16. november 2007

Pogled v preteklost odpira vrata v prihodnost....



Sonce počasi izgublja svojo moč in zadnji sončni žarki se lesketajo na kupu sena.

Razmišljam o prihodnosti o svoji hiški o hiški z pridihom romantičnosti kakršne so gradili v 19. stoletju na Nebraski.

Bodo te romantične hiške res ostale del zgodovine ali jih bomo lahko nekega dne spet občudovali?

Če si občasno postavljate takšna in podobna vprašanja potem vas bodo naslednje vrstice najverjetneje zelo razveselile.

Svojo sanjsko hiško z pridihom zgodovine lahko postavite tudi danes. Za takšno gradnjo potrebujete tri naravne materiale:

Seno
Ilovico
Les

Seno je odpadni material,ki nastane ob žetvi pšenice v poletnem obdobju ga je toliko kolikor je peska na Bahamih, za m3 sena boste odšteli od 7-20€ razlike v ceni so posledica različnosti v načinu pridelave seno je lahko pridelano tudi na biološki način zaradi česa postane cenovno nekoliko dražji.
Seno morajo preden je pripravljeno za nadaljnjo uporabo stisniti v bale pri tem postopku nastanejo posebni plini,ki preprečujejo da bi seno postalo vlažno zaradi teh plinov pa se lahko brez težav spopade tudi svojim največjim sovražnikom- ognjem. Če vas ob misli na drobne žuželke v senu spreleti srh,vas lahko tudi tukaj pomirim zaradi že omenjenih plinov se te male živalce v vašem senu ne bodo znašle.

Ilovica je mešanica peska in vode pri gradnji senene hiše pa igra prav posebno vlogo. V primeru,da je v zraku preveč vlage jo je sposobna vezati nase v obratnem primeru pa jo oddaja zato predstavlja čudovito osnovo za fasado.

Tudi če prostorov ne ogrevamo dlje časa ostane prostor prijetno topel.
Sedaj imamo že seno in ilovico. Kaj je tisto kar potrebujemo,da lahko hiško zares postavimo,da ne bo le plod naše domišljije? Les, najbolje je uporabiti zdrav smrekov les,ki bo služil kot ogrodje naše hiške.

Polna sanjarskega optimizma sedem na teraso. Ob skodelici vroče čokolade razmišljam o tem inovativnem podvigu. Svoje sanjarjenje podkrepim z oprijemljivimi dejstvi:

Pa začnimo z prednostmi:
Hišo lahko postavite ob ponoči znancev in prijateljev
S to obliko gradnje ustvarite ugodne delovne pogoje brez hrupa smradu in skoraj brez strojev
Seno je izvrsten toplotni izolator z privarčevano energijo bi lahko enodružinsko hišo ogrevali 10-15 let
Seno že pri rasti nase veže CO2 zato ostane razbremenitev okolja večja kot je obremenitev zaradi gradnje in transporta

Ampak žal tudi tokrat se slabostim ne bo moč izogniti:
Lahko traja mesece preden dobimo dovoljenje za gradnjo,saj seno spada med "novejše"gradbene materiale in zato zanj še niso opredelili norm
Za fasado uporabljajo pasjo dlako kar bo nedvomno razžalostilo vse ljubitelje malih živali

Omejitve predstavljene inovacije vidim predvsem v slovenski birokraciji s težavami pri pridobitvi gradbenega dovoljenja so se spopadli tako Nemci kot Avstrijci na naših uradih bi kot vedno iz muhe naredili slona in se zapičili v malenkosti tako bi se postopki za dodelitev dovoljenj vlekli v neskončnost.
Za Evropejce je seno žal še vedno le krma za živali ali polnilo za vzmetnice ali morda material za izdelavo klobukov velika večina sena se zato še vedno znajde v sežigalnicah,saj se njegove uporabe vrednosti še ne zavedamo. Če nam bo uspelo premagati te ovire potem ima seno realno možnost da postane gradbeni material prihodnosti, pot do tja pa bo dolga in kamnita…

Do takrat pa se bom vsake toliko časa prepustila sanjarjenju,da mi bo nekdo nekoč z ljubeznijo in brez velikih naporov postavil ljubko seneno hiško prostore te hiške pa bova skupaj vsak dan znova napolnila z življenjem…

Avtor: Nina Žižek

Viri:


http://www.prosieben.de/wissen/multimedia/videos/videoplayer/41990/

http://www.zeitenschrift.com/magazin/46-strohhaus.ihtml


http://www.strohhaus.at/


http://www.shaktihaus.de/oekologisch-bauen.html


http://www.fertighaus.de/nxs/2898/fertighaus/23/794/37/schablone1/stroh_rahmenbau__haeuser_aus_holz_und_stroh.htm







13 komentarjev:

Unknown pravi ...

Stari oziroma zdaj nov tip hiše. Zanimivo je kaki so materiali za izgradnjo hiše! Pvsem drugačno kot danes.

LP,
Claudia P.

Anonimni pravi ...

Claudia popolnima se strinjam z vami,preden sem se lotila pisanja tega referata tudi sama nisem vedela,da je takšna gradnja lahko dejansko izvedljiva,nato pa mi je postajala bolj in bolj všeč in zato sem se odločila za objavo.

Da si boste zadevo nekoliko lažje predstavljali sem v nalov dodala povezavo,v kateri je vse podrobno prikazano.

Hvala za komentar

Lep pozdrav

Nina Ž

Anonimni pravi ...

Kdo bi si mislil, da bomo spet gradili takšne hiške, kot nekoč? Moj znanec ima hiško iz lesa in je zelo zadovoljen z njo, ne bi je menjal za kamnito, v njej lahko hodi v kratkih rokavih in bos. Zrak je čist in hiška diha skupaj z njim. Tudi jaz bi imela takšno hiško. Vendar je res, da moraš ponavadi leta čakat, da lahko sploh začneš uresničevati svoje sanje...

Branka Fras

Anonimni pravi ...

Veliko stvari prihaja iz preteklosti v sedanjost, vendar si nikoli ne bi mislila, da se bodo spet gradile takšne hiše kot nekoč, če pa imamo sedaj na voljo toliko različnih in novejših materialov. Vendar če bo dokazano da je bivanje v njej boljše bodo sigurno začeli graditi takšne hiše. Dokler bom pa jaz razmišljala o gradnji hiše pa bo sigurno že spet kaj drugega oz drugačen način gradnje.

LP, Tanja T.

Anonimni pravi ...

Izjemo nanimiva tema. O tem bi se res dalo razpravljati. Sam verjamem, da so take hiške resnično bojše od danšnjih, ne samo glede počutja ampak tudi varjovanja okolja, saj res vzamemo samo naravne stvari, ničesar ni potrebno predelovat, vse že imamo, samo pravilno je treba uporabit. In res je take hiške so veliko toplejše in se v njih bolje počutiš. To vam lahko zagotovim saj sem bil že v taki hiški in ljudje, ki živijo v njih jih nebi menjali za nič na svetu. V Moravskih toplicah so take nove hiške, sicer nevem če so stene butane, so pa hiške pokrite z slamo, sam sicer v njih še nisem bil, vendar se vidi, da se nekaj dela pri nas na tem in upam, da se bo začelo še več, ker so to res dobre hiške.
Tadej.H.

Anonimni pravi ...

sama sem zelo "za" naravno. zato mi je tale tip hiše tudi všeč.

naravni materiali veliko bolje vplivajo na človeka in so mu prijazni. že če malo pomislimo kje se počutimo bolje: med betonom v mestu ali v naravi, na primer v gozdu? mislim, da je odgovor na dlani.

en velik hura za tale članek!

Anonimni pravi ...

Tudi sama podpiram naravne materiale...upam,da bo do takrat,ko bom razmišljala o gradnji svoje hiške takšna gradnja že prešla v prakso.Navsezadnje smo ljudje tisti,ki lahko nekaj spreminjamo,če sveta ne spreminjamo zase bi ga pa vsekakor morali za bodoče generacije med katerimi bodo nekoč tudi naši otroci.

Hvala za spodbudne komentarje

Lep pozdrav

Nina Ž

Anonimni pravi ...

Nina, dobra tema. Moram priznati, da me je tisti podatek o fasadi iz pasje dlake res zmotil. Ne vem ali je to edina alternativa ali ne, ker če je, bi sama pošteno premislila o gradnji takšne hiše.
Prav tako imam pomisleke glede ognja, kot si v članku tudi sama omenila. Moj deda ima leseno hišo in tema večkrat nanese na to, da se zelo boji ognja, ker če bi prišlo do požara, bi to vse zelo hitro pogorelo, ker je sam les.
Drugače pa je to, ob poplavi tehnike na trgu in zmeraj bolj digitaliziranega stila življenja, vredno pohvale in spodbude, da se razmišlja v tej smeri.

Lep večer.

Martina V.

MiLaN pravi ...

Hiša zgleda dobro; počutje v njej verjtno tudi dobro!Mislim vsaj!
Če smo bolj sociološki in čustveni je hiša vsekakor za nas!
Gradnja? To nam lahko najeda naše možgane in povzroča skrbi. Kot ste že omenili je hiša iz naravnih materialov in ni tako odporna na zunanje vplive dež, voda, veter,...
Pa še nekaj, montaža elektrike, vodovoda; ob kakšnem kratkem stiku se lahko kaj konkretno vname,... ali potopi.
Pasja dlaka? Bogi psi:D
Bodo že kaj druga našli!

Vrača se pa vse nazaj. Moda, hiše, linije avtomobilov,...
Jaz bi reko da je in bo v "modi" kombinacija starega in novega - Retro in new age look!

Lp

Anonimni pravi ...

Strinjam se z Milanom. Razmišljam, da je moja definicija inovacije - koristna izboljšava in/ali novost spet problematična. Vidite, da so lahko zelo inovativne tudi zelo stare stvari, na katere smo že pozabili. Podjetja, ki bi to delalo pri nas, ni. Povpraševanje pa očitno je. Torej ...

Tadej K.

Anonimni pravi ...

Stare stvari, ki so jih uporabljali včasih, res prihajajo nazaj, in jih vedno več uporabljamo. Moramo priznati, da so naši predniki vedeli kaj je dobro, in da so najboljše stvari naravne.
Vendarle pa sem mnenja, da po takšnih hišah večjega povpraševanja vseeno ne bo, ker smo ljudje preveč tradicionalni oz. se raje osredotočimo na ponudbo v sedanjosti, ki nam je bližje in jo bolje pozanmo.

LP, Špela K.

Unknown pravi ...

Kot vidimo se vse stvari vrtijo v nekem krogu. Dosti stvari ki so bile "in" v preteklosti zopet prihajajo v modo.
V takšni bi si pa po mojem vsak želel živeti, saj je iz naravnega materiala in tako dosti manj škodljiva zdravju. Čeprav pa ren ni tako odporna na določene zunanje vplive, kot tudi na ogenj.
Pa potrebna je tudi velika investicija, ker je vse iz naravnega materiala in vse kar je danes naravno je dosti bolj dražje od navadnega material.

Suzana

Ines M pravi ...

meni je tudi všeč takšna hiška, sam jz je ne bi imela, ker v takšnih vremenskih pogojih kot so sedaj po moje ne bi bila dovolj odporna.
res pa je da je zgrajena iz samih naravnih stvari,in ima glede varovanja okolja veliko več prednosti kot te ki se sedaj gradijo.