9. maj 2008

Prvi samodejno izbrisljiv papir


Strokovnjaki podjetja Xerox so po večletnem razovju le uspeli izdelati prvi tiskalniški papir, na katerem se natisnjena vsebina samodejno izbriše v štiriindvajsetih urah. To pomeni, da lahko tiskalniški papir ponovno uporabimo za tiskanje vsebin v digitalni obliki, s čimer pripomoremo levji delež k čistejšemu okolju in ob tem še zmanjšujemo stroške tiska. Podjetja širom sveta namreč na leto natisnejo okrog sedem tisoč milijard strani, od katerih jih kar 70-odstotkov konča v koših za smeti in ne v zabojnikih, namenjenih recikliranju. Samodejni izbris natisnjene vsebine omogoča poseben kemijski premaz, barve za tisk pa so vgrajene neposredno v papir, kar pomeni, da tiskalnik pri tiskanju ne uporablja črnila ali tonerjev. Xerox naj bi prve samodejno izbrisljive papirje in namenske tiskalnike pričel tržiti kmalu. O ceni in dobavljivosti je seveda še prezgodaj govoriti.

Avtor: Antonjana Šuc
Vir: www.xerox.com

11 komentarjev:

Rok Šnajder pravi ...

ful dobro, tako bomo pripomogli k čistejšemu svetu, in manjši potrošnji papirja, ki ga podjetja, tudi moje mentorsko zelo uporablja.
lp

Unknown pravi ...

Zelo dobra stvar. Tiste stvari za katere veš, da jih ne boš več potreboval več kot en dan, tiskaš na ta papir in s tem ne porabiš odvečnega papirja in barve. Zelo ekološko naravnano.

Jasmina Ahej

Anonimni pravi ...

Ja to je ena izmed dobrih inovacijskih tešitev, pripomore k čistejšemu okolj, ter prihrani stroške podjetju

lp
Olga Borovsek

Rok pravi ...

Ja tud jaz se stirnjam, da bi takšen papir lahko pripomogel k čistejšemu okolju, saj v mnogih podjetjih uporabljajo različne dokumente, ki jih potrebujejo le en delovni dan. Ker se vsebina na papirju izbriše in je ta ponovno uporaben, pa bi to pomenilo tudi manjši strošek podjetju pri nabavi novega potrošnega materijala.

Rok Nemec

Marko Malič pravi ...

Zelo dobra inovacija za čistejše okolje.

Upam, da se ga bodo podjetja bolj posluževala kot navaden papir.

lp

Anonimni pravi ...

Tudi meni se zdi ta inovacija dokaj zanimiva, predvsem v tem času, ko je treba začeti spreminjat pogled na svet in narediti nekaj za manjše onesnaževanje.
Edini problem vidim v tem: Kaj če na papir natisneš stvar, ki jo potrebuješ še po 24 urah?

Natalija Novak

Unknown pravi ...

Natalija, potem najverjetneje ne uporabis tega papirja. Bo pac treba pazit, da se ne bo pomotoma kaksna pomembna dokumentacija tiskala na ta papir (npr. nekaj natisnes, direktor ti podpise, vsebina se izbrise, podpis ti ostane za druge namene :)

lp,
simona L.

Anonimni pravi ...

krasna ideja sploh za velike porabnike papirja, vendar pa mislim, da bi morali posebej vzpodbujati uporabo tega papirja

Luka Zupančič

Unknown pravi ...

V podjetjih se danes porabi zelo veliko papirja, zato mislim, da bi bil tak papir zelo dobra rešitev za zmanjšanje porabe (mogoče tudi za zmanjšanje stroškov porabe papirja- odvisno od cene). Vsekakor pa bi tudi veliko pripomogel k večji skrbi za naše okolje!

Zanima me, če mogoče kdo ve kakšna je cena tega papirja?

Andreja Kligl

Anonimni pravi ...

Super ideja za tiste, ki porabimo veliko papirja, pa še pripomoglo bi k čistejšemu okolju.

Aleksandra Polajžer

Anonimni pravi ...

potrebo, da preverijo:)