19. november 2007

Tablice sodobnega časa


Microsoft je razvil nov tip prenosnih računalnikov oziroma peresnikov, imenovan Tablet PC. Računalnik je po velikosti nekoliko večji od beležnice in po zmogljivostih primerljiv s prenosnikom. Podatke je mogoče vpisovati kar na zaslon s posebnim pisalom, nato pa jih obdelovati kot dokumente. Tablet PC-ji delujejo na posebni različici operacijskega sistema Windows XP. Ta naprava je namenjena uporabnikom, ki večinoma delajo na poti in potrebujejo pri tem zmogljiv in povsem prenosen računalnik z izboljšano varnostjo in zanesljivostjo. Inovativna platforma je opremljena z najnovejšo mobilno tehnologijo in omogoča vse impresivne funkcije, ki bi jih pričakovali od precej večjih prenosnih računalnikov. Zmogljivi novi procesor Intel® Core™ Duo T7200 (2.0GHz) omogoča hkratno uporabo več aplikacij, s kapaciteto trdega diska 80GB pa ponuja obilico prostora za shranjevanje poslovnih podatkov.

Posebnosti:
Med posebnostmi tabličnih računalnikov je zagotovo najopaznejše prepoznavanje pisave. To je poleg prepoznavanja govora najbrž eden izmed najtrših orehov v računalništvu. Besede namreč lahko pišemo v računalnik s pisanimi črkami, torej s krivuljami, povezanimi v celotno besedo, ali pa s tiskanimi, kjer je vsaka črka prepoznana posebej. Ena izmed poglavitnih značilnosti tabličnih računalnikov je tudi velika podobnost s papirnimi beležkami in knjigami. Računalniki serije HP 4400 so združljivi z vsemi dodatki za prenosne računalnike HP. V pisarni se lahko uporablja prilagodljivo stojalo HP Adjustable Notebook Stand. Z namenom uporabe v težavnih pogojih, so ti prenosni računalniki opremljeni s sistemom za zaznavanje premikov, ki varujejo podatke pred udarci in tresenjem. Med dodatnimi HP-jevimi inovacijami sta senzorja HP Biometric Fingerprint Sensor in Ambient Light Sensor ter vodoodporna tipkovnica HP Spill-resistant Keyboard. Te inovacije zagotavljajo varno in zanesljivo mobilno računalniško izkušnjo.

Tablična prihodnost
Tablični računalniki so med nami že nekaj let, vendar doslej na trgu niso poželi pretiranega uspeha. Razlogov je več, eden pomembnih pa je prav gotovo splošno pomanjkanje kakovostne programske opreme zanje. Danes se razmere na tem področju popravljajo. Kar nekaj skupnosti in podjetij je začelo podpirati zamisel Microsofta in partnerjev(Compaq, Transmeta, Acer, Fujitsu-Siemens, Gateway…). Kajti Microsoft kljub nekaterim čudnim signalom še vedno verjame v to podlago in je glede tega pripravil novo revizijo operacijskega sistema z imenom Windows XP TabletPC Edition 2005. Projekt ima tudi pomembnega sponzorja, saj je menda eden poglavitnih pobudnikov zanj prav Bill Gates osebno, ki je že vrsto let še posebej naklonjen razvoju računalništva v smeri prepoznavanja pisave in govora. Trditev, da čaka tablične računalnike še zelo svetla prihodnost, je najbrž nekoliko prenagljena. Na poti do širšega uspeha je še kar nekaj ovir, če pa te ne bodo odpravljene, bodo tablični računalniki pač ostali zanimivi.


Avtor: Snežana Kaliope in Ines Golob

7 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Zanimiva kombinacija dlančnika in prenosnika. Predvsem mi je všeč ta vrtljivi zaslon, kar pri moje prenosniku pogrešam. Bomo videli kaj bo prinesel čas, ima pa vsekakor nekaj inovativnih stvari.

Lep dan.

Martina V.

Anonimni pravi ...

Res je zanimiva stvar, vendar pa mislim, da časovno ne profitiraš kaj veliko, če s prosto roko napišeš tekst, ali s tipkovnico. Morda lahka samo kaj bolj hitro narišeš.:)
Ne vem pa čisto točno, ali napisan dokument pretvori v računalniško tiskano obliko in ga shrani, ali je dokument shranjen takšen, kot je napisan z roko?

LP, Špela K.

MiLaN pravi ...

Naprava zgleda obetavno, vendar se moramo vprašati če bo uporabna. Kot je že Špela napisala ali bomo res z napravo prihranili kaj časa, ali bo delo opravljeno kvalitetneje.
Nevem, na trgu je in bo veliko naprav, privlačnih, neprivlačnih;
Največji pomen ima tukaj predvsem uporabniški vmesnik - user friendly!
Če tega ni je lahko naprava še nevem kakšna - če nam pa ne koristi.
Drugač pa sem za tehniko in invencije, ter inovacije na tem področju.

Lp

Unknown pravi ...

Meni pa se zdi ta Tablet PC zelo priročen. Pri pisanju sigurno prihraniš čas, saj jih danes še dosti ne zna hitro pisati na tipkovnico. Pa pri pisanju ne rabiš ga kam položiti, ampak ga lahko lepo držiš v roki in pišeš. Zanima pa tudi mene, če ta napisan dokument pretvori v računalniško tiskano obliko?
Drugače pa upam, da ne bo ta napravica ostala samo kot zanimivost, ampak jo bodo še naprej razvijali. In sigurno bo doživela velik uspeh, ker je manjša od prenosnika, toda skoraj isto zmogljiva kot on.

Suzana

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

Ja to bi lahko bila bolj priročna verzija prenosnika. Saj s takim pisanjem in prepoznavanjem govora, bi ga lahko imeli na sestankih in bi nam kar vse sam posnel, ali pa na predavanjih, kjer bi bil tudi zelo uporaben. Lepo bi bilo, da bi čim prej uredili programsko opremo zanj, in da bi ga res kmalu lahko uporabili. No če Bill Gates podpira razvoj, verjamem, da bo vztrajal, da projekt uspe in postaja prodajan.
Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Prav priročno, če je tako majhen in po zmogljivostih primerljiv s prenosnikom. Tako lahko res vse naredimo kar na poti. Pa še tako dobro je varovan. Bomo videli, če se bodo obnesli...
Le tako naprej...

Branka Fras