7. november 2007

Raznolikost v službi inovativnosti

Da mora biti za korporacijo, ki narekuje razvoj in trende na področju informacijskih in komunikacijskih tehnologij, ne le vrhunski menedžment, ampak tudi korpus nadarjenih, motiviranih in usposobljenih ljudi, je jasno. In če je menedžment res vrhunski, že od vsega začetka ve, da ta drugi dejavnik nikakor ni samoumeven. Za finsko Nokio, danes enega vodilnih svetovnih podjetij v komunikacijski tehnologiji, ni bil niti sredi 19. stoletja, ko je bila ustanovljena kot tovarna papirja, in je danes še toliko manj. 54-letna magistrica psihologije Kristiina Fromholtz Mäki dela s kadri v Nokii deset let. Na različnih vodstvenih kadrovskih funkcijah je bila odgovorna za razvoj zaposlenih, razvoj timov, vodenja, upravljanja učinkovitosti, sprememb in različnosti, razvoj kompetenc, plače in nagrajevanje zaposlenih in sploh vse, kar zadeva delo z zaposlenimi v tako veliki in kompleksni organizaciji. Zaradi svojih izkušenj, pa tudi poglobljenega teoretičnega znanja je želena predavateljica na številnih strokovnih srečanjih, nedavno so ji na tradicionalni konferenci O ravnanju z ljudmi pri delu v organizaciji Planeta GV prisluhnili tudi slovenski kadrovski delavci. Zadnje leto je Fromholtz Mäkijeva vodja centralnih funkcij v telekomunikacijski družbi Nokia Siemens Networks, ki sta jo s po približno 50-odstotnim lastniškim deležem v okviru Nokijine skupine ustanovila Nokia in Siemens. Kristiina Fromholtz Mäki je prepričana, da so družbe, kot so IBM, Hewlett Packard, Ericsson, Siemens, Motorola in Nokia najboljši primeri, da je za podjetja, ki delujejo v intelektualno intenzivnih dejavnostih, znanje zaposlenih ključni dejavnik uspeha.

Objavil Milan

2 komentarja:

Anonimni pravi ...

To žal v Sloveniji še vedno ne vemo. Delavci so pri nas delovna sila, roke in noge, nadloga, nujno zlo, ... To je eden ključnih razlogov, da smo, kjer smo in kamor gremo.

Tadej K

Anonimni pravi ...

S tem se strinjam, da morajo biti zaposleni nadarjeni, motivirani in usposobljeni in da je to ključni dejavnik uspeha...

Branka Fras