15. november 2007

Naprava, ki v sekundah ohladi pijačo

Naprava, ki v sekundah ohladi pijačo
Auckland - Novozelandski študent je izumil napravo, ki v nekaj sekundah ohladi toplo pijačo.
22-letni Kent Hodgson je napravo izumil potem, ko se je s problemom toplega piva srečal na nekem pikniku. Izum je poimenoval Haski in ga namerava patentirati."Napravo sestavljajo plastične hladilne celice, ki so pritisnjene ob rezervar s tekočim ogljikovim dioksidom," pojasnjuje Hodgson. "Tekoči CO2 se razširi in se pod pritiskom v trenutku spremeni v suhi led na dnu hladilnih celic. Hladilne celice nato vstavite v svojo pijačo. Hladilna moč je takojšnja, učinkuje več minut in ne razredči pijače, kot bi to storil led."Suhi led ima štirikrat večjo hladilno sposobnost kot navaden led. Temperatura trdnega CO2 je minus 78,5 stopinj Celzija. (siol.net/Foto nzherald.com)

(členek z dne 14.11.- zanimiv izum)

avtor: anja t

13 komentarjev:

Unknown pravi ...

Super zadeva, vsaj na prvo branje zveni takšna. Suhi led se mi je vedno zdel zanimiva zadeva, pa še praktičen je. Me prav zanima ali bo ta zadeva dobila velike razsežnosti.

Lp,
DM

Unknown pravi ...

Zelo uporaben izum! Mislim, da bo ta zadeva dobila velike razsežnosti, saj je zelo praktična. Vsakdo izmed nas se poleti sreča s tem problemom, da je pijača vedno pretopla, še posebej če si kje na kakšnem pikniku. Ta Haski pa hitro ohladi pijačo in tudi dlje jo hladi, saj kot vemo se navaden led kaj hitro stali in pijača je spet hitro topla. Mislim, da bo to kar uspešna naložba.

Suzana

Anonimni pravi ...

Poskuse kako ohladiti pivo sem že pred nekaj meseci videla na programu Discovery, poskušali so namreč veliko različnih stvari, da bi v čim krajšem času ohladili pivo. Vendar se več ne spomnim točno s čim vse poskušali. Ta novost pa je zelo uporabna namreč do sedaj smo uporabljali večinoma led, ki pa je pijačo potem razredčil, me pa prav zanima kakšna je cena izdelka in kdaj bo na voljo tudi pri nas.

lp, Tanja Tkalec

Anonimni pravi ...

Res zanimiv izum. To pa bi morali poskusiti in mislim, da bi marsikomu prišel prav. Sploh pa pri kakšnih kremnih likerjih, kjer je led pokvaril okus. Primeno za razne prireditve, srečanja, obiske, za nas doma itd. Le tako naprej.

Branka Fras

Unknown pravi ...

Res uporaben izum! Na primer v velikih gostilnah in diskoteh bi bil zelo priročen. Če bi jim zmanjkalo skoraj vse pijače in bi še nato morali zaposleni na hitro napolniti hladilnike bi ta stvar prišla zelo prav! Pijača v hladilniku se ne ohladi tako hitro kot bi se recimo z tem izumom.
Študent je pogruntal dobro stvar, še boljše bi bilo če bi mu jo uspelo patentirati.

LP,
Claudia P.

Anonimni pravi ...

Menim, da je iznajdba dobra in uporabna. Všeč mi je, ker ne razreči naprimer wiskija, saj ga po mojih iskušnjah večina ljudi ne pije z ledom ampak ohlajenega in to zna poleti biti problem.Tako bomo lahko takšno pijačo pil bolj počasi.Ni mi všeč le dizajn, kajti zgleda kot kakšno zdravniško orodje.


Petra

Anonimni pravi ...

Ja, fajn finta, vendar bi me zanimalo kako dolgo pa drži ta stvar, mislim koliko pijače lahko ohladiš npr koliko piv lahko ohladiš s tem, ker če se hitro porabi potem ni tako praktično. Gotovo pa je dost boljše od leda, saj je tudi dlje časa obstojno kot led, torej lahko greš na piknik in če je za večkratno uporabo imaš celi dan mrzlo pijačo ali pa na plaži bi taka stvar tudi bila prijetna. Upam, da se bo ta izumitelj potrudil in vložil še kaj časa in denarja v to napravico, in jo začel prodajat, seveda po neki normalni ceni, ker drugače ne bo šla v masovno prodajo.
Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Naprava, ki v sekundah ohladi pijačo? Praktičana in zelo zaželena zadeva, vendar pa se sprašujem zakaj tega niso odkrili že prej?

Jasmina H.

Anonimni pravi ...

Zelo uporabna novost.Hitro ohladi pijačo, pa še dlje časa je ohlajena. Suh led, zanimiva zadeva.

maya

Anonimni pravi ...

všečno! in uporabno.

Anonimni pravi ...

Zadeva se sliši zelo zanimiva. Najprej sem ob tem pomislila na uporabnost poleti pri kampiranju nekje ob morju, kjer ti skoraj nič ne pomaga dobro hladiti pri zunanji temperaturi krepko čez 40 stopinj. In v takih pogojih bi marsikdo to rad imel.
Me pa malo tudi zanima kako je kaj s kemičnim vplivom? Omenjeno sicer ni, da bi kaj škodovalo, sam mislim, da bi blo to potrebno dobro stestirat, preden bi se komu kaj poznalo :)

Prijeten večer.

Martina V.

Unknown pravi ...

Neverjetno,ampak praktično. Mislim, da se tega ne bi branla. Me prav zanima, kdaj se bo pojavil v Sloveniji, če se sploh bo:)

Unknown pravi ...

Zanimiva stvarca, pomoje zelo praktična. Osebno ne maram leda v pijači ker jo naredi bol vodeno (odvisno kaj piješ). Tako da upam, da bo to počasi tudi na našem tržišču, in da nebo preveč drago.