6. april 2008

Prozorni organski zaslon


Skupini raziskovalcev iz kalifornijske fakultete Purdue University je uspelo izdelati prvi prototip prozornega zaslona OLED (Transparent OLED), ki ga bo mogoče v bližnji prihodnosti uporabljati v vsakdanjem življenju. Matrika novega prikazovalnika slik je bila pripravljena na osnovi posebnih nanocevk, ki so bile izdelane s pomočjo 20-nm tehnologije ter izjemno enostavnega in cenovno ugodnega proizvodnega procesa. Prozorni organski zaslon prepušča do 70-odstotkov vidne svetlobe in je kot nalašč za vgradnjo v vetrobranska stekla avtomobilov (GPS navigacijski sistem), v zaslone televizorjev za prikazovanje številnih sporočil (podnapisov) in podobne naprave. Ker prozorne zaslone OLED odlikujejo nizki stroški proizvodnje in enostaven proizvodni proces, naj bi bili celo cenejši od vse bolj priljubljenih prikazovalnikov slik LCD in plazmatskih zaslonov. Pa naj še kdo ne reče, da nam ne bo fajn:)

Avtor: Jana Šuc
Vir: www.racunalniske-novice.com

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Nano tehnologija pa res lepo in hitro napreduje. Vsaj nekaj novega in cenovno ugodnega.

Lp, Barbara M.

Anonimni pravi ...

O tem, da tehnologija napreduje, ni potrebno zgubljati besed. Življenje nam olajšuje na vsakem koraku. Če bodo takšen zaslon res vgrajevali v vetrobranska stekla in bo lahko prikazoval navigacijo, bo to po mojem mnenju izboljšalo tudi varnost v cestnem prometu. Zanima me sicer kakšen je proizvodni proces, če je res cenovno ugoden. Sicer pa tehnologija, ki se bo lepo zlila z okoljem in ne bo jemala nepotrebnega prostora. Komaj čakam!

LP, Katja Pregl

Rok Šnajder pravi ...

Super, da še bojo cenejši kot lcd zasloni skoraj neverjamem:) potem si ga bomo pa nabavli. sicer pa dandanes tehnologija napreduje z ogromno hitrostjo. Morda veš, kdaj bodo ti zasloni pri nam na voljo, in po približno kakši ceni se prodajajo, če se morda že ve?
Lp

Skrbnik pravi ...

Kolikor sem brala, naj bi prišel ekran prvič na trg čez okoli dve leti(v Sloveniji kasneje), predvidevam pa, da kot novost ne bo imel tako nizke cene, kot jo proizvajalci obljubljajo...mislim, da bomo morali še kar malo počakati, da nam bo cenovno dosegljiv.

Skrbnik pravi ...

LP Jana

Anonimni pravi ...

Ja, res nam bo fajn. Zanima me kaj bo šele čez 50 let :) Je pa seveda res, da nam tehnologija olajšuje in hkrati tudi pospešuje življenje.Seveda se moramo potem znova in znova prilagajati, izpopolnjevati in učiti, kar pa seveda počnemo celo življenje.
Ja, zanimiva napravica, ni kaj! :)
LP
Barbara Srebnik

Rok pravi ...

V avtomobilski industriji so se te inovacije zagotovo razveselili, saj bi jo lahko uporabili kot prikazovalnik za številne merilce npr. hitrosti, obratov, gps, radia, klime,...Sicer pa se podobna tehnologija že vrsto let uporablja v letalstvu, kjer se pilotu na vetrobranskem steklu izpisujejo št. podatki, npr. o višini, kompas, klinometer, sistem za sleenje tarče, itd.

Rok Nemec