17. marec 2008

Avto na rastlinsko olje

Odgovor na visoke cene nafte

Da, tudi to je mogoče. Nepredelano rastlinsko olje, ki ga uporabljamo za cvrtje krompirčka, je lahko tudi gorivo za naše jeklene konjičke z dizelskim motorjem. Najprej pa moramo razčistiti najpogostejšo zmoto, ki se pojavlja na tem področju. Rastlinsko olje ni enako kot bio dizel, saj je slednji kemično močno predelano rastlinsko olje in ima drugačne kemične lastnosti.
Ideja, da bi dizelski motor poganjalo rastlinsko olje je stara že vsaj 100 let, saj je prvi dizelski motor, ki ga je skonstruiral Rudolf Diesel poganjalo prav nepredelano rastlinsko olje. Zaradi cenene nafte ideja do nedavnega ni bila deležna velike pozornosti, v zadnjem času, ko se nafta nenehno draži pa je spet aktualna. Prednosti tega goriva lahko razdelimo v dve skupin: ekološke in ekonomske. Na področju ekologije je vsekakor prednost CO2 nevtralen izpuh, saj rastline is katerih se pridobi olje, med rastjo iz ozračja posrkajo ravno toliko CO2, kot se ga ponovno sprosti med eksplozijo v motorju. Tako vozniki, ki vozijo na rastlinsko olje nimamo slabe vesti glede globalnega segrevanja. Ekonomske prednosti pa so seveda povezane z manjšimi stroški , ki so posledica do 20% nižje cene rastlinskega olja, v primerjavi z dizelskim gorivom, saj je rastlinsko olje kot ekološki energent oproščeno plačila trošarine na goriva.. Tako se tudi denarni vložek, ki je potreben za prilagoditev motorja, kmalu povrne. Predelava motorja je odvisna od karakteristik posameznega agregata, ki ga želimo predelati, cena pa se giblje nekje med 900 evrov za osebna vozila, pa tja do 2500 evrov za tovornjake, avtobuse in delovne stroje. Bistvo predelave je segrevanje olja pred vbrizgom v zgorevalno komoro, saj se tako zagotovi primerna viskoznost olja in enake karakteristike, kot jih ima dizelsko gorivo. Takšen način pogona ne zmanjšuje motornih zmogljivosti in ne povečuje porabe. Seveda pa pri odločitvi za predelavo obstajajo tudi nekatere ovire. V Sloveniji imamo zaenkrat samo eno črpalko, kjer prodajajo nepredelano rastlinsko olje, ki je homologirano kot gorivo. Verjetno bo pa v bližnji prihodnosti zaradi naraščanja povpraševanja tudi ta problem rešen.

Avtor: Jernej Lubej

18 komentarjev:

Anonimni pravi ...

zanimiv članek. glede na to da postaja nafta vse dražja in dražja in da zaloga t.i. črnega zlata ni neomejena so bili znanstveniki prisiljeni poiskat druge alternativne možnosti, ki bodo v prihodnosti gonilna sila v avtomobilski industriji. sama cena predelave se bistveno ne razlikuje od same predelave avtomobilov na plinsko gorivo. edino kaj bo problem kako bomo avtomobil "natankali" saj to še ne bo tako hitro razširjeno in ne bo veliko točilnih mest.

lp
luka kolarič

MiLaN pravi ...

Bodo že morali narediti nekaj, saj s(m)o v to prisiljeni! Električni omrežij, cest, tirnic tudi poprej ni bilo in so se zgradile, ker se je pač to rablo in se je ob enem razvijal svet. Tako da mislim da ni strahov glede tega.
Mene bolj moti oklevanje oblasti, zakaj se k temu že končno enkrat ne spravijo.
Razlog pa tako poznamo vsi.
Drugače pa komaj čakam da se bom peljal v avtu ki bo drugačen:D

Robert F. pravi ...

eh pa to ni nič novega..še se niste nikoli pelali za kakim starim mercedosom-res starim al pa golf dizlom..ko je dal gas..pa je ravno vijolčno ven zasvetlo..pa melo taki vonj..ko pečen kompir..

v glavnem..eni toto olje že zaj tankajo..sam ne vem pa kak dolgo dizl pumpa potem zdrži..

Anonimni pravi ...

Jaz sem zasledila same prednosti. Lepo... Torej je potreben le začetni vložek za predelavo motorja. Upam, da kmalu bo več takih črpalk, ker mislim da je to edino, kar moti tiste, ki bi želeli že "danes kaj narediti za naravo".

Lp, Barbara M.

jernej pravi ...

Odgovor Robertu F: Res ni nič novega- ideja je stara vsaj 100 let. Je pa uporaba starega jedilnega olja, ki diši po pomfriju, prepovedana (kazen enaka kot ce voziš na kurilno olje). Rstlinsko olje mora biti sveže in homologirano kot gorivo, cene je lahko problem s carino.

Jernej L

Robert F. pravi ...

Jernej: To nisn vedo, da je kaznivo..sicer pa še več jih vozi na kurilca..pa jih tud ne dobijo:)

Robert F. pravi ...

aja pa še to..za slovence je mogoče sedaj bolj aktualna predelava na plin..že kr nekaj črpalk stoji po sloveniji..tudi v mariboru..cena predelave je nekje enaka ko tu..

Anonimni pravi ...

Zanimivo, vendar sprašujem se, kje bodo rastle te rastline, če vedno več rodovitnih polj spreminjamo v trgovske centre.

lp,

Polona Majarič

Robert F. pravi ...

na strehi trgovskih centrov? ;)

Anonimni pravi ...

Meni se pa postavlja vprašanje:
Ali zmanjšati število avtomobilov na cesti vsak dan, ali takoj spremeniti izdelavo benzinskega motorja?
Zdi se mi pa, da bi bili avtomobili na rastlinsko olje bistveno cenejši, saj je možno olje predelati na domačih tleh brez uvoza.

Renata H.

Anonimni pravi ...

Ideja o uporabi rastlinskega olja, kot goriva avtomobila, se mi zdi dobra, glede na vedno večjo rast cen nafte. Mislim, da se bo splačalo investirati v predelavo motorja, saj kot je bilo rečeno, se ti stroški kmalu povrnejo.

Lp, Lipovšek Polona

Anonimni pravi ...

Meni se zdi ta avto na rastlinsko olje boljši kot pa to gorivo,ki ga uporabljamo sedaj...Preveč onesnažuje okolje in moramo čimprej nekaj narediti, da ne bomo pogubili sebe in naravo...Kdaj pa bo to, bo pa tudi še trajalo:(

Polonca S.

Anonimni pravi ...

Zelo zanimivo, glede na to da se cene goriva vsak dan dražijo. Ampak meni se poraja vprašanje kje bi te rastline vzgajali, kakšno klimo in koliko denarja bi za to potrebovali? Drugače bi pa bilo zelo fajn, da ne bi več tako onesneževali okolja.

Lp Anamarija!

Anonimni pravi ...

Članek o uporabi rastlinskega olja, kot gorivo za avtomobile je zelo zanimiv. Najbrž bi bilo vse skupaj veliko boljše in čistejše. Ne bi več tako onesneževali okolje kot ga z gorivom, ki ga uporabljamo danes.

Lp Željka!

Anonimni pravi ...

stvar na rastlinsko olje se mi zdi super. tudi sam nisem vedo da je uporaba "starega" olja kazniva. Predstavljajte si večjo gostilno ko imajo na litre dnevno tega odpadnega olja pa rajsi ga dajo nekomu zastnj, če ga le ta pokuru, kot pa da plačajo za odvoz in deponiranje. Drugače pa bo res treba razmišljat v tej smeri, da se čim več "odpadnega" olja predela in uporabi naprej.

lp

Jure Kolarič

Anonimni pravi ...

Za tole idejo sem slišal že pred nekaj leti. Sm mi ni blo jasno kako bo to delovalo, no zdej vem. Tk da te avte bomo lahko tankal kr doma, to bi bilo super. S tem pa se bo tudi privarčevalo pri nafti, saj so današnje cene gromozanske.

Marko Balant

Anonimni pravi ...

Vsakršna ideja o alternativnih gorivih za vozila se mi zdi zanimiva, a si nikakor ne morem predstavljati kako bo uspela.mislim da ne bo oz. le v manjšem obsegu. o varstvu okolja se dandanes govori na vsakem koraku, naredi pa se bol malo. seveda podpiram vse raziskave in novosti,a se le malo tega realizira. dokler bo skrb za okolje le politična igra oblasti se ne bo zgodilo nič. zavedati pa se moramo tudi da smo že prepozni. (nikoli ni prepozno?)in, a iščemo alternativna goriva zaradi varstva okolja, ali zaradi "primanjkovanja" nafte? osebno si ne predstavljam kako si cel svet kupuje okolju prijazne avtomobile oz.goriva, saj bi se s tem morali odrečti obstoječim zmogljivostim avtomobilov (kolikor mi je znano), in uporaba takšnih goriv za avtomobile je le drobcen prispevek.


Tweety

Best Stuff For Moms pravi ...

Fajn bi tut blo vedt, kje lahko svoj avto daš predelat....