2. november 2007

Tudi SLovenija v koraku s časom


Se nameravate poročiti? Želite spremeniti stalno prebivališče? Želite morda prijaviti podatke o vinogradu? Ste v kakšni drugi življenjski situaciji, ki jo rešujete z upravnim postopkom? Zdaj lahko poiščete svojo življenjsko situacijo na Državnem portalu Republike Slovenije e- uprava in dobili boste informacije o potrebnih upravnih postopkih, nekatere od storitev pa boste lahko izvedli tudi elektronsko.

Portal e-uprava združuje informacije in storitve različnih delov državne uprave, ne glede na pristojnost posameznih upravnih organov ali teritorialnih enot, izhaja pa iz problemskih življenjskih situacij uporabnikov, ki jim skuša na enostaven in pregleden način olajšati urejanje zadev na upravnih enotah.
Poglavitna prednost portala E-uprava je, da imajo uporabniki enoten dostop do vseh javnih podatkov, upravnih postopkov in pripadajočih obrazcev, ne glede na to, kje se podatki nahajajo, kje se postopki izvajajo in kdo je za podatke ter postopke odgovoren. Pošiljanje vlog, zahtevkov in drugih upravnih dokumentov preko interneta in elektronsko plačevanje upravnih taks in ostalih obveznosti, bo uporabnikom prihranilo precej časa, saj jim ni potrebno več za vsako malenkost hoditi do upravnih organov in čakati v dolgih vrstah. Večina obrazcev, tudi tistih, ki jih izdajajo založbe, je na voljo v elektronski obliki.

Portal namenjen državljanom ponuja zares širok spekter informacij. Podrobno so opisane posamezne storitve, razloženi so postopki, ki so potrebni, da se posamezna storitev opravijo, ne nazadnje pa so na voljo tudi povezave na pristojne organe in na zakone, ki so povezani z dotično storitvijo. Na portalu se lahko npr. seznanimo s pogoji za pridobitev osebne izkaznice, o pogojih in postopku izdaje izpiskov iz rojstne matične knjige, o prijavi za sklenitev zakonske zveze, ipd. Različna ministrstva so na portalu objavila okoli 30 predlog obrazcev, ki si jih lahko uporabniki natisnejo ali pa shranijo na računalnik.

AVTOR: Monika Bah

13 komentarjev:

MiLaN pravi ...

A kljub temu oddajamo dohodnino fizično!!!

Anonimni pravi ...

Ja saj je bil že čas. Dandanes tako že skoraj vse poteka prek interneta. Je pa zelo praktično, da lahko večino stvari urediš kar prek interneta in ti ni treba nikamor hodit. Milan saj ne morejo vse naenkrat naredit, bo treba še malo počakat, da bodo tudi to uredili.

lp, Tanja Tkalec

Anonimni pravi ...

Dejstvo je, da je portal kot inovativnost in stranki prijazen zagotovo velika pridobitev, ki dejansko uporabniku lahko prihrani ogromno ogromno časa, ki ga sicer dobesedno zapravimo s tekanjem po raznih uradih za pridobitev potrebnih (in nepotrebnih) dokumentov... Res je tudi, da se vsega ne da narediti naenkrat in bo potrebno v zvezi s portalom zagotovo narediti še dokaj sprememb oz. nadgraditev, vendar, začetek je obetaven. Težava pa najstaja najbolj v tem, ker e-portal pač ni dosegljiv vsem možnim uporabnikom.. zaenkrat.. morda v daljni prihodnosti.. Skorajda zagotovo pa le-ta ne bo nikoli dosegljiv starejšim ljudem in prav tako ne tistim, ki, žal, še vedno, nimajo dostopa do interneta. Naj zveni še tako absurdno, še marsikje dostop do interneta resnično ni mogoč.. In vprašanje je, glede na že dostikrat preverjeno, da navsezadnje računalnik le ni tako varen in siguren kot je osebna pot.. in osebni podatki po internetu morda tudi s tem izgubljajo svojo "osebnost". Računalniških genijev je vedno več ... žal tudi takšnih, ki svojo genialnost ne uporabijo v pozitiven namen.. Skratka.. kakorkoli, zagotovo ima portal, kot vsaka nova stvar, tako dobre kot slabe lastnosti in ker se v navedenem uporabljajo osebni podatki uporabnika, je zato še toliko bolj kočljiv in je pri njem potrebna še posebna zaščita, kar pa nekako dvomim, da se jo lahko zagotovi zlahka.. Torej.. če bomo oddali dohodnino po portalu.. in se jutri najde nekdo, ki je podoben tistim, ki so "snemali" kode na bančnih avtomatih.. hja.. bodo naši osebni podatki, ki so sicer "strogo zaupni".. verjetno izugubili to "strogo zaupnost".. Kot sem že navedla, da se še ponovim, menim, da e-portal je zelo dobro zamišljen in zaenkrat tudi izveden, a glede na izražene dvome se najverjetne niti ne bi odločila, vsaj zaenkrat ne, poslati dohodnine po netu.. hm. .. tako menim, da bodo računalniški mojstri imeli še zagotovo dosti dela v zvezi s takšnimi in podobnimi pomisleki..

Sara T.

Anonimni pravi ...

Končno! Čim manj birokracije v življenju pa bomo vsi srečni. Manjka samo , da še potrdijo obrazce v elektronski obliki in ti jih pošljejo nazaj.

Anonimni pravi ...

zasnova je super. vedno pa se bodo pojavljali dvomi in pomanjkljivosti portala.

najbolj dvomim o osebnih podatkih, in tako kot je rekla Sara, ali so potem še sploh osebni. no, kakorkoli!

ideja se mi zdi smiselna, saj imamo vedno manj časa, da bi urejevali te stvari osebno in čakali v vrstah.

tisti, ki nimajo možnosti oziroma ne znajo uporabljati interneta in takih storitev, se bodo pač še vedno gužvali v vrstah in nergali. takšni pač smo ljudje.

pa lep pozdrav!

MiLaN pravi ...

Že že Tanja T., zagovarjam da vse rabi svoj čas!Ampak, kaj pa ko si ga v Sloveniji in našem parlamentu, upravi jemljejo preveč!
Naložijo si en obsežen projekt, ki ga tudi pričnejo izvajati, tolko da pač lahko rečejo da nekaj delajo, tako da dobijo odobritev s strani države, ter njihove subvencije. Projekt pa napreduje, napreduje, napreduje,....počasi!
Takšen primer je naša infrastruktura! Sami veste kaj se dogaja z njo.
Vsekakor ne rečem, da projekta ne izpeljejo do konca, nasprotno, ga. Venadar je narejen z zamudo, nekvalitento in ponavadi že zastarelo!
Nakar se bahajo kaj so naredili v Sloveniji!
Naj se konkretno spravijo k nalogi, ki si jo zastavijo, ter jo izpeljejo najbolje! Saj se ne zapravlja tukaj njihov denar, ampak NAŠ!
Ne bodimo zadovoljni s tem da slišimo da se je začelo izvajati nekaj na nekem področju, dajmo zahtevat to kar so izrekli da bodo postorili!!!!
Konec koncev plačujemo dajatve, katerih ni malo,a nardi pa se malo z njimi!
Ne rečem da se ne vidi da se je v Sloveniji začelo nekaj delati, se je, a to je preskromno!
Pa nehajmo se že enačit z Švico, Italijo, Hrvaško,... BODIMO BOLJŠI!!!

Lp

Anonimni pravi ...

Pametno. Zdaj pa še dober varnostni sistem gor(če ga še ni), pa so nam že zbrisali čakanje na upravnih enotah + en opravek manj v mestu + drugim nevšečnostim, ki se jih pridobi na upravnih enotah.

maja.novak pravi ...

Njihova stran se mi zdi predvsem zato dobra, ker privarčuješ pri svojem času, nepotrebnem obiskovanju raznih uradov, itd.! Kajti, se mi je že zgodilo, da sem prišla na neki urad, pri določenem okencu oz. pisarni čakala tudi več ur, na koncu, ko pa pridem notri, mi pa reče, da nisem prišla na pravo mesto ali, da naj pridem kakšen drugi dan! Zelo, zelo neprijetna stvar...
Če smo že pri varnosti podatkov...vsako stvar, ki jo urejaš na uradu ali pri odvetniku, se dandanes zapiše v računalnik..pa tudi če se ne..tisti, ki bo hotel videti naše podatke (na vsak način), bo sigurno prišel tudi do arhiva. Tako, da je vsaki način arhiviranja vprašljiv...

lp...maja novak

BAR Ekspreso pravi ...

Še malo, pa ne bomo rabli hoditi na občino... Bomo počasi poslovali kar preko interneta.

Anonimni pravi ...

Ja, e-uprava je že dobra stvar, strinjam pa se z milanom v vseh pogledih, preprosto se ne zmigamo.
Tudi nevem kako lahko projetki ko so končani stanejo 3-4x več kot je v njihovem proračunu. Če se to nebi dogajalo, če bi poskrbela vlada, da se to ne dogaja, bi se v Sloveniji uresničilo veliko več porojektov kot se jih je. Nevem, zakaj prihaja do tega, izvajatelji naj naredijo z toliko denarja in z tako kakovostjo kot je to bilo dogovorjeno ali pa naj plačajo izvajatelji iz svojega žepa če niso sposobni izpolniti dogovorjenega.
E-uprava tudi ni to kaj bi naj bila, porabili so denar, ki je bil namenjen za njo in to je sedaj to kar imamo, moralo pa bi biti 10x več. In kaj je rešitev, nič še več denarja bomo porabili in potem bomo nekoč dosegli to kar smo želeli prvotno doseči z tistim denarjem.
Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Mislim, da ta inovacija nima nikakršnega pomena, saj nekateri ljudje, ki ne znajo uporabljati interneta so spet prikrajšani in takih je veliko. Ter namesto te inovacije bi lahko zaposleni bolj hitreje delali in ne lenarili,saj se v delovnem mestu ne spi, in da tako pustijo čakati ljudi.Po opravljenem delu pa si seveda lahko vzamejo nekaj minut odmora. Ampak delo je delo, ter inovacija spet ne koristi vsem ljudem. Moje mišljenje je pač takšno !!!

MiLaN pravi ...

Tadej H. končno; se strinjam kaj si napisal! Ne smemo samo hvalit kaj delajo, tudi pograjat mormo; če bi vedli kakšni denarji se tukaj obračajo bi se vprašali!
Pa še enkrat denar ni njihov ampak naš!
Pa še enkrat, ne rečem da se ne dela; dela se preko tujih podjetij (predvsem infrastruktura), naša podjetja pa stojijo, ne vsa spet!
Slovenci preveč se zadovljimo s povprečnim, ko pa bi lahko imeli boljše, nekajkrat boljše.
No mogoče bo pa zdaj boljše ko bomo igrali vsi (po) orglice(i).
lp

Anonimni pravi ...

Ja to je pa super, saj nam bo prihranilo veliko časa in denarja.

Branka Fras