31. marec 2008

OKOLJU PRIJAZNEJŠE VOZILO

TESLA ROADSTER


Si predstavljate, kako se boste vozili čez pet ali deset let? Morda vas bo kar nekaj povsem zadovoljnih s svojim sedanjim avtomobilom – če ga bo država še pustila registrirati. Vse večje zavedanje škodljivosti izpušnih plinov bo namreč počasi privedlo do širše dostopnosti vozil z ničelno stopnjo izpusta, vsaj med uporabo.

Prvi dokaz, da svetla prihodnost ni daleč, je električni avtomobil Tesla Motors. Tesla Roadster je nov luksuzni športni avtomobil inovativnega ameriškega podjetja Tesla Motors, ki ga namesto nafte in bencina poganja električna energija. Vozila na električni pogon so zagotovo tista prava prihodnost, na poti do katere se bomo morali navaditi na hibridni (bencinsko-električna ali dizelsko-električna vozila), morda celo na vodikov pogon. V Roadster so pri Tesli vgradili približno 6800 litij ionskih baterij tipa 18650 (ker imajo 18 mm premera in so dolge 65 mm) s skupno maso 450 kilogramov. Količina energije, ki jo shranjujejo (56 kilovatnih ur) je primerljiva z osmimi litri običajnega bencina. Največja moč lahko doseže do 200 kilovatov. Vse baterijske celice imajo omejevalnik električnega toka, kar preprečuje kratek stik na ravni posamezne celice, in zaščito pred previsoko temperaturo, ki bi jo povzročil previsok notranji tlak zaradi morebitne okvare. Novi jekleni konjiček ima odlične lastnosti. Od 0 do 100 km/h je z njim mogoče pospešiti v pičlih štirih sekundah. Tudi končna hitrost, 210 km/h, je dovolj velika.

Pojavlja pa se vprašanje kako polniti tako športno usmerjeno vozilo. Električni avtomobili se navadno polnijo dolge ure, pa še potem so sposobni prevoziti le dobrih 100 km. Teslin Roadster pa se s pomočjo litij-ionske baterije, podobne kot jih najdemo v mobilnikih, napolne v le treh urah in pol, to pa omogoča čez 350 km (250 milj) vožnje.

Tesla Motors je sporočil, da je pridobil vsa dovoljenja za začetek prve proizvodnje svojega električnega roadsterja, izdelovati naj ga tako začeli 17 marca letos. Sprva v ZDA in še to le v velikih mestih, kot so Miami, Los Angeles, San Francisco, New York, Chicago. Proti koncu leta bo proizvodnja Tesla “eko-roadsterja” že dosegla okoli 40 avtomobilov na teden. Celotna proizvodnja v letu 2008 je že razprodana, lahko pa se za 5000 dolarjev postavite v vrsto in naročite Tesla elektromobil letnik 2009. Cena se giblje okoli 100.000 dolarjev ( 70.000 €).





Avtorici: Barbara Muhič, Polonca Siter

Viri: http://www.youtube.com/, http://www.racunalniske-novice.com/

9 komentarjev:

Anonimni pravi ...

krasna stvar, super za okolje sam kaj ko so vse okolju prijazne stvari tako drage. dvomim da si lahko veliko ljudi privošči tak avto. če jih pa prodajo 5000 al pa 10000 na leto, se še vedno proda več milijon okolju neprijaznih avtomobilov. tak da velikega učinka ni.

luka zupančič

Anonimni pravi ...

Vse lepo in prav, daš avto polnit in sredi polnjenja se spomniš da moraš pod nujno nekam skočim. Ima ta avtomobil kakšen merilnik, da si seznanjen koliko km lahko prevoziš in ne rabiš polniti cele tri ure in pol.
Cena je po mojem mnenju visoka, se pa lahko tudi vprašamo, kakšno prihodnost bo lahko to imelo, če smo vedno znova priča podražitvam.

Polona Majarič

Anonimni pravi ...

Če bo veliko uporabnikov teh avtomobilov čez nekaj časa, je vprašanje kako bodo zadovoljili dodatno povpraševanje po elektriki, saj je že danes povpraševanje po elektriki večje od ponudbe le te v Evropi.

Marko Balant

Anonimni pravi ...

Spet nov poskus zmanjševanja onesnaževanja okolja. Če pa se stvar obnese, potem sem za in jo podpiram. Voziti pa ga iz finančnega vidika itak ne morem.

Monika R.

Anonimni pravi ...

Ta avtomobil se mi zdi odlična zadeva, sploh če vemo, da je nafta vse dražja in je ni v izobilju. Edin problem je pri tem avtomobilu, polnjenje. Predstavljajte si, da grete z avtom na malo daljšo vožnjo in ga nimate kje napolnit. Tu je največji problem teh vozil. Kot en primer sem pred kratkim zasledil, da je v Mariboru možno polniti vsa vozila, ki potrebujejo elektriko, samo na avtobusni postaji. Žalostno. Upamo in želim si, da se bo s takšnimi proizvodnjami vse skupaj povečalo na eni strani, na drugi strani pa zmanjšali tako imenovani okolju neprijazni avtomobili.

dodatne informacije o Tesla Motors
http://www.teslamotors.com/


Lp

Jure Kolarič

Anonimni pravi ...

Pred kratkim sem zasledil podatek, da bi morali v Sloveniji postaviti še 6 novih jederskih elektrarn, če bi hoteli da bi ves cestni promet poganjala elektrika.
Kot smo ugotovili bo kmalu primanjkovalo nafte, na tesnem smo z elektriko. Moje mnenje je, da bomo morali v prihodnosti sami poskrbeti za proizvodnjo energije za lastne potrebe z manjhnimi decentraliziranimi enotami. Sonce sije zastojn, pa še obdavčeno ni. : )

Jernej Lubej

Anonimni pravi ...

Dobro stvar saj ne osnažuje okolja. Glede na to da je električni avtomobil ima zelo dobre vozne lastnosti in zmogljivosti. Po drugi strani pa se povpraševanje po električni energiji povečuje, kar pomeni osnaževanje okolja zaradi pridobivanja električne energije

Marko Baš

Anonimni pravi ...

Že dolgo se pogovarjajo o avtomobilih na električni pogon, vendar se do sedaj še ni na trgu pojavil takšen, ki bi bil navadnemu avtomobilu konkurenčen ali cenovno ali po uporabi. Je pa tudi res, da če bi vsi začeli uporabljati avtomobile na električni pogon, bi se povečalo povpraševanje po energiji. To pa pomeni več jedrskih (težave z odlaganjem radiaktivnih snovi), termo (preveliko onesnažnje zraka) ter hidro (previsoka temperatura vod) elektrarn. Kar morda ne bi veliko zmanjšalo same onesnaženosti okolja..Se pa seveda lahko motim.

Igor Esih

Robert F. pravi ...

Jernej Lubej..mam podobno razmišljanje..vsak si bo svojo mini elektrarno zgradil na svoji bajti (sončno)..sam verjetno bo takrat že obdavčena..država vzame kjer lahko :)

glede tega avta..o tem avtu se že dolgo govori..ampak imajo kao sedaj težave z menjalnikom..bomo vidli..