11. april 2008

Od Selnice do Zlatoličja

V podjetju Konstruktor gratrans proizvajajo agregate za beton (po SIST EN 12620:2003, kot sledi iz certifikata št. 1374-CPD-50-A) 0/4P, 0/4D, 0/4N, 4/8, 8/16, 16/31,5 in tampona (= agregata za nevezane in hidravlično vezane materiale za uporabo v inženirskih objektih in za gradnjo cest po SIST EN 13242) 0/32mm in 0/31,5mm. Torej služijo kot kamnite frakcije za polnilo med cementno pasto v betonu.
Kaj sploh so ti agregati? Agregat je zrnat material, ki se uporablja pri gradnji. Agregati so lahko naravni in umetni ali reciklirani. Naravni agregat: agregat mineralnega izvora, ki je le mehansko predelan.

Dosedaj je podjetje Konstruktor gratrans agregate za beton legalno dobavljalo samo iz separacije Selnica ob Dravi.

Slika 1: Separacija Selnica ob Dravi

Ker omenjena separacija nima kapacitet, ki bi zadovoljile potrebe betonarne se je iskalo vir gramoznih agregatov, ki bi zadovoljil potrebe betonarne v trenutku viška konjukture v gradbeništvu. Podjetje je to separacijo dobilo v Zlatoličju, od koder so transportni stroški do Hoč (kjer je lokacija betonarne) bistveno nižji, kot iz Selnice pri Dravi.

Slika 2: Separacija Zlatoličje

Podjetje Konstruktor VGR, ki je lastnik podjetja Konstruktor gratrans je v tem času od Dravskih elektrarn Maribor d.o.o. pridobilo posel širitev odvodnega kanala hidroelektrarne Zlatoličje, kjer se zahteva tudi izkop 2,8 milijona kubičnih metrov materiala.
Gradnja se izvaja z namenom sonaravne ureditve degradiranega območja ob kanalu ter povečanjem pretoka in s tem moči za proizvodnjo električne energije hidroelektrarne Zlatoličje. Z izkopom gramoza na mestih razširitve se bo tudi zmanjšala obremenitev okolja v gramoznicah, ki so bile predvidene za zagotavljanje gramoza za avtocesto Maribor - Gruškovje. Z razširitvijo kanala bo tako degradirani prostor postal mesto za oddih in rekreacijo ter prostor za naselitev rastlinskih in živalskih vrst.

Kot izhaja iz mnenja o kakovosti kamenega agregata za proizvodnjo betonov in asfaltov, ki ga je za naročnika Dravske elektrarne Maribor pripravila družba IRMA – inštitut za raziskavo materialov in aplikacije d.o.o., rezultati preiskav potrjujejo primernost naravnega agregata za proizvodnjo agregatov za betone. Zaradi slabe obvitosti z bitumnom pa agregat ni primeren za proizvodnjo asfaltov.
Ob poskusnem obratovanju lansko jesen so v podjetju Konstruktor izvedli podrobnejše preiskave geometričnih lastnosti (granulometrija, količina finih delcev, oblika zrn), preiskave mehanskih in fizikalnih lastnosti agregatov (odpornost proti drobljenju, določevanje prostorninske mase in vpijanja vode, koeficient Los Angeles) in kemijskih lastnosti agregatov (vsebnost nevarnih snovi, lahkih delcev in petrografska analiza).
Iz primerjave tehničnih specifikacij med materiali iz Selnice in Zlatoličja, so ugotovili, da preiskave mehanskih in fizikalnih ter kemijskih lastnosti agregatov ne odstopajo. Čeprav so iz tehnične specifikacije lahko razbrali le odstopanje modula oblike pri grobih frakcijah, se ta karakteristika ni izkazala za ključno pomanjkljivo. Največja pomanjkljivost je v tipični sejalni krivulji frakcije 0/4N, ki jo proizvajajo v Zlatoličju in ki naj bi zamenjala frakcijo 0/4P, ki jo je kronično primanjkovalo. Tako se rešitev skriva v mešanju frakcije 0/4N in 0/4D, ki je prej praktično niso uporabljali, ker betonarna do decembra 2007 dejansko ni bila usposobljena, da v proizvodnem procesu uporabi to frakcijo.

Tako je podjetje Konstruktor zmanjšalo stroške transporta z pridobitvijo druge separacije, ki je v Zlatoličju in pri tem pridobilo tudi posel razširitve odvodnega kanala hidroelektrarne Zlatoličje.

Viri: Konstruktor VGR d.o.o., Irma


Avtorica: Jasmina Mujkić

2 komentarja:

Rok Šnajder pravi ...

www.betomax.si -sistemi in rešitve za gradbeništvo... malo reklame v katerem opravljam prakso..
Enostavno gradimo bolje:)
Sodelujemo tudi z Konstruktorjo, če še koga zanima kako potekajo gradnje na novi tehnologiji
lp

Marko Malič pravi ...

Zelo zanimiva inovacija na področju nove tehnologije gradnje.

lp