5. april 2008

MALA ČISTILNA NAPRAVA ROTO


Roto d.o.o. s sedežem v Černelavcih pri Murski Soboti, je srednje veliko podjetje, ki je že trideset let prisotno na domačem in tujem tržišču, kot uspešen proizvajalec izdelkov iz plastičnih mas.
Podjetje Roto proizvaja čistilne naprave že od leta 1996. Leta 2005 pa so skupaj z nemškim podjetjem Mall razvili in začeli izdelovati tudi male čistilne naprave, namenjene individualnim objektom. Že zdaj pa je največji proizvajalec malih čistilnih naprav v Sloveniji. Poglavitni razvojno tehnološki dosežek podjetja Roto je konstrukcija originalnega 3500- litrskega polietilenskega rezervoarja z debelino sten 12 do 14 mm in s prekatom. V ločenem strojnem bloku pa so kompresor, računalnik in ventili.


Roto kupcem MČN 4 ponuja celovito storitev: od izdelave, prodaje, tehnična svetovanja, distribucije, montaže, servisiranja in vzdrževanja pa vse do izobraževanja uporabnikov.
MČN 4 obratuje vkopana v zemljo in zasuta s peskom. Vgradnja je hitra in enostavna, praznjenje je pri normalni uporabi potrebno le enkrat letno. Vsi procesi so računalniško krmiljeni, očiščenost vode je nad 90- odstotna. Poraba energije je nizka – 0,45 kW na dan (20€ letno). MČN 4 zmanjšuje obremenjevanje okolja, saj onesnaževanja skoraj ni več, prečiščena voda pa se lahko uporablja za zalivanje. Življenjska doba MČN 4 je ob pravilnem vzdrževanju 50 let.
Podjetje posluje skladno z Iso 9001. Veliko skrb pa posvečajo tudi varovanju okolja. Na sejmu Megra 2008 prejmejo za malo čistilno napravo priznanje tehnološkega inštituta za graditeljstvo ZRMK, znak kakovosti v graditeljstvu za najboljše dosežke na področju graditeljstva v Sloveniji.

Avtorica: Blanka Smodiš
Vir: Roto d.o.o.

11 komentarjev:

Rok pravi ...

v prihodnosti se bo za to napravo zagotovo zanimalo vse več potencialnih kupcev, ki bodo hoteli prispevati nekaj k čistejšemu okolju, kar je danes aktualna tema. Smiselno bi bilo, da bi takšne naprave država tudi deloma subvencionirala. Sicer pa kolikor vem takšne naprave danes že obstajajo na nekaterih visoko ležečih planinskih kočah.

Rok Nemec

alenka pravi ...

Slišala sem že za Roto rastlinsko čistilno napravo, ki je primerna za male odjemalce. Zanima me, če gre v tem primeru za to napravo ?

Alenka Rošer

Unknown pravi ...

Alenka; Roto res izdeluje tudi čistilno napravo, ki čisti vodo z pomočjo rastlin (trstike) za male odjemalce, stanovanjske hiše in podobno. V tem primeru pa gre za čiščenje vode z pomočjo dovajanja zraka in bakteriske razgradnje fekalne vode.
Nakup čistilnih naprav pa je tudi subvencioniran od Ekološkega sklada rs( www.ekosklad.si).

Robert F. pravi ...

zelo dobra stvar..ampak dokler bodo občine preko komunale obrnile velike denarje..ne bo prišlo v poštev..ampak samo naprava naprednih posameznikov..

Anonimni pravi ...

Podpiram vse projekte, ki pomenijo varstvo okolja; vendar pa hkrati menim, da jim ne posvečamo zaslužene pozornosti. Za ta projekt sem slišala prvič, glede na njegov pomen pa menim, da bi ga morali bolj ''glasno'' promovirati. Zanima me, kakšna je investicija, če se odločiš za nakup omenjene čistilne naprave.

LP, Katja Pregl

Unknown pravi ...

Cena je okrog 4000€, odvisno če gre pri kupcu za firmo ali privat osebo, če se stranka odloči sama priklopit in pripravit okolje za napravo ali pa pošlje delavce Roto.

Blanka Smodiš

Rok Šnajder pravi ...

Sem bil na sejmu Megra v Gornji Radgoni, pa žal nisem zasledil te čistilne naprave, zgleda pa zanimivo, da sčisti avtomatsko vodo..
Pa je dosti povpraševanje po tem produktu, mislim zgolj na gradbena podjetja, ki so v Sloveniji..pa ali se obe mala in velika čistilna naprava uporabljata za isto stvar?
Lp

Unknown pravi ...

Vsekskor je vse kar je povezano s čiščenjem okolja zelo dobrodošlo. Prav tako pa se strinjam z Rokom, ki pravi, da bi bilo smiselno subvencioniranje s strani države.

Jasmina Ahej

Unknown pravi ...

Mala čistilna naprava je namenjana družinskim hišam in manjšim objektom (6 oseb). Roto pa še izdeluje velike čistilne naprave za do 20 oseb ali komunalne čistilne naprave za do 100 oseb. Povpraševanje je vedno večje, kajti mala čistilna naprava izpodriva greznice pri družinskih hišah.

Blanka Smodiš

Anonimni pravi ...

Male čistilne naprave se mi zdijo zelo praktične za stanovanjske hiše. Ljudje dandanes želimo prispevati k čistejšemu okolju, saj je onesnaženje zelo aktualna tema. Vendar ne vem, če so določeni ljudje pripravljeni plačati toliko denarja za malo čistilno napravo.

Aleksandra Polajžer

Anonimni pravi ...

Čeprav za to slišim prvič, se mi zdi zadeva zanimiva in praktična. Menim, da bi morali imeti čim več takšnih naprav, saj je tudi okolje vsak dan bolj onesnaženo. Strinjam pa se definitivno s kolegom, ki pravi, da bi morala take projekte podpirati, financirati tudi država.
LP
Barbara Srebnik