24. marec 2008

Pelamis - valovna elektrarna

Valovanje in morski tokovi pomenijo neizčrpen vir energije, ki je popolnoma »čista«. To je nov obnovljiv vir za pridobivanje električne energije. Svetovni energetski svet, nevladna organizacija, ki združuje vodilne strokovnjake s tega področja, trdi, da bi lahko z izkoriščanjem valovanja pokrili celotne energetske potrebe našega planeta. Valovanje ima velik energetski potencial, ima pa tudi veliko slabost: njegova amplituda je močno odvisna od trenutnih vremenskih razmer in je zato nepredvidljiva; po drugi strani pa je naprave mogoče namestiti povsod, kjer ne bi motile drugih pomorskih dejavnosti.

Področje izkoriščanje energije valovanja v določeni meri posnema izkoriščanje hidrokinetične energije. Po prvi pripravah na portugalskem se bo Škotska tehnologija Pelamis vrnila na domače obale. Pelamis, ki je največja valovna elektrarna na svetu, je ime je dobila po orjaški morski kači iz grške mitologije. Danes je to 120 metrov dolga in 750 ton težka plavajoča elektrarna, ki jo je izdelalo škotsko podjetje Ocean Power Delivery. Njenih pet 24 metrov dolgih in med seboj povezanih valjev s premerom 3,5 metra se zliva na valovih. Valji Pelamisa so med seboj povezani s členkastimi sklepi, v katerih so skriti moduli za pretvorbo energije, gibanje ustvarja pritisk v oljnih rezervoarjih in poganja hidravlične motorje ti pa električne generatorje. Lansko poletje so napravo preizkušali v vodah Orkneyjskega otočja, pred kratkim pa so ob Škotski obali namestili trideset Pelamisov, ki naj bi zasedli cel kvadratni kilometer morske površine in napajali 20.000 gospodinjstev. Škotska vlada načrtuje postavitev 20 elektrarn tega tipa, ki naj bi leta 2020 pokrivale kar 40% obnovljive energije.

Znanstveniki se bojijo, da bodo kakor pri vetrnih elektrarnah, tudi tukaj zamudili celoten razvoj industrijskega sektorja. Tehnične težave so rešljive, zatakne se pri financiranju, saj niti industrija niti banke niso bile pripravljene podpreti izdelave prototipa. To spravlja raziskovalce v bes, saj njihovi izračuni kažejo, da je v kvadratnem kilometru morja skrita moč 20 MW energije valov. In to čiste in obnovljive energije!

Energetska kriza očitno še ni dovolj velika…

Avtorja: Marko Balant, Marko Baš

17 komentarjev:

Rok pravi ...

Prav zagotovo ima ta oblika pridobivanja energije lepo prihodnost. Sicer pa poleg valovanja sedaj energijo pridobivajo tudi s pomočjo plime in oseke. Veliko pa se obeta tudi s projektom ITER, v katerem sodeluje kar 27 držav in naj bi stal kar 10 milijard €. Sicer pa gre tu za fuzijsko energijo, ki na primer neprestano poteka na soncu. Ta oblika pridobivanja energije bi bila ekološko neškodljiva ter praktično neizčrpna.

Rok Nemec

Anonimni pravi ...

Zanimiva rešitev, najverjetneje pa ta način ne more nadomestiti dosedanjih načinov pridobivanja elektrike. Uporabi se lahko le kot dodaten vir, ne pa zamenjava za trenutne načina.

Luka Zupančič

Unknown pravi ...

Valovna elektrarna je vsekakor obetajoča zadeva. Stroški tudi ne bi smeli biti tako gromozanski, da se ne bi splačalo vlagati v to. Očitno bi eni še en čas rad služili s starimi načini pridobivanja energije. Sicer pa Slovenija od tovrstnega pridobivanja energije žal ne bo mogla veliko pridobiti-premalo morje in premalo valovanja imamo.

Dejan Bunšek

Anonimni pravi ...

Ta način pridobivanja energije se mi zdi zanimiv. Vendar, kot je bilo že omenjeno je ta način močno odvisen od vremenskih razmer, kar je malo zaskrbljajoče. Glede na to, da se podnebje in s tem celotno okolje zelo spreminja, je vprašanje kaj se bo zgodilo dolgoročno. Seveda pa so klučnega pomena stroški. Če so sprejemljivi, je vsekakor vredno, da se poslužujemo tudi tega načina pridobivanja energije.

Maja Kotnik

Anonimni pravi ...

Verjetno se še ne zavedajo,da bo potrebno začeti uporabljati druge vire,saj ti, ki jih imamo sedaj,počasi ne bodo zadoščali več...Meni se zdi zanimiva stvar in menim, da ima prihodnost, vendar ne vsepovsod...


Polonca S.

Anonimni pravi ...

Zanimiva rešitev, vendar je pa slabost tega vreme, ki pa je zadnje čase nepredvidljivo. To lahko uporabimo kot dodaten vir pridobivanja energije, žal pa Sloveniji ne bo prineslo koristi.

Željka

Anonimni pravi ...

Takšen način pridovivanja energije se mi zdi super, če vemo da je poraba energije že tako velika in še narašča. S takšinim razvojem in takšno uporabo se poveča kapaciteta same energije za trg. Vse skupaj pa je posledično povezano s ceno takšnih elektrarn. Vsekakor pa bo treba čimprej razmišljati v tej smeri za takšne elektrarne. Možnosti so zakaj jih nebi izkoristili.

Lp.
Jure Kolaič

Anonimni pravi ...

Zelo zanimiv način pridobivanja energije in mislim, da ima tudi prihodnost.Vendar v Sloveniji tovrstno pridobivanje energije žal ne bo veliko prineslo.

Lp Anamarija!

Anonimni pravi ...

Raziskovanje novih rešitev za pridobivanje energije iz naravnih virov je vedno dobrodošlo. Koliko bo to koristilo Sloveniji, ne vem.
Verjetno ne bo možna proizvodnja tolikšne količine energije kot jo proizvedejo elektrarne. Pomembno pa je, da je prijazno okolju.

Monika R.

Unknown pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

Ideja za nov obnovljiv vir pridobivanja električne energije je zelo zanimiva, venar dvomim, da bo to pri nas v Sloveniji izvedljivo.


Lidija Bračko

Anonimni pravi ...

Gre za zanimivo pridobivanje električne energije, vendar ne vem na kakšen način jo prenesejo nato v gospodinjstva oziroma do potrošnikov. Če je že ta način pridobivanja električne energije racionalen, je verjetno najbol za države ki imajo svoje morje oziroma so zelo blizu kakšnega morja.

Esih Igor

Anonimni pravi ...

Mislim, da je vsakršen nov način pridobivanja energije zaželen, saj kot vemo kmalu trenutni način ne bo več zadoščal. Kot pa je bilo že povedano najbrž Sloveniji ne bo kaj dosti koristilo, saj imamo le majhen del morja.

Polona L.

alenka pravi ...

Pridobivanje električne energije s pomočjo valov je po mojem mnenju še boljša stvar, kot veternice, saj ne posegajo v izgled pokrajin, kar je pri teh velik problem. Če bo stvar resnično delovala, ne vidim razloga, zakaj investitorji ne želijo vlagati v razvoj.

Alenka Rošer

Anonimni pravi ...

Podobno tehnologijo razvija podtjetje e-on, vendar s pomočjo plime in oseke. Kako to deluje si lahko ogledate na spodnjem linku!

http://www.eon.com/de/unternehmen/tdw_16964.jsp

LP, David Kranjc

Rok Šnajder pravi ...

očitno še nismo v veliki energijski krizi tako kot sta napisala..plus tega je še to sploh ekološko neškodljivo..vendar ima napako kot sta napisala, da mogoče zapira nek predel morja..ali lahko res veliki močni valovi zrušijo ta sistem?
Lp

Anonimni pravi ...

Moje mnenje je da je ta elektralna težko izvedljiva, ter v večini primerov neizvedljiva, ter da so investicije previsoke.Omeniti pa moram tudi problem transporta energije k končnim dobaviteljem,

lp
Olga Borovpek