21. april 2008

Mini projektor v mobilniku

Se vam je že zgodilo, da ste obtičali v dvigalu in se je ustavil čas? Texas Instruments vam ponuja rešitev - projektor v žepu. Med čakanjem v dvigalu si lahko ogledate film ali se pripravite na predstavitev pri poslovnem partnerju.

Na ameriškem sejmu so predstavili prototip miniaturnega projektorja, ki so ga vgradili v ohišje mobilnega telefona. Tako imenovani DLP Pico projektor bo v končni fazi mogoče vgraditi tudi v prenosne predvajalnike MP3, digitalne kamere in druge mobilne naprave, ciljna skupina za nakup tovrstnega izdelka pa so predvsem poslovni uporabniki, ki veliko potujejo in opravljajo predstavitve na terenu.

Ta prototip mobilnika z vgrajenim mini »DLP pico« projektorjem bo uporabnikom omogočal, da bodo lahko želeno vsebino preslikali iz mobilnika na večjo površino.

Z današnjo tehnologijo še ni možen ogled filma preko mobilnega telefona. Že sama moč baterije ne dopušča te inovativne ideje. Tipična baterija mobilnega telefona ima kapaciteto okoli 1000 mAh, baterija za prenosni projektor pa kar 4-krat več, torej 4000 mAh, in se kar hitro izprazni! Potem je tu še resolucija projektorja (854 x 480), ki zahteva vsaj 5-krat več spomina kot 240 x 320 pikslov velik display, ki ga najdemo na večini današnjih mobilnikov. Ob vsem tem pa morajo projektor integrirati v mobilni telefon in s tem ohraniti neko normalno velikost in težo.

Naprava je predvidena za improvizirane poslovne predstavitve in za hitro deljenje slik ali kratkih videov z drugimi. Proizvajalec zagotavlja dve uri neprekinjenega delovanja s standardno baterijo za mobilne telefone.
V poslovnem svetu je uporaba projekcij zelo velika, zato meniva, da se bo mini projektor vedno pogosteje uporabljal, saj je lahek in enostaven za uporabo.
Majhna zmogljivost baterije mobilnika zahteva usmeritev pozornosti na ta problem. Mini projektor ob svetlobi ne omogoča kakovostnega prikaza svetlih slik.

Projektor v mobilniku je dobra rešitev za ljudi, ki so pogosto na službenih potovanjih in se lahko na poti pripravijo na predstavitve. Hkrati pa je primeren tudi za popestritev dolgočasnih trenutkov doma ali v službi.

Postavlja se vprašanje o potrebni dodatni opremi in o prenosu podatkov na mobilni telefon.

Na spodnji povezavi si lahko pogledate praktično uporabo mini projektorjev v mobilniku:

http://www.youtube.com/watch?v=sT1mhSRichk
http://www.youtube.com/watch?v=rTKzzTnXrT4&feature=related

Avtorici:
Rajšp Monika
Lipovšek Polona

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Ja, zadeva je zanimiva, samo po mojem mnenju bolj za poslovni svet. Za domačo uporabo ob vseh LCD monitorjih in televizorjih se seveda lahko slika prikazana preko tega projektorja skrije. Vprašanje je tudi koliko je koristno, da imaš ta projektor na mobilniku, saj v vsaki bolje urejeni konferenčni sobi imajo gotovo kakšnega, ki ni omejen na čas delovanja zaradi preslabe vzdržnosti baterij.

Tamara H.

Anonimni pravi ...

Za poslovneže je tole dobra rešitev, za hitro in kratko predstavitev kar med potjo. Njim tudi verjetno ne bo problem za nakup takšnega telefona z miniprojektorjem, za nas študente je pa verjetno to še kr neki denarja. Problem je pa še vedno pri baterijah telefona, saj so preslabe, zato bodo morali proizvajalci še kr neki truda vložit tudi v izdelavo bolj zmoglivejših baterij.

Marko Balant

Anonimni pravi ...

Tale stvarca ni slaba... Če bi kdaj želel pokazati slike ali filmček večim ljudem, je to zelo praktično... Je pa tudi kot sta že napisala kolega, bolj uporaben za poslovne namene in da je verjetno cenovno kar zalogaj...:)

Mogoče vesta koliko je približna cena takšnega mobilnika?

Polonca S.

Anonimni pravi ...

men se zdi to tak tak. ponavadi se neke poslovne predstavitve predstavljajo v power pointu in pač večina telefonov ne podpira te funkcije. in bolj enostavno se mi zdi da to daš na ključek in enostavno na tak način predstaviš če že maš kaj za predstavit. po moje se managerji ne bodo zafrkavali s tem pa podatke prenašali na telefon še prej pa jih pretvorit. drugače pa je to zanimivo in me zanima kako se bo to prijelo pri ljudeh.

lp
luka Kolarič

Anonimni pravi ...

Je zanimiva zadeva mogoče za res kratko predstavitev ali da nekomu pokažeš kakšno sliko. Zaenkrat si še ne predstavljam da bi poslovneži na takšen način delali predstavitve kajti kakovost slike še ni najboljša sploh pa pri dnevni svetlobi.

Marko Baš

Anonimni pravi ...

Škoda da imajo baterije tako slabo zmogljivost. Lepo pa je, da na "inovativen" način pokažeš slike večim ljudem na enkrat.

Barbara M.

Rok Šnajder pravi ...

se strinjam to bo zelo dobro delo v poslovnem svetu, za kakšno prezentacijo na hitro, in priročno kar iz telefona:) škoda za baterije, no mogoče pa bodo razvili kakšen drug energetski vir delovanja, ali pa povečali kapaciteto baterij, tako da tudi telefone bomo polnili 1x na 15 dni:) ali celo mesec dni:)
lp

Anonimni pravi ...

Projektor v mobilniku je vsekakor zanimiva zadeva, vendar se moram žal strinjati z avtorjem, da še mobilniki niso dovolj zmogljivi za predvajanje kvalitetne slike. Morda bi to zmogla kaka "predelana" Nokia N95. :) Kar se pa tiče energijske požrešnosti, bo pa problem rešen v naslednjih nekaj letih, ko pridejo na trg telefoni na gorivne celice.

Mitja Gmajner

Anonimni pravi ...

Meni se zdi ta zadava še dokaj zanimiva. Saj bi si lahka ogledali kaki film, slike z večimi prijatelji, če bi obtičali nekje brez tv,radija.. Ne vem pa koliko bo uporabno, saj se proizvajalci mobitelev osredotočajo na želje kupcev, ki si želijo mobitele v ročnih urah in kar se že počasi pojavlja na trgu.

lp
Mišo Tanasić

Marko Malič pravi ...

Zelo praktična inovacija na mobilnem telefonu, namesto da kažeš slike na mobilnem ekranu jih preprosto pokažeš na steni.

Škoda, da je baterija tako slaba, da ne vzdrži dlje.

lp