6. marec 2008

Slovenska tehnologija navdušila Naso

12 strokovnjakov iz trboveljskega Dewesofta je razvilo programsko opremo, ki Nasi omogoča komunikacijo med vesoljskim plovilom in Zemljo

Dewesoft je z Naso začel sodelovati pred osmimi leti, leta 2006 pa so v sodelovanju z avstrijskimi proizvajalci merilnih instrumentov Dewetron dobili naročilo za izdelavo programske opreme.

Opremo, ki so jo razvijali dve leti, so nato v Nasinem vesoljskem centru na Floridi dobro preverili, da so se prepričali, da je projekt, vreden milijon dolarjev, primeren in zanesljiv.

Delni lastnik in tehnični vodja v podjetju Jure Knez je povedal, da se zdaj vsi poleti ameriške vesoljske agencije Nasa analizirajo izključno s programsko opremo za spremljanje telemetrijskih podatkov (meritve na daljavo) vesoljskih plovil, predvsem Space Shuttla, ki jo je razvilo slovensko podjetje.


Vir: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=9&c_id=166916&rss=1
Objavil: Milan Kren

6 komentarjev:

Unknown pravi ...

Bravo Slovenci. Pa saj mi znamo, samo Slovenija je majhna in si nikakor ne more privoščiti takšnega inštituta kot je Nasa in nameniti toliko denarja v takšne namene. Lahko pa sodelujemo z Naso kar so dokazali trboveljski strokovnjaki in tudi to je že veliko.

Anonimni pravi ...

sem prebral tole ja in sem bil pošteno presenečen, da so naša podjetja prišla tako daleč. Zelo pohvalno. Je pa treba poudarit da so eno leto to testirali pa ni prišlo nič v javnost. Smo slovenci sposobni marsikaj in vprašanje je kje vse še sodelujejo naša podjetja pa mi niti ne vemo. Upamo lahko da na čimveč področjih, in da vsaj tukaj nekaj pozitivnega.

lep pozdrav

Jure Kolarič

MiLaN pravi ...

Žalostno je samo to, da to objavljajo samo na internetu in da se do teh informacij moreš dokopati sam. Lahko bi objavljali več na TV itd. Pač Slovenija.

Anonimni pravi ...

ja to je res da je samo na internetu al pa kje samo omenjeno v drobnem tistku. Ocitno je to eno izmed podjetje, ki ni politicno opredeljeno oblasti, da bi se kaj govorilo o njem. Ce pa bi ze bila politika zraven pa bi si ti pripisovali zasluge in ne ta institut. In sigurno je se vec taksnih podjetij v SLO samo ne pride v javnost, ze zaradi zgoraj omenjenega.

lp

Jure Kolarič

Anonimni pravi ...

Tak mimogrede..zadeva je že bila en dan prej objavljena v edinem slovenskem finančnem časopisu (tudi na naslovnici) kot osrednja tema. Po televiziji nisem zasledil ali pa sem spregledal, kar je žalostno, po drugi strani pa me ne čudi, ker v Sloveniji se redko kdaj pohvali kakšna takšna stvar, ki je zrasla na našem zeljniku.

Mitja Baskar

MiLaN pravi ...

Bojda s(m)o Slovenci faušni!?
:)