20. november 2007

Amazon je predstavil brezžičen bralnik elektronskih knjig

NEW YORK - Največja spletna trgovina Amazon.com je naznanila začetek prodaje brezžičnega bralnika e-knjig Kindle. To je zadnji izmed poskusov prepričanja ljudi o uporabi prenosnih bralnih napravic.



Na baterije delujoč Kindle bo uporabnikom omogočil, da si bodo knjige, revije in bloge na svoj bralnik lahko naložili brez žične povezave. Prostora ima za približno dvesto knjig, ki so v spletni trgovini Amazon.com in za katere je treba odšteti nekaj manj kot sedem evrov za „izvod“.

Vir: http://www.dnevnik.si/novice/tehnologije/281737/

Milan Kren

10 komentarjev:

Unknown pravi ...

Zelo zanimivo. Ampak mislim, da je namenjen samo ozki množici kupcev-tisti, ki zelo radi in veliko berejo knjige.
Pa mislim, da je knjige boljše brati v papirnati verziji, saj oči ne trpijo tako.
Pa še se mi zdi pomankljivost, da je na baterije, saj se sigurno hitro izpraznijo.
Me pa res zanima koliko je kaj cena?

Suzana

Anonimni pravi ...

Sama se sicer tudi strinjam, da je knjige boljše (bolj zdravo) brati v papirnati verziji, ker že tako veliko časa oči mučimo pred raznimi ekrani. Dobra stran tega je pa sigurno fizični prostor, ki ga lahko prišparaš, le imaš knjige v taki obliki. Žal meni že krepko zmankuje prostora kam naj s knjigami.. Tudi mene bi zanimala cena, da vidim ali je zadevca sploh v mojem rangu :)

Lep dan.

Martina V.

Anonimni pravi ...

Spet moram pohvaliti Milana za objavo zanimive teme.Strinjam se z Suzano in Martino glede prihranitve prostora ob uporabi te zadevce:)Ob prebiranju članka sem se nečesa spomnila,prednost ne vidim samo v prihranitvi prostora ampak tudi v zmanjšanju prahu na policah,če knjige ne prebiramo redno in če jih je na polici veliko bi morali prah z polic brisati skoraj vsak dan to pa je ob obilici drugih in nemalokrat tudi bolj pomembnih obveznostih skoraj nemogoče.

Branje zadev preko spleta je lahko kot je bilo že omenjeno zelo utrujajoče za naše oči.

Ali je bolje brati knjige v običajni ali e-verziji je po mojem mnenju odločitev vsakega posameznika.

Zame bodo dobre stare knjige vedno imele nek poseben čar,še posebej tiste,ki sem jih prejela kot darilo

Lep pozdrav

Nina Ž

Anonimni pravi ...

Dobra zadeva. Tudi prostora ima veliko, če lahko vsebuje nekje 200 knjig. Veste kaj je 200 knjig na policah? Dosti... Nekateri niti nimajo dovolj prostora za takšno količino. Je pa res, da tako ali tako že preveč bulimo v ekran računalnika in televizije.

Branka Fras

Anonimni pravi ...

Zame osebno je to dobra zadeva za kakšne zimske počitnice, kjer res ne moraš imeti seboj vseh 200 knjig. Se pa tudi strinjam, da že tako ali tako preveč "bulimo" v monitorje.
Po drugi strani pa ali boš 200 knjig prebral na počitnicah ali res potrebuješ več kot pa 1 ali 2 seboj?

Unknown pravi ...

ideja mi ni všeč. osebno zelo NE rada berem preko monitorja, če je le možno vse stvari sprintam. Mislim, da je veliko večji užitek knjigo prebrati natisnjeno in vezano v naslonjaču, kot buliti v računalnik in vsake toliko časa vstati da si spočijemo oči.
Zelo rada berem, prebrala sem že ogromno knjig- to še ne pomeni da imam vseh 500 knjig doma na policah. Saj zato so knjižnjice, da si sposodimo in vrnemo, če ti je knjiga tako zelo všeč si jo pač sposodiš ponovno.

Anonimni pravi ...

Ja... ideja je vsekakor dobrodošla kot vse novitete.. Prebrani komentarji, mnenja, pa... Preprosto: vsak ima pravico do svojega mnenja, prav tako prosto izbiro. Torej, če gre tehnologija naprej v nakazani smeri, naj si jo izbere tisti, ki si to želi.. kdor ne, pa naj prebira knjige v listih.. eno ali 500 - to je navsezadnje vseeeno, pomembno je, kaj beremo ... in da sploh beremo... in če to še na način, ki nam ustreza?

Sara T.

MiLaN pravi ...

Je nekaj novega in inovativnega ta stvar, vendar menim da nebo nasledila knjige same!
Knjiga je le knjiga!
Lp

Anonimni pravi ...

Uf, zakaj pa mi tega nimamo.

Bilo bi zelo priročno za faks. Morda tudi za kake plonkce : ).

No če ostanem resen. Taka napravca je kar priročna, vendar bi jo lahko združili z kako drugo z kakim dlančnikom ali kaj podobnega, res je, da mora biti prave velikosti, ampak gotovo bi se jo dalo združiti. Nevem kako pa bi to naši očetje in matere sprejeli oziroma osebe, ki niso tako zelo napredne kot smo mi mladina. Verjetno nebi uporabljali te zadevice.

Zame bi bilo uporabno, predvsem če bereš knjigo je ta lahko zelo težka in te roka kar po nekaj časa začne bolet. Ta zadevca pa gotovo ni tako težka, pa še več knjig maš lahko gor, samo ležiš in čitaš kar ti paše.

Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Ideja se mi zdi dobra, če bo za seboj potegnila znižanje cen knjig v elektronski obliki. Za izdajatelja so namreč stroški bistveno nižji, ni transporta, itd. Mejni strošek prodaje dodatne knjige je blizu 0.

Predstavljajte si, da ob vpisu na EPF dobite takšno napravo in vso potrebno literaturo v elektronski obliki, za katero ne bi bilo potrebno ničesar plačati. Koristna novosti ???

Tadej K.