7. november 2007

KOTEL NA POLENA


Les je najstarejši energetski vir na svetu. Na voljo je pred našim pragom in neprestano raste ter predstavlja pravzaprav uskladiščeno sončno energijo. Les izgoreva brez ostankov žvepla in je za razliko od fosilnih goriv pri gorenju nastajajoči CO2 del naravnega ogljikovega krogotoka. Prav tako pa ogrevanje z lesom ne povzroča učinka tople grede od sodobnih naprav za kurjenje lesa poleg tega pričakujemo enako udobje in izkoristke kot pri uporabi fosilnih goriv(kurilno olje, plin).

Vse to omogoča SODOBNA PEČ NA POLENA.

Sodobne Frolingove peči na polena dosegajo 92% izkoristke in zadostujejo vsem predpisanim zahtevam za količino škodljivih plinov v dimu. Za uporabnika pa je seveda najpomembnejše, da omogočajo kurjenje s poleni dolžine 0,5 m, imajo prostor za polena prostornine 140 oz. 280 litrov, kar zadošča za eno nalaganje drv na dan , samodejno krmiljenje in še in še.

Kotel omogoča popolno zgorevanje lesa tudi pri nižjih obremenitvah. Gre za ogrevanje z lesno biomaso. Plini, ki nastanejo pri gorenju oziroma uplinjenju lesa, preko rešetke vstopajo v komoro, ki je obložena z debelim šamotom. Tu se lesni plini nadzorovano mešajo z zunanjim, ogretim zrakom, se vrtinčijo, se dolgo zadržujejo v komori in v kar največji meri zgorijo.

Kotel na polena ima posebne prednosti pred ostalimi kotli. Ima velik prostor za nalaganje polmetrskih polen ali grobih sekancev, kar ostale peči nimajo, ekstremno dolg čas gorenja, polen in sekancev. Gorijo namreč do 20 ur in več.

K peči sodi tudi zalogovnik tople ogrevalne vode – hranilnik toplote. Krmilna avtomatika v hranilnik preusmerja presežek toplote, ki je ne potrebujemo za ogrevanje v času polnega gorenja drv, in toploto črpa iz hranilnika v sistem ogrevanja, ko gorenje v peči že pojenja. Hladni radiatorji zjutraj so preteklost. V hranilnik toplote je lahko vgrajen tudi bojler za sanitarno vodo, prav tako pa je v sistem lahko povezano ogrevanje vode s sončnimi kolektorji.

Časi so se spremenili. Včasih je veljalo: Pomembno je, da deluje. Danes pa je prav tako pomembno, kako peč izgleda. Kotel na polena ima tudi zelo lepo obliko, zato bo peč biser v vaši kurilnici.

Avtorica: Mateja Grobelnik

2 komentarja:

MiLaN pravi ...

Te peči so med najboljšimi; saj ti dajejo do 96 % izkoristka, poleg tega pa so naravi prijazne.
Njena slabost je zaenkrat cena, saj so kar drage, a se bo s časoma to pomirilo!
Je pa za pečjo cela znanost - da peč funkcionira kot mora!

Anonimni pravi ...

Ta kotel pa je res dober. Mi kurimo na drve in je včasih malo tečno vsake toliko hodit gor devat. Če pa lahko v to peč damo 0,5m drve, pa je kar dobro, saj nam pol ne bi bilo potrebno tako pogosto pazit, da nam ogenj ne pogori. In zjutraj hladni radjatorji...

Branka Fras