7. april 2008

BONOMAT (=avtomat za prodajo študentskih bonov za prehrano)

Zakaj bonomat?

Znano je, da se boni za študentsko prehrano prodajajo zelo množično. V Mariboru se mesečno proda okoli 130.000 bonov. To pa povzroča čakalne vrste v prodajnih poslovalnicah, še posebej v času kosila. Sedanji način kupovanja bonov ima torej poleg neznosne gneče na prodajnih mestih še druge slabosti, saj ima prekratek delovni čas, premalo prodajnih enot, nedostopnost do prodajnih mest ob vikendih in praznikih ipd. Za odpravo vseh teh nevšečnosti se ponuja več rešitev med katerimi se zaenkrat zdi zelo primeren bonomat.

Bonomat, kot že samo ime pove, kupcu avtomatsko proda bone. Deloval naj bi na podoben princip kot avtomati za hrano in pijačo, samo da bi bil tehnološko zasnovan kot kartomat oz. bankomat. Način plačila bi lahko bil gotovinski in negotovinski (Moneta). Ker do sedaj ni bilo negotovinskega plačevanja, nam bi to prineslo velik napredek, saj ne bi bilo več večnih problemov s pomanjkanjem drobiža na prodajnih mestih.

Stranka bi izbrala bone preko programa, ki bi bil priključen na internet in tako povezan z bazo oz. centralo. Ta program bi skrbel za enostaven prikaz možnosti nakupa strankam oz. študentom. V bon-program bi uporabniki preko administrativnega vmesnika vnesli podatke o bonih, izbirali bi ponudnika in količino bonov. Program bi nato vnesene podatke prikazal v obliki, prijazni za nakup bonov. Bon-program bi po čim manj korakih pripeljal kupca do uspešnega nakupa. Poleg tega bi program beležil vse podatke o stanju, torej o nakupih skozi celoten mesec in sam izračunaval število bonov, ki so študentu na voljo ob vsakem naslednjem nakupu. Zaslon občutljiv na dotik bi s sprotnimi napotki, od začetka do konca postopka, usmerjal študente k uspešno opravljenemu nakupu.

Koraki v postopku:

1. Vstavitev kartice
2. Vnos PIN kode in potrditev vnosa
3. Izbira ponudbe in števila bonov ter potrditev izbire
4. Stanje / Račun
5. Plačilo - izbira plačila (gotovina ali Moneta) ter potrditev izbire
6. Vstavitev denarja (gotovina) / Plačilo z Moneto
7. Vračilo denarja (samo pri gotovini)
8. Vračilo kartice
9. Prevzem bonov
10. Prevzem računa (če bo to možnost študent izbral)

Na sliki sta prikazana 1. in 3. korak

Avtorica: Maja Kotnik

6 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Tako kot sem že pri prejšnjem članku napisala...super,da bi bila takšna stvar čimprej v teku,da bi to začelo res funkcionirati, sedaj je to pri nas še samo na papirju..na žalost...Izognili bi se marsičemu negativnemu,kar je pri sedanjem načinu,bi pa novi način prinesel slabosti in prednosti...vedno se nekaj najde...da ima neka stvar slabosti in prednosti;)


Polonca S.

Rok Šnajder pravi ...

To bi bilo res super, če bi uvedli te bonomate, saj kot si napisala, je premalo poslovalnic in tudi odpiralni čas je kr nekaj, mi ko se vozimo oz. ko nismo iz maribora nam je še toliko težje, bi pa bilo tudi super če bi bonomat lahko vplačal tudi s bančno kartico, saj nekateri si kupimo več bonov hkrati in to znese dokaj velik znesek (čez 20 do 40e). No skratka podpiram, kot mislim da vsak študent to inovacijo.
LP

Anonimni pravi ...

Absolutno podpiram uvedbo bonomatov in upam da bo zamisel nekoč uresničena, govora o tem je bilo že kar nekaj... Predvsem bi bila navdušena nad izogibanjem vrst, ki so na prodajnih mestih skoraj stalnica. In kot je že rekel Rok, delovni čas pač ni primeren za tiste, ki nismo iz mb... To bi bilo v velik prid nam študentom, sploh če bi se le ti nahajali na primernih mesti. In verjamem, da bi se tudi vidno povečala količina prodanih bonov.

Tina Ferk

Anonimni pravi ...

Vredu zadeva, vendar v primeru, da slučajno ne deluje internet v tistem času,ko bi želel bone pa bi nastale težave, tako kot sem bila že priča na enem izmed prodajnih mest. Če bodo uvedli kaj takega, bodo mogoče tud v tej smeri kaj nardili.

Polona Majarič

Anonimni pravi ...

Mislim, da smo velika večina za to, da se uvedejo te naprave :)Končno ne bo več (ali pa tudi) dolgega čakanja v vrstah ipd. Super je, da boš lahko kupil bon kadarkoli, saj takrat ko smo do večera na faxu to ni mogoče :)Res pa je spet, kot je napisala že kolegica, da ima vsaka stvar svoje prednosti in slabosti.
Upam, da bodo bonomati zunaj čimprej :)
LP
Barbara Srebnik

Anonimni pravi ...

Verjetno bi bili vsi navdušeni nad bonomati, še zlasti invalidi, ki bi si lahko sami hitro in brez večjih naporov priskrbeli bone.

Tadeja Petek