24. marec 2008

AUTOMOWER - Kositi travo postaja preteklost

Zakaj bi se mučili s košnjo, ko pa je podjetje Husqvarna predstavilo tri nove modele Automower kosilnic (210 C, 220 AC, 230 ACX). Troje ostrih rezalnih nožev pokosijo travne bilke, ne da bi jih pri tem potrgali. Automower kosi pogosteje in s krajšim rezom trave, ki se hitro razkroji in služi kot naravno gnojilo. Neenakomeren vzorec premikanja in kolesa z odlično lego na tleh zagotavljajo, enakomerno pokošeno travno površino. Instalacija kosilnice je enostavna in istočasno čistejša in tišja od konvencionalnih izdelkov. Automower lahko z lahkoto premaga do 3.600 m2 travne površine, se spretno izmika cvetličnim gredam in hišnim ljubljenčkom. Zahvaljujoč vgrajenemu senzorju proti trku se Automower samodejno umika oviram višjim od 15 cm in zatem izbere novo smer vožnje. Nizke ovire (kot so na primer vrtni ribniki) se od kosilnega področja nevidno omejijo z omejevalno zanko. Kosilnica je tudi neverjetno okretna in je zmožna kositi na pobočjih z nagibom do 35 odstotkov. Višina košnje se lahko brezstopenjsko nastavi med dvemi in šestimi centimetri. Preden se izprazni akumulator, se sam poda v svojo polnilno postajo (razen modela 210 C), se napolni in zatem ponovno odpravi na svojo pot. Tako Automower ne deluje le okolju prijazno, temveč tudi energijsko varčno. Stroški za električno energijo na leto znašajo pri travni površini 1.000 m2 ca. 12-14 €.

Ker potrošniki dandanes gledajo tudi na izgled izdelkov je pohvalno, da mu je edinstvena oblika doprinesla tudi častno red dot design nagrado (na področju vrtnih izdelkov - in pohištva), s skupno preko 4.000 vlogami iz 40 držav. Zaradi robustne gradnje kosi tudi v dežju. Inteligentna tehnologija in električne komponente so v zaprtem ohišju ter pod lepo oblikovanim pokrovom zaščitene pred vremenskimi vplivi. Automower od Husqvarne je na voljo v 3 modelnih izvedbah (210 C / 220 AC/ 230 ACX) za površine od 500 m2 - do maks. 3.600 m2 od 1.490 evrov dalje, pri osmih specializiranih Automower prodajalcih.

Avtorici: Željka Kelhar in Anamarija Kelher

15 komentarjev:

Rok pravi ...

Zanimiva novost, ki bo zagotovo imela svetlo prihodnost. V tem trenutku pa sem sam še malo v dvomih, kako ta stvar res deluje. Predvsem me je malo zaskrbelo dejstvo, da se ta kosilnica umika stvarem, ki so višje od 15cm, nižjim pa ne...rože, ki jih bo nekdo posadiv bodo v tem primeru v resni nevarnosti..edino če ima ta stvarca kakšen senzor da kosi samo travo, ki je zelene barve:)...kar verjetno niti nebi bilo neumno. Sicer pa sem ravno pred kratkim zasledil, da so razvili tudi sesalnike, ki sami posesajo prah po hiši.

Rok Nemec

Anonimni pravi ...

Še nekaj let pa nam ne bo treba nič več delat, krasno.

Za ljudi, ki so resnično tako zaposleni, da nimajo časa urejati okolico hiše, je to idealna stvar.
Se mi pa trenutna cena zdi dokaj visoka, sicer pa v roku nekaj let bo pravgotovo razpolovljena.

Luka Zupančič

Anonimni pravi ...

Vedno več stvari se robotizira, tale kosilnica bo imela zagotovo svetlo prihodnost, kot pravi Rok. Na tole kosilnico pa bo še vedno treba pazit, saj nikoli neveste kje bo našla kakšno pot na sosedovo zelenico, ter še njegovo pokosila.

Marko Balant

Anonimni pravi ...

Tale kosilnica je kar zanimiva stvar. Res bo verjetno treba malo paziti da ne pobegne k sosedu, drugače pa je dobro tudi to, da trave nebo treba grabit, pa tudi gnojila nebomo več potrebovali.

Marko Baš

Anonimni pravi ...

zanimiva stvar sploh če je to opravilo moje. zanima me ali deluje tudi če površina ni glih ravna? ali mora biti ravna ker če ne počaka in ne deluje tako kot bi naj?

Nika Juhart

Unknown pravi ...

Kaj pa če greš za 14 dni na počitnice in ti potem trave zraste na več kot 15 cm-potem se je ne bo več dalo pokositi ali se da spremeniti nastavitve?

Dejan Bunšek

Anonimni pravi ...

Super stvarca;)Tistim,ki se res ne da kositi in nimajo toliko časa, jim bo to zelo prav prišlo;)Meni tudi;)

Polonca S.

Anonimni pravi ...

Zelo praktična zadeva. Vendar menim, da je uporabna le za tiste, ki nimajo prevelike travnate površine za kosit. Če se ne motim ne kosi navadne trave, ampak mora biti tista posebna trava, ki je bolj enakomerna... in tudi po površini ki ni ravna, mislim da ne deluje.

Maja Kotnik

Anonimni pravi ...

Kam vse nas bo ta tehnika pripeljala. Stvar je zanimiva za tiste, ki res nimajo časa, da bi redno in sproti kosili travo. Kupijo to kosilnico nastavijo na vrt in stvar rešena.
Problem je pri tistih stvareh, ki niso ograjene in niso visoke 15cm. Npr. da ni okoli vrta robnik, prides domov in vidis kako ti lepo pokosi solato, jagode in še druge stvari, ter se ti lepo sprehaja po gredah.
Pri takšni kosilnici bi mogli izključno razvit senzor, ki že v naprej prepozna travo.

lp

Jure Kolarič

Anonimni pravi ...

Ta način košenja trave se mi zdi dobra inovacija, ki nam bo prav gotovo olajšala delo. Tudi če se bo spraznila, se bo avtomatsko odšla napolnit sama. Torej ne bomo imeli skrbi glede košnje. Medtem ko bo kosilnica opravlajala svoje delo, bomo mi lahko počeli kaj drugega, ali še boljše, počivali po naporni službi. Ker ni glasna, nas ne bo motila niti pri spanju:)

Glede na ceno pa mislim, da še ne bo prav kmalu v hiši vsakega gospodinjstva.

Polona L.

Anonimni pravi ...

Dobra stvar za tiste, ki morajo kositi travo. Kaj pa v primeru, da med košnjo začne deževati? Glede na današnje vremenske razmere bi bilo pričakovati kaj takega. Ali lahko kosi tudi mokro in poležano travo na zelenici?

Monika R.

Anonimni pravi ...

Zelo dobra in zanimiva inovacija. Ob tem bomo ljudje postali še bolj leni. Slabost pa je, da je predvsem za manjše površine in za malo oz nižjo travo travo ob visoki ceni.Drugače pa je za lenuhe prava stvar.

lp
Mišo Tanasič

Anonimni pravi ...

Ta kosilnica je neka nova modna muha, ki pa ima lahko tudi pomankljivosti. Če se kaj na njej pokvari lahko tudi naredi veliko škodo in uniči recimo vrtno gredo. Ker je namenjena za košnjo samo tratnik površin, pred hišo, in ker je teh površin običajno pri gospodinstvah malo, nam navsezadnje s postavitvijo trakov in drugih nastavitel, lahko vzame celo več časa kot kot košnja z navadno kosilnico. Ta kosilnica še kljub vsemu vendarle potrebuje nek nadzor da je njeno delovanje zagotovljeno kakovostno.

Esih Igor

Rok Šnajder pravi ...

Hehe, to je pa že luxus, da še trave nerabiš kosit sam, se vležeš pa spiješ kakšno pivo medtem ko kosilnica kosi travo..noro:)
Tudi jaz sem v dvomih, kako zazna višje od 15cm, nekatere rože so tudi manjše, torej jih pač pokosi, al se lahko nastavi točna pot kosilnica in pika.?
lp

Anonimni pravi ...

Mislim da je stvar koristna, vendar dvomim da prodaja ne bo toliko uspešna. Ker lahko pride do težav, če imaš npr. rože, vrtiček, ljudje rajši koristijo sami itd.

lp
Olga Borovšek