7. april 2008

BONOMAT -hitreje in kadarkoli do bonov

BONOMAT


Študentska srhljivka
Na nakup študentskih bonov se čaka tudi po ure


Kot študentje imamo pravico do subvencionirane prehrane, torej do pravice nakupa bonov za študentsko prehrano. Boni so za vsakega študenta nepogrešljiva stvar, a pri pridobivanju le teh pa iz dneva v dan naletimo na nevšečnosti.
Vsak, ki je okusil študentsko življenje je zagotovo seznanjen s problemi na katere naleti ob nakupu bonov. Med največje prištevamo pogoste in dolge čakalne vrste, bone lahko kupimo le na nekaj lokacijah, bonov ne moremo kupiti 24 ur na dan, prodajalke bonov so mnogokrat vse prej kot ustrežljive in prijazne, plačevanje je gotovinsko in mnogokrat ti prodajalke »težijo« za drobiž ter drugo.
Rešitev tega problema vidiva v bonomatih. Bonomati bi nam korenito olajšali nakup študentskih bonov ter nas rešili mnogih nevšečnosti. In kako bi bonomat deloval? Najbolj preprosto bi ga lahko primerjali z bankomatom oz. z dvigom denarja iz le tega.
Prednosti, ki jih vidiva v bonomatih so: na bonomatih bi lahko nabavljali bone kadarkoli; proces bi bil hitrejši; namestili bi jih lahko na različnih lokacijah, tudi na fakultetah ali v študentskih domovih ter brezgotovinski nakup.
Seveda se postavljajo tudi mnoga vprašanja glede samega delovanja bonomata. Na primer: kako bo potekalo samo plačevanje, kaj se zgodi ko zmanjka polnila za tiskanje, kako bo sistem seznanjen s številom bonov do katerih si upravičen in druga. Meniva da na vsa ta vprašanja obstajajo vsi tehnični in tehnološki odgovori,razni študentje so projekt ¨bonomata¨ v preteklih letih že predstavljali, o njem so govorili tudi študentski poslanci na sejah, a do dejanj še ni prišlo.


Avtor: Esih Igor in Dejan Podlesek

17 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Toliko je že govora o tem, samo stvar še ni pri nas, da bi lahko jutri še šli in dvignili bone...menim, da še ni dovolj interesa iz strani države, da bi to pomagala študentom tudi uresničiti...prebrali smo že 3 članke o tem, tako da menim,vi ki, ste pisali o tem, združite moči in veselo na delo;):)hehe

super stvar,pa upam, da bo kmalu tu:)jo zelo podpiram;)

Polonca S.

Anonimni pravi ...

Bonomat sanja skoraj vsak študent, saj bi mu prihranilo veliko časa in skrbi. S tem bi se lahko iz dneva v dan odločali katere bone potrebujejo.
Za plačevanje bi morali pač uvesti plačevanje s karticami, gotovina je problem saj bonomat verjetno ne bi vrnil veliko drobiža.

Marko Balant

Unknown pravi ...

Študenski boni- med študenti vedno aktualna tema... Vsakdo komaj čaka, da se lahko po napornih predavanjih okrepča s kakšno dobro hrano, a večino kar zmrazi, ko se spomnijo na dolge čakalne vrste za nakup bonov...Zato bi bila uvedba bonomatov res dobra stvar. Pozitivne lastnosti takšnega načina kupovanja bonov bi res bile predvsem negotovinsko plačevanje, krajše čakalne vrste, na dolgi rok pa bi verjetno to pomenilo tudi manjše stroške za ŠOUM. Če pa pogledamo z druge strani, pa ima tudi nekaj slabih lasnosti npr.kaj bo s študenti, ki delajo na prodajnih mestih, če bodo bonomati prevladali?

Andreja Kligl

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Robert F. pravi ...

ti študenjte pa si naj najdejo novo delo..dela kolko hočeš..

Anonimni pravi ...

Bonomat bi marsikomu prihranil veliko časa in pa živcev. Prodajalke so redko kdaj prijazne, vrste ob času kosila dolge, če nimaš vsaj nekaj drobiža je bone skoraj nemogoče kupiti bone, v poletnih mesecih pa bone prodajajo samo na enem mestu v skrajšanem delovnem času. Bonomate bi morali namestiti v bižini fakultet in pa študentskih domov.

Marko Baš

Anonimni pravi ...

Večna polemika...pravzaprav vem le to, da jaz in mi vsi (ta generacija) tega ne bomo dočakali, ker o tem poslušam, ko sem še na srednjo šolo hodil. Ko pa bodo oz. če bodo to uvedli, pa bo že kakšni drugi način bolj aktualen. V glavnem sem pesimist glede tega, da se bo sploh kdaj uvedlo. Lepo se sliši, a kaj ko ostajajo le pri besedah...dejanja danes štejejo.

Mitja Baskar

Unknown pravi ...

Bonomat bi vsekakor olajšal nakupovanje bonov. Res pa je da država zaenkrat nekega posebnega interesa zato nima, študentske organizacije kot je ŠOUM pa tudi posebej ne pritiska na državo, saj bi z uvedbo tovrstnega bonomata del njihovih zaposlenih ostal brez služb - to jim pa seveda ne ustreza.

Dejan Bunšek

Anonimni pravi ...

O tem študenti že nekaj časa sanjamo... Marsikoga, ko pomisli na vrste pri čakanju na bone, kar mine lakota. To bi bila res idealna rešitev. Sploh če bi te bonomate postavili na fakultetah oz. nam bližjih mestih, bi po mojem mnenju hodilo na bone jest še več študentov kot do sedaj. Skratka upam na uresničitev! :)

Tina Ferk

Anonimni pravi ...

Mislim, da je to super stvar za vsakega ki čaka v vrsti za nakup bonov. Z banomatom, bi vse skupaj potekalo hitreje in študentom bi ostalo več časa, da bi se v miru najedli.Super bi pa bilo, če bi bili v bližini fakultet, da bi nam bili pri roki.

Renata H.

Anonimni pravi ...

Super zadeva saj mislim da imamo že vsi dosti čakanja v vrstah na bone. Upam da bo to pri nas kmalu v uporabi,sam dvomim, da bo naša generacija to dočakala.

Aleksandra Polajžer

Rok pravi ...

Bonomat bi biv res dobra zamenjava trenutnega sistema kupovanja bonov, vendar menim da obstaja še boljša rešitev...v mislih imam neke vrste študentsko izkaznico(ki bi delovala kot bančne kartice-npr. Aktiva). Izdelati bi bilo potrebno informacijski sistem(podoben kot Klik od NLB-ja), ki bi preko interneta študentom omogočil, da bi si z nekaj kliki izbrali katere bone želijo kupiti...tako bi lahko v restavraciji kar z omenjeno kartico ˝plačali˝ bon, ki smo si ga že prej izbrali preko interneta. Verjetno bi bila izgradnja omenjenega info. sistema precej draga, vendar dolgoročno upravičljiva. Sam pa mislim, da se ne bo nobena od omenjenih inovacij uresničila in srečni bomo lahko, če bomo bone v prihodnosti sploh še lahko kupovali, saj so vse glasnejše govorice o njihovi ukinitvi!!!

Anonimni pravi ...

Uvedba bonomatov se mi zdi dobra stvar. Imam slabe izkušnje s prodajalkami bonov, ki venomer težijo. Vem, da ga ne bom dočakala, ga pa privoščim naslednjim generacijam.

Tadeja Petek

Marko Malič pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Marko Malič pravi ...

To bi bila zelo dobra rešitev.

Upam, da se bodo bonomati kmalu pojavili, saj je velikokrat gužva neznosna.

Vse to bi se lahko rešilo na dokaj enostaven način. :)

lp

Anonimni pravi ...

Bonomat se mi zdi super zadeva. Izognili bi se dolgim vrstam in iskanju drobiža.

Jasmina Miklavc