17. april 2008

Nova tehnika spajanja


Z novimi tehnologijami cevnih razvodov iz plastičnih mas, se razvija tudi tehnologija cevi in proizvodov za povezovanje. Proizvajalci se vse bolj trudijo izdelati takšne materiale, ki bodo instalaterjem delo olajša­le in ne bodo potrebovali dragega orodja. Tako je podjetje Westaflex na letošnjem Frankfurtskem sejmu prikazalo najnovejše cevi in spoj­ne materiale za povezovanje plastičnih dimnih odvodnih sistemov, kondenzata in spojk, ki so v modri barvi. Plastični odvodni sistemi za dimne pline in kondenzata predstavljajo novi način spajanja dveh fleksibilnih cevnih elementov znotraj fleksibilnega cevnega elementa s fazonskim delom. Pri tem gre za vtisnjeni obroč s separatnim tesni­lom, ki ga lahko vgradimo hitro in na enostaven način.

Takšna izvedba ima veliko prednosti. Z njo dosežemo, da so prilago­jeni vgradni deli pripravljeni za montažo na hiter in enostaven način. To se dogaja pogosto pri sanacijah, kjer imamo krajše pregibne cevne elemente. Takrat moramo trdni ali rebrasti pomični spojni del samo poravnati in natakniti tesnilni obroč. Slednji so izdelani tako, da se medsebojno vedno prilegajo in predstavljajo zanesljivo povezavo. Na osnovi tega ne potrebujemo nobenega dodatnega prehodnega kosa, kar pomeni prihranek časa in denarja. Ravno pri sanacijah pride po­gosto do težav in je potrebno zadeve velikokrat poenostaviti. Zato je podjetje Westaflex dalo največji poudarek spojnim elementom in jih izdelalo tako, da so vedno medsebojno združljivi.

Sistem z imenom »Kondenzat plavi«, je primeren predvsem za naj­novejše proizvode, ki jih v tem trenutku ponuja proizvodnja oljnih in plinskih naprav. Material za spojne dele je izdelan iz težko gorljive plastike in prenese temperaturo odpadnih dimnih plinov do 120 °C in delovnega tlaka do 200 Pa. Proizvodi so za takšne pogoje certificirani in se lahko uporabljajo tudi v zgradbah.



Avtor: Matic Močenik

1 komentar:

Rok Šnajder pravi ...

ja kar sem prebral mi je potešilo radovednost zakaj so te cevi, ki si jo prikazal na sliki, zdaj o tem nimam nič pojma, ampak z tvojim člankom vsaj vem nekaj o dimnih plavih ceveh.hvala:)
lp