25. april 2008

Kako so z majhno spremembo v 3 letih privarčevali 42 mio SIT

Podjetje Paloma je delniška družba z več kot 130 letno tradicijo proizvodnje in trženja higienskih papirjev v Evropi. Na njihovi spletni strani (www.paloma.si) lahko preberemo, da je vizija podjetja postati najpomembnejši in poslovno uspešen regionalni ponudnik visoko kakovostnih higiensko papirnih izdelkov z vodilno lastno blagovno znamko na področju Jugovzhodne in Vzhodne Evrope ter zanesljiv dobavitelj trgovskih blagovnih znamk na področju Jugovzhodne, Vzhodne ter Zahodne Evrope.

Med higienskimi papirji, ki jih ima v ponudbi Paloma d.d., lahko najdemo tudi PAKET 100 SERVIET, ki jih poznamo skoraj vsi, saj so v skoraj nespremenjeni obliki na trgu že nekaj desetletij.

Z željo po zmanjšanju stroškov proizvodnje, skladiščenja in transporta so zmanjšali velikost osnovnega paketa. Osnovno pakiranje sestavlja 100 kom enoplastnih serviet, ki so ovite s folijo. Folija je iz materiala polietilen (na katerega se plačuje ekološki davek), debeline cca. 0,04 mm.

Druge mere osnovnega paketa so bile:

Dolžina:151 mm

Širina:151 mm

Višina: 100 mm

Ugotovili so, da je osnovni paket po višini do določene meje stisljiv. Predvidevali so novo višino osnovnega paketa. Z dodatnim stiskanjem papirja in osnovnega paketa so dosegli višino 85 mm. Pri zlaganju osnovnih paketov v transportno embalažo, bi se paket stisnil na 79,5 mm. Z zmanjšanjem višine osnovnega paketa bi bilo mogoče naložiti več transportnih paketov na paleto. Tako so zmanjšali stroške skladiščenja in transporta, ki so sicer precej visoki zaradi volumna serviet in nizke prodajne cene, ki jo imajo. Ob spremembi višine osnovnega paketa se je zmanjšala tudi širina osnovne folije (folija, v katero so zavite serviete), in sicer iz 530 mm na 490 mm. Osnovni paket je s spremembo postal tudi bolj kompakten in s tem lepši na izgled.

Majhna sprememba je povzročila zmanjšanje naslednjih stroškov:

- zmanšanje skladiščnega prostora zaradi manjšega števila palet in s tem stroškov skladiščenja

- manj voženj z viličarji in visokoregalnim dvigalom

- zmanjšanje količine skrčljive folije za ovijanje polnih palet in s tem stroškov folije (na polietilensko folijo se plačuje ekololški davek)

- manj palet, prevozov le teh in skladiščenja

- zmanšanje stroškov na enoto proizvoda, povečanje funkcionalnosti in izgleda izdelka;

- zmanjšanje stroškov za embalažo osnovnega paketa na enoto proizvoda;

- zmanjšanje stroškov za embalažo transportnega paketa (kartonske škatle) na enoto proizvoda;

- zmanjšanje stroškov prevoza in skladiščenja osnovnih in transportnih embalaž;

- zmanjšanje stroškov ekološkega davka za osnovno in transportno embalažo;

- zmanjšanje stroškov prevoza in skladiščenja na enoto proizvoda;

- manjši ekološki davek zaradi zmanjšanja širine in s tem mase osnovne folije na enoto izdelka

- zmanjšanje skladiščnega prostore za zvitke folij in s tem stroškov skladiščenja

- manjši stroški izdelave folije

V Palomi d.d. so s spremembo osnovne embalaže v letih od 2002-2005 privarčevali 42.058.885 mio SIT.

Marsikdaj inovacijo razumemo kot nekaj velikega, zato sem vam s predstavitvijo spremembe v postopku proizvodnje osnovnega paketa serviet želela predstaviti majhno inovacijo, ki je prinesla velik prihranek podjetju.

Avtor: Maja Alja Križman

1 komentar:

Rok Šnajder pravi ...

fajni članek od fajne sošolke:D
lp