začetnih težav, ki bi se nanašale na samo izvedbo uvajanja. Torej kako uvesti to tehnologijo, da bi bila enostavna za uporabo in ne bi povzročala prevelikih motenj.

Jasmina Ahej

Unknown pravi ...

Zelo zanimiva tema. Še posebej na področju medicine zna biti ta stvar zelo pomembna, saj večini držav primanjkuje dobrih kirurgov. Še posebej v Sloveniji je to problem, in s tem bi lahko težje posege opravljali tudi naši kirurgi, ki bi sledili navodilom kirurgom iz tujine.
LP
Tina Gogič

alenka pravi ...

Avdio in video konference so koristne v primerih, kjer člani seje nimajo časa za sestanek "v živo". Menim, da se je preko video konferenc veliko težje dogovarjati, posebej, če med seboj komunicirata večji skupini na obeh straneh.

Alenka Rošer

Barbara Srebnik pravi ...

Avdio-video konference mislim, da so zanimiva zadeva. Sodeč po vajini predstavitvi, prihranijo čas in denar, čeprav je to zelo draga zadeva, ampak se očitno na daljši rok splača. Zanimivo je, da vidiš sogovornika oz. poslovnega partnerja, ampak menim, da je še vedno boljši stik in veze, pogovor, sodelovanje v živo, iz oči v oči.
LP