9. januar 2008

Na željena mesta s pomočjo čudežnih čevljev

Cabboots – čevlji z enotnim usmerjevalnim sistemom
CabBoots je koncept za inovativen vmesnik z navigacijskim sistemom za pešče. Informacijsko prenosni sistem je intuitivno razumljiv, in posvečen delu telesa, ki je neposredno vezan na hojo (noge). Umetena komunikacijska metafora je sorodna vsem; je nekaj, kar se zaveda vsak, ki je kdajkoli hodil vzdolž shojene poti. V tej novi uporabi dela osupljivo dobro.

Izhodišče oz začetna točka
Navadne navigacijske naprave se normalno sporazumevajo z uporabnikom na akustičnih in vizualnih ravneh. Cabboots se v tem primeru ukvarja z bolj intuitivnim načinom informacijske dostave: odziv je otipljivo zaznaven
. Cabboots tukaj izkoristi zmožnost kinetičnega zaznavanja sedanjosti v celotnem stopalu oz gležnju, in tako izkoristi prednost preprostega načela, da to smatra kot proces učenja hoje.

Hoja po stezi

Poti na naravni površini, imajo ponavadi vbočen presek. Ko hodimo po dobro utrjeni poti, se naše noge spustijo na plosko površino ravno na sredini našega obuvala. Ko naenkrat spremenimo smer hoje po robu poti, čevlji pristanejo na zunanjem pobočju (naklon se spremeni), posledično temu se spremeni položaj gležnja. Med hojo, telo registrira te spremembe položaja in jih intuitivno nadomesti z usmerjanjem nazaj proti »sredini«. To nam omogoča, da pot praktično prehodimo »slepi«.

Virtualna topografija
Elektromehanski elementi v podplatu Cabboots lahko proizvedejo umetno pozicijo na čevelj (poševno), in s tem posledično na stopalo. Posledica tega je poševni položaj stopala, ki se ne razlikuje od dejanskega položaja (ne čutimo razlike). Posameznik in virtualne steze se tako odražajo s pomočjo čevlja. Testiranja z prototipom so pokazala, da načelo hoje po shojeni poti deluje tudi na virtualno-generirani topografiji. Odločilna prednost se pokaže pri intuitivnem zaznavanju smeri: komunikacijski kanali, kot so »videti« in »slišati«, niso vključeni in tako preostanejo na razpolago samo stimulacije, ki prihajajo iz drugih virov.

Delo v prihodnje
V prvotnem prototipu, so bila drobna zakrilca uporabljena za generiranje steze. V prihodnjih modelih jezaželjeno, da se jih zamenja z zračnimi aktivatorji, ki temeljijo na elektro tekočinah. Programska oprema, ki zna ugotoviti pozicijo uporabnika, zračunati nadaljno pot, bi lahko stekla na premični napravi kot je prenosni telefon ali dlančnik, ki lahko z čevlji komunicira preko brezžične tehnologije (wireless). Brezpredmetno je govoriti tudi o tem, da bi lahko bili čevlji CabBoots v veliko pomoč ljudem z vizualnimi okvarami (slepota).

Posodobitve - drugi prototip
Obstoja tudi drugi, napreden prototip CabBoots. V tej različici čevlji vsebujejo vse nujne dele v sebi: mehaniko, elektroniko, napajanje, RF povezavo, ...Čevlji se lahko pritrdijo na katerikoli čevelj z ustrezno velikostjo, in so lahko brezžično povezani na računalnik, dlančnik ali mobilni telefon preko bluetooth tehnologije.

Ti čevlji so bili prvič predstavljeni na elektronskem festivalu ARS, leta 2006.




Avtorja: Irena Šišovska in Tjaša Ružič

Viri:

http://www.freymartin.de/en/projects/cabboots

http://youtube.com/watch?v=zzRw0nA0mho

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Inovacija je zanimiva, in zelo uporabna v primeru vizualnih okvar. Uporabna je zaradi tega, ker podlaga vodenju ni vizualna ali audio rešitev, temveč uporablja gibalno senzoriko za usmerjanje gibanja.

Tanja pravi ...

res zanimiva inovacija. Tudi to, da je odziv otipljivo zaznaven, se mi zdi velika prednost te inovacije. Možnost intuitivnega zaznavanja smeri, pa bi lahko marsikomu bila v veliko pomoč. Nisem pa nikjer zasledila cene, ampak po moje mnenju je cena teh čevljev visoka, in si v Sloveniji ne bi mogli privoščiti, vprašanje pa je tudi kje bi nam ti čevlji pri nas prišli vpoštev...

Tanja Štruc

Anonimni pravi ...

Tudi moje mnenje je, da je omenjena inovacija zanimiva. Cena izdelka je očitno tudi zaenkrat še vprašljiva, ker je nisem zasledil ne v članku, ne v virih priloženih zraven. Verjamem pa, da se bo ta gibala precej visoko in zaradi tega onemogočala konkurenčnost tega izdelka z preostalimi na tržišču GPS naprav.

Anonimni pravi ...

Tudi jaz se strinjam s tem, da je omenjena inovacija uporabna predvsem za slepe ljudi. Prav zanima pa me, kakšen je občutek, ko obuješ Cabboots čevlje in se odpraviš na sprehod.

Nadja Polovšek

Anonimni pravi ...

Imam prijatelja ki je slep in bi mu ti "čudežni ževeljci" marskikdaj prišli prav, posebej takrat ko okolja ne pozna in se mora orientirati po občutku. Strinjam se da je zadeva zelo praktična, vednar pa malce dvomim v udobnost teh čevljev. Poleg tega mislim da bi lahko na področju dsigna naredili veliko več, vsaj čevlji niso ne vem kako všečni. Vendar na vsezadnje mojemu prijatelji, ki je slep to prav nič ne pomeni.

Tina Rošer

Unknown pravi ...

Super inovacija za tiste ki so prikrajšani za vid. V njihovo dobro upam da bodo slejkoprej za kupit in da bodo uporabni.

Martina Ž.

Unknown pravi ...

Inovacija je po mojem mnenju predvsem dobra za ljudi, ki so slepi ali imajo kakšno drugo očesno okvaro, vendar ne verjamem da bo inivacija uspela.

Anonimni pravi ...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my site, it is about the CresceNet, I hope you enjoy. The address is http://www.provedorcrescenet.com . A hug.

Anonimni pravi ...

Zelo zanimivi čevlji.
Ideja je zelo dobra. Sicer škoda, da so takšne "pogruntavščine" bolj dosegljive v tujini kot pri nas. Hkrati pa si jih bi ob taki inflaciji lahko pri nas privoščili le redki.

Anja Knežević

Anonimni pravi ...

Zanimivi čevlji. Z njimi se bi pa res dalo hodit. Jaz bi jih probala, da vidim, če so res tako dobri, kot je njihov opis.

Branka Fras

Anonimni pravi ...

Zelo zanimivo...dobra inovacija.
Upam, da bodo tudi cenovno dostopni tistim, ki jih potrebujejo!Drugače pa imenitno!

Tanja Šepul

Anonimni pravi ...

Zelo zanimiva inovacija, predvsem bo verjetno zanimiva za ljudi z okvaro vida, saj bi jim ti čevlji zelo pomagali pri gibanju. Sicer mi ni všeč njihov izgled, ampak mislim, da bojo na tem še kaj naredili, če se bodo dobro prodajali...

Jasmina S.