25. april 2008

NABAVA TEHNOLOŠKE OPREME ZA AVTOMATIZACIJO PROIZVODNE LINIJE

Podjetje Eurodesign Apače d.o.o. se že od svoje ustanovitve, leta 1989, pozicionira na trgu z proizvodnjo, prodajo in servisiranjem notranjega pohištva. Podjetja spada med manjša podjetja in zaposluje 20 ljudi. Podjetje se s svojimi produkti predvsem usmerja na opremljanje izobraževalnih ustanov in poslovnih prostorov. Prav v tej smeri podjetje tudi permanentno vlaga v posodobitev opreme in objekta ter razvoj kadra, saj so v podjetju ustanovili tudi lasten razvojni oddelek. Na trgu se podjetje izkazuje s spoštovanjem dobavnih rokov, kvalitetno izdelavo in hitro in kakovostno montažo in nudenjem poprodajnih oz. pogarancijskih storitev.

Podjetje se je odločilo, da bo vlagalo v prihodnje predvsem v izboljšanje tehnologije, ki bo temeljito izboljšalo obstoječo proizvodnjo, hkrati pa pridobilo možnost izdelave izdelkov, ki jih s obstoječo ni bilo mogoče izdelovati. Podjetje se je tako določilo, da bo inoviralo v smeri tehnične izboljšave. Podjetje je tako naredilo investicijski program, ki zajema specialno stiskalnico, robni lepilni stroj, formatno krožno žago in CNC obdelovalni stroj.

Podjetje že ves čas sodeluje z raznimi kooperanti, tako tudi z kooperantom, ki izdeluje mizne plošče. Investicija in nakup specialne stiskalnice bi za podjetja pomenilo, da bodo lahko mizne plošče izdelovali v svoji proizvodnji, kar bi za podjetje bilo tudi veliko ceneje. Seveda pa stiskalnica ponuja še veliko več novih možnosti za izboljšanje proizvodov.


Podjetje bo investiralo tudi v robni lepilni stroj, ki bo omogočal robljenje lesa vseh vrst, posebna lastnost tega stroja pa je, da ima tudi možnost lepljena robnih trakov na okrogline, kar pomeni, da bo podjetje lahko svojim izdelkom izboljšalo izgled in s tem dosegalo konkurenčno prednost.


Naslednja investicija, ki jo želi podjetja uresničiti je nabava formatne krožne žage z vso potrebno opremo. Ker je žaga vodena računalniško se zmanjša možnost delavčeve napake, npr. pri ročnem nastavljanju dimenzije. Z novejšo žago, predvsem pa z novejšo in v podjetju novo računalniško vodeno tehnologijo se bo zmanjšal tudi izmet materiala, saj program samodejno izračunava optimalne možnosti rezanja.


Kot zadnji stroj, ki je zajet v investicijski program pa je CNC obdelovalni stroj. CNC obdelovani stroj je računalniško vodeni stroj za obdelovanje lesa, s katerim lahko nadomestimo več manjših strojev. CNC stroj je natančen in v današnjih časih, ko je konkurenca zmeraj večja tudi nujno potreben. Njegova velika prednost je natančnost in lahko vodljivost, saj so programi prilagojeni potrebam uporabnika. Velika prednost tega stroja je tudi v tem, da lahko reže oz. žaga v krivinah, npr. krog ali elipsa, po ukazu iz računalnika.

Investicijska vlaganja v posodobitev in novo tehnologijo, bodo pripeljale do naslednjih ciljev:

- Računalniško vodena in avtomatizirana proizvodna linija
- Avtomatično izvajanje serijske proizvodnje
- Avtomatizirano izvajanje proizvodnje po naročilu
- Izdelava proizvodov, ki jih do sedaj ni bilo mogoče izdelati, gre za furnirane izdelke, plošče olepljene z ultrapasom, zaokroženo obdelani elementi, , oblepljanje okroglin in poševnin
- Možnost obdelave »kerrock« plošč, ki so pomemben sestavni del opreme za laboratorije in laboratorijske učilnice, ter zdravstvene ustanove
- Večje zadovoljstvo odjemalcev in posledično tudi uporabnikov opremljenih prostorov
- Ponudbo za opremljanje zdravstvenih domov ( fizioterapije, ambulante, bolnice, lekarne )
- Ponudbo za opremljanje študentskih domov ter domov za ostarele
- Okoliškemu prebivalstvu bodo ponujene dodatne zaposlitve ( 2 ali več dodatnih delavcev)

Iz prikazanega torej ugotovimo, da investicija prinaša nov način proizvajanja izdelkov in posledično temu izdelavo proizvodov, ki jih podjetje do sedaj z obstoječo opremo ni bilo zmožno izdelovati. Iz tega pa sledi veliko novih ponudb, kot so zdravstvene ustanove, študentski domovi, domovi za ostarele, z vsem tem pa si bi podjetje veliko izboljšalo tržno pozicijo.

Spletna stran podjetja : http://www.euro-design.si/si/

Avtorja: Leon Skotnik, Luka Šmigoc

3 komentarji:

Skrbnik pravi ...

Ideja je dobra in bo v podjetju v prihodnosti tudi povrnila stroške.

Tomi Držaj

Skrbnik pravi ...

investicije se bodo po mojem mnenju v zelo hitrem času povrnile in bodo začele prinašati dobiček.

Domen Zavec

Rok Šnajder pravi ...

inovacije so dobre za podjetje da izboljšajo predvsem na natančnosti in hitrosti svoje poslovanje. Zanimiva mi je predvsem krožna žaga, saj zmanjša napake, ki jih napravijo običajno delavci..kot sta že sama zapisala
lp