11. november 2007

"Zrolana" projekcija

Sony namerava decembra na Japonskem začeti s prodajo prvega domačega televizorja s tehnologijo OLED (Organic Light-Emitting Diode). OLED-zaslone smo doslej uporabljali v predvajalnikih, mobilnih telefonih in digitalnih fotoaparatih, imajo pa jih za naslednike LCD-zaslonov. Njihova prednost je, da ne potrebujejo osvetlitve od zadaj, ki je neizogibna v LCD-jih z aktivno matriko, zato pa so tudi energijsko varčnejši. Poleg tega so OLED-zasloni za 50 odstotkov tanjši od LCD-jev, kontrastno razmerje pa občutno presega tistega pri LCD-jih in plazmatskih zaslonih.

Sony je z modelom OLED napovedal novo generacijo ultra-tankih televizijskih sprejemnikov. Najprej naj bi na police trgovin prišli modeli z 11-palčnim zaslonom, izjemnim kontrastnim razmerjem (1.000.000:1), ločljivostjo 960x450 pik in številnimi drugimi priključki. Debelina televizorja bo le tri milimetre.
Televizor naj bi 1. decembra začeli prodajati samo na Japonskem, stal pa naj bi okoli 1.200 evrov. Kdaj bo model OLED na voljo tudi na drugih tržiščih zaenkrat še ni znano. "OLED televizorji ne bodo kar čez noč zamenjali LCD televizorjev, vseeno pa gre za tehnologijo z izjemno prihodnostjo, ki bo nekoč brez dvoma nadomestila LCD," je dejal predstavnik Sonyja Katsumi Ihara.

Idemitsu Kosan in Sony sta se sporazumela o skupnem razvoju novih svetlečih materialov OLED.
V ta namen bosta podjetji Idemitsu Kosan in Sony uporabili skupne patente, povezane s tehnologijo Organic Light-Emitting diode (OLED).

OLED je
... samosvetleči zaslon, ki oddaja svetlobo s pomočjo električne napetosti v organskih svetlečih materialih. Zaradi preproste strukture ni potrebna dodatna osvetlitev zaslona, kar občutno zmanjša njegovo debelino. OLED zaradi odlične barvne reprodukcije in hitrega odzivnega časa velja za najbolj obetajočo tehnologijo za novo generacijo ploskih zaslonov.

Zaslon tipa OLED naj bi v nekaj letih postopoma popolnoma zamenjal zaslone LCD in PDP (plasma display panels) .OLED ne potrebuje zadnje luči, zato je poraba elektrike nižja kot pri LCDjih. OLED se prav tako bolje odziva na hitro premikajoče se podobe glede na tehnološke podpornike. Tako so postali privlačni za proizvajalce prenosnih elektronskih naprav in proizvajalce ploskih TV zaslonov.

Na trgu sta zaenkrat najbolj tekmovalna Sony in Toshiba. Oba sta namreč na sejmu Display Expo predstavila primerke OLED zaslonov, ki izgledajo kar navdušujoče. Fantje iz Toshibe so se považili z 21-palčnežem, do sedaj največjim zaslonom, ki temelji na LTPS, posebni tehnologiji izdelave.
Sony je na drugi strani razstavljal bolj običajne OLED zaslone, ki so se ponašali z laiku bližjimi lastnostmi. Prvi izmed predstavljenih modelov je debel le slab centimeter in zmožen prikazati polno HD (1080p) resolucijo, njegov kontrast pa je za LCD svet neverjetnih 1.000.000:1. Drugi primerek je imel skromnejšo ločljivost (1.024 x 600), a je bil zato še toliko tanjši (3 mm).

Za leto 2009 pa Toshiba obljublja 30˝ OLED TV, če bo to le velika obljuba za zelo velik zaslon bomo še videli.

Prednosti:
- visoka kakovost prikaza slike
- zasloni OLED so debeli le 1mm, zato so zelo fleksibilni
- za delovanje ne potrebuje osvetljenega ozadja, saj diode že same oddajajo svetlobo, kar teoretično pomeni nižjo porabo energije(v primerjavi z LCD in plazmo)
- zavidanja vredno osveževanje, kar pomeni, da lahko informacije prenašamo realno časovno
- tiskanje OLED na fleksibilne/upogljive substrate odpira vrata novim aplikacijam kot so "roll-up prikazovalniki" ter prikazovalniki, ki so vloženi v oblačila.

Slabosti:
- Največja težava je življenjska doba, ki je pogojena z modro OLED (le med 3.000-5.000 ur), kar je bistveno manj kot pri LCD
- popolno uničenje ob vdoru vode v zaslon
- ta izdelek še zelo drag, čeprav ga je Sony izdelal za laične uporabnike

Kot zanimivost:
"Do konca leta 2010 bomo imeli v Sloveniji le še digitalno televizijo, saj bodo analogne oddajnike takrat izklopili. To pomeni, da si bodo morali vsi gledalci kupiti digitalno televizijo ali pa sprejemnik za digitalno televizijo, ki je podoben sprejemniku satelitske televizije in naj bi stal okoli 150 evrov."

Viri:
http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_light-emitting_diode
http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3106979
http://www.oled.at/Oled-tv-the-next-flat-tv-technology.htm
http://slo-tech.com/script/forum/ [Key: OLED]
http://www.oled.at
http://www.hdtvsolutions.com/oled_tv_technology.htm
...

Avtor: Dragana Malinović & Branka Fras

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Inovacija OLED je pokazala, da se navkljub izredno dinamičnemu in nenehno razvijajočem se trgu tehnologije in računalništva najde "prostor" tudi za novost na področju zaslonov. Tako imenovana "slabost" OLED-a, življenska doba (3000-5000 ur) je trenutno največji problem omenjene tehnologije. Ob strahovitem poraščanju uporabe tehnologij nasplošno vzamemo v obzir dnevno 4 urno uporabo OLED zaslona...po 1095 dneh oz 3 letih se ustavimo pri 4500 uporabljenih urah. Zgolj za primerjavo je življenska doba LCD zaslonov povprečno "kar" 60.000 ur. Še ena "slabost" je v tem trenutku tudi cena omenjenih zaslonov, v kateri je vsaj še zdaj vštet tudi nedvomno precej visok "davek inovacije"


Zaključek: Nedvomno premalo za trenutno dostojno konkurenčnost (navkljub nekaterim pozitivnim lastnostim na ostalih področjih) LCD in PDP zaslonom, ki mimogrede na področju izboljšavanja matrik, dinamičnim in selektivnim prilagajanjem ozadne svetilnosti, nabora velikosti diagonal napredujejo "iz dneva v dan".

Irena Šišovska

BAR Ekspreso pravi ...

Bomo čez par let spet zamenjali svoj tv?

Unknown pravi ...

Jaz osebno bom še počakala, kakšne 2 leti ali več, predvsem zato, da odpravijo največje težave in seveda znižajo ceno.
Imam namreč zelo slabe izkušnje z nakupom 'zelenih' stvari.
Polek tega, OLED-i (TV) pridejo na police le na Japonskem, čeprav napovedujejo do konca tega leta tudi v ZDA.
Prihod v Slovenijo pa nisme uspela nikjer zaslediti.

Anonimni pravi ...

Ja, nimam kaj rečt, sliši se zelo vredu, 3mm televizija – kdo je nebi imel : ) Vendar se tu pojavi omenjen problem, kratkočasnost delovanja, verjamem pa da bodo ta problem tudi odpravili, saj kot pravite ta tv še nekaj časa ne bo prišel v Slovenijo, ko pa bo, pa verjetno tega problema več nebo. Tako, da če imate še tiste stare televizorje ki niso debeli 3mm, par cm ampak kar kakega pol metra, še malo počakajte, saj pridejo novi, še boljši za katere skoraj da ne boste rabili več prostora v hiši, po možnosti boste ga kar obesili kot sliko na steno, niti več omare zanj ne boste rabili. Zelo vredu stvar pa je poraba energije. Zelo pomembno se mi vidi da je manjša kot pri LCD televizorjih, saj to tudi predstavlja eno izmed mnogih prednosti in tudi verjetno eno od odločitev da se bodo bodoči kupci odločili za tak tv. Upam, da bo v Sloveniji čim hitreje in da bo zdržal več kot 5.000 ur, da ga bom lahko čim prej kupil.
Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Res, da tega v Sloveniji še nekaj časa ne bomo vidli, ampak bodo to novost še vsaj bolj izpopolnili in odpravili morebitne napake. To, da zdrži le tako malo ur se mi zdi velika pomanjkljivost, sicer pa ko se njegova življenjska doba izteče bo sigurno že kaj boljšega na trgu. Namreč te inovacije se razvijajo zelo hitro in v par letih bo sigurno že spet veliko novega na tem področju.

Lp, Tanja Tkalec

Unknown pravi ...

:) ja nekaj novega pač morajo dati na trg. Moje mnenje je, da bo imela ta pomanjkljivost ključni pomen, zakaj se tv ne bodo tako prodajali, ampak vrjamem, da bodo to kar hitro rešli. Ker, da ima televizija samo 3000-5000 ur življenjske dobe, pa še to moraš imeti srečo, da se ti v teh 3 letih kaj še ne pokvari zraven, potem pa jo lahko vržeš vstran.. ne vem no, mogoče si bo to privoščil le tisti, ki res želi imeti najnovejšo tehnologija. Jaz definitivno ne bi kupila tv za tolikšno vsoto, da bi ga imela le 3- leta, pa je lahko še ne vem kako tanek in ne vem kako "in".

Unknown pravi ...

Se popolnoma strinjam z Sabino, da je do 5000 ur vzdržljivosti zelo velika pomankjlivost OLED televizorjev. Kdo si bo le kupil tv, ki vzdrži samo 3 leta, potem pa ga lahko samo vstran vržeš, pa tudi če je ne vem kako privlačen.
Bo pa Sony ali pa Toshiba to sigurno popravil v nekaj prihodnjih letih, potem pa mislim da tudi jaz ne bi oklevala, da bi si ga kupila. Me pa moti še to, da je zelo občutljiv, kot npr. za vodo. Če pride v zaslon v stik z vodo, ga lahko samo vstran vržeš?! Šlo bi še, če bi se dal še popraviti, ampak mislim, da bodo tudi to pomankljivost odpravili.

Suzana

Brankica pravi ...

Ja, življenjska doba je rez kratka, vendar tako kot so odpravili težave pri drugih izdelkih in programih, jih bojo po moje tudi tukaj. Je pa dobro to, da so energijsko varčnejši, ker ne potrebujejo osvetlitve od zadaj, so zelo tanki in njihovo kontrastno razmerje je veliko boljše kot do zdaj (1000000:1). Cena pa se mi ne zdi tako zelo velika, ker če malo pogledate reklame za LCD-zaslone in plazme so tudi dragi, sicer pa bodo OLED-i z leti cenejši. Je pa OLED izvrstne tehnologije.
Branka Fras

Unknown pravi ...

Za tiste, ki jih zanima kaj v bistvu pomeni kontrastno razmerje 1.000.000:1;

"Gre za razliko med prižganim pikslom, ki sveti črno in ugasnjenim pikslom, ki sploh ne sveti že zelo majhna.
Po teoriji bi moralo to bit enako.
Saj tukaj sveti piksel, uhajanja svetlobe v sosednje pixle pa nebi smelo bit zaznavno.
Kontrast pa naj bi pomenilo razlika med belo in črno. Torej če "črna" sveti z eno enoto, sveti bela z 1000000 enotami(česa ni toliko pomebno).
Je pa res, da to najbrž ne pomeni bolj svetle barve (ker je le-ta na lcd-jih imo že dovolj, saj nočemo oslepet), ampak le črno barvo."

Potemtakem bi lahko rekli, da bomo imeli pred seboj TV po meri očesa.

Lp,
DM

Anonimni pravi ...

Kam gre ta svet!:) Sploh ne uspeš "uničiti" staro zadevo že pride kaj novega.OLED TV se sliši zelo zanimivo, skoraj neverjetno se mi sliši, da je lahko tako tanek zaslon. To da pa zdrži tako malo število ur je pa res velika pomanjklivost, samo verjamem pa, da dokler pride v Slovenijo, to pomanjklivost že popravijo, potem pa lahko navdušenci takšnih stvari spet nakupujejo "brez skrbi".
LP, Sandra S.

Anonimni pravi ...

Joj, joj, kam gre ta tehnologija. Še LCD-ja nimam, pa so že nekaj druga lansirali na trg. :)
No, kar se tiče debeline ekrana, si ga sigurno ne bi kupila. LCD ali plazma so meni čist dovolj tanki. Kar se tiče življenjske dobe, bodo morali definitivno izboljšati, ker za tri leta je škoda to kupovat. Je pa tako, da če se bo ta stvar obnesla, bo čez čas tako še samo to za kupit in bomo imeli vsi :)

Martina V.

Anonimni pravi ...

Se spomnite moje teze, da smo se potrošniki ujeli v spiralo inovacij. Izhoda iz tega ni in zato so inovacije temeljno gibalo sodobnega gospodarstva in rasti ter razvoja!

Tadej K