31. marec 2008

Koncept Nokiinega telefona morph - NANO TEHNOLOGIJA

V raziskovalnem centeru Nokia so v sodelovanju z znanstvenim inštitutom v Cambridgu naredili velik preskok v raziskavi nanotehnologije ki bo ustvarila svet drugačnih naprav in odprla spekter velikih priložnosti.

Morph koncept ustvarja neverjetne možnosti za mobilne naprave:

  • novi upogljivi in prozorni materiali se bolj združujejo z našim načinom življenja
  • naprave bodo samočistilne in samo-ohranljive
  • vgrajeno solarno vpijanje lahko polni napravo, medtem ko baterije postanejo manjše, dalje trajajoče in hitrejše za polnjenje
  • vgrajeni senzorji nam dovoljujejo poizvedovati več o svetu okoli nas


Prednosti integrirane elektronike nam kažejo da bi lahko bil koncept morph cenovno ugodnejši in bolj funkcionalen z veliko manjšim prostorom. Vse te novosti bodo prinesle novejše aplikacije ki nam bodo dovoljevale komunicirati po nepredstavljivih poteh.


Nanotehnologija dovoljuje materialom in komponentam da so lahko upogljive, raztegljive, prozorne in neverjetno močne. Z uporabo enakega principa kot pri pajkovi mreži ta upoglivost omogoča napravi da lahko menjuje oblike in se prilagodi nalogi in roki. Zložen model se z lahkoto prilagaja žepu, nezložen model pa lahko prikaže bolj detajlne informacije in tipkovnico. Celo integrirana elektronika bi imela upogljive lastnosti. Z izkoriščanjem biorazgradljivih materialov pa bi bil produkt lažji za recikliranje in okolju prijazen.


Tehnologija samočiščenja pa bi naredila izdelek z daljšim življenjskim delovanjem. Nanostrukturne površine naravno odvračajo vodo, blato in prstne odtise ki jih lahko opazimo v drugih sistemih. Nanotehnologija omogoča tudi površine ki bi vpijale sončno energijo in omogočala da bi lahko bila baterija manjša in tanjša, kakor tudi hitreje napolnjena in zmožna večih ponovnih polnjenj.

Naprava bi lahko zaznavala onesnaženost zraka okoli nas in nas o tem opozarjala.



Avtorici: Tadeja Petek in Tanja Lešič
Viri: Nokia, youtube

11 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Ful dobro res. kdaj bi pa naj to kaj ven prišlo? pomoje še ne tako hitro.

Nika Juhart

Anonimni pravi ...

Nekje sem zasledila da čez kakšnih 7 let.

Tanja Lešič

Anonimni pravi ...

sam vprašanje če se bo to obneslo. mislim da ti telefoni nebojo meli nevem kakšnih opasnih funkcij ali pač? saj to kaj se je govorilo se je zaj dejansko uresničlo, da se bodo začeli delat zelo zelo tanki telefoni. nekateri bodo še to izkoristili kot modni dodatek. kakšna zapestnica :)

lp
luka kolarič

Anonimni pravi ...

Res zanimivo in zelo uporabno.

Maja Kotnik

Anonimni pravi ...

Zanimiva ideja, sploh zato, ker se prilagaja delu telesa in ne rabiš tako vedno iskati po žepu ali v torbici kje tiči telefon. Pa tudi težav z iskanjem kabla oz. vtičnice za polnjenje bi bile rešene:)
Prav zanimivo bi bilo spoznanje o opozarjanju na onesnaženost zraka. Kako bi to delovala, bi vibriralo, piskalo,…?

Polona Majarič

Anonimni pravi ...

Zelo zanimivo in mislim, da bo tudi zelo uporabno. Večinokrat ne vemo kje imamo mobitel, tako da ga iščemo vsepovsod, sedaj pa ga bomo lahko nosili kot modni dodatek. Ful dobro

lp
Mišo Tanasič

Anonimni pravi ...

Super raztezni materiali ter odporn proti vlagi to je super, kaj pa če ti na primer pade na tla al pa če čez njega pelje avto, ali ga poškoduje???

Marko Balant

Anonimni pravi ...

Nokia spet navdušuje s svojimi telefoni. Zdi se mi, da za kakšne bolj poslovne namene to ravno ne bo. Služilo bo bolj kot modni dodatek, ki pa moram reči, da so stvar odlično priredili. Vprašanje je kaj vse to pomeni za nadaljnji razvoj in kje se bo vse skupaj ustavilo. Odlična se mi zdi zadeva za polnjenje. Kot vemo, nas vedno nekdo takrat kliče ko imamo prazen telefon, v tem primeru tega več ne bo in ne bo izgovora "prazna baterija". Po eni strani boljše, po drugi slabše. Upam, da bo čimprej na trgu in bodo tukaj že prvi testi in rezultati.

lp

Jure Kolarič

MiLaN pravi ...

Ustavilo se ne bo nikjer!
Ljudje smo preveč radovedni in se bojimo tiste česar ne poznamo - zato raziskujemo.
Rekli so da se računalniki nikdar ne bodo obneseli - sami vemo kje smo sedaj!
Rekli so da je internet modna muha - sami veste kako uporaben je in kako odvisni smo od njega.
Pri mobitelih pa je podobno. Veliko se testira, raziskuje, predstavlja,... na tisoče različni stvari in neskončno mnogo želja, sanj ljudji - prav zaradi tega se to ne bo nikdar končalo!
Moje mnenje, lahko da se motim;)

lp

Anonimni pravi ...

Zanimiva zadeva, pri kateri se ne bomo spraševali kje smo pustili mobitel :) Se pa iz posnetka lepo vidi, da bi naj naprava imela res mnogo funkcij, ki bi pomagale pri vsakodnevnih opravilih. Mislim, da je to naprava prihodnosti. Je pa seveda vprašanje, kdaj bodo takšni mobilniki dostopni širši javnosti oz. kdaj bodo cenovno dovolj ugodni..


Igor Esih

Anonimni pravi ...

Punce se že veselimo novega modnega dodatka! Kakšna pa bo cena? Bo imelo še kakšno drugo možnost polnjenja(npr.: ko bo oblačno)?

Lp, Barbara Muhič