6. januar 2008

S čim se bomo vozili jutri?

Živimo v času, kjer življenjski tempo vedno bolj zaznamuje nova tehnologija, polna idej in zamisli. Inovacije se kažejo na vseh področjih, med drugim tudi v avtomobilizmu. Evropska komisija je razgrnila načrte za uresničevanje pobude o pametnejših, čistejših in varnejših avtomobilih.

Del te pobude je evropski klic na pomoč - eKlic, ki naj bi bil od leta 2010 na voljo v vseh novih avtomobilih. Komisija je pogajanja z avtomobilsko industrijo o uvedbi eKlica začela že lani, vse države, ki tega še niso storile, pa poziva, naj čim prej podpišejo memorandum o soglasju glede tega klica. Doslej ga je podpisalo dvanajst evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Pobuda o eKlicu predvideva, da naj bi bili z letom 2010 vsi novi avtomobili opremljeni z napravo za nujne klice, ki se bo sprožila ob nesreči in samodejno poklicala številko za nujno pomoč ter sporočila kraj nesreče. Sistem naj bi tudi vzpostavil govorno zvezo z ustrezno službo javne varnosti, možna pa bo tudi ročna sprožitev sistema.

Memorandum o soglasju glede eKlica so doslej poleg Slovenije podpisali še Avstrija, Ciper, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Italija, Litva, Norveška, Švedska in Švica. Prav tako ga je podpisalo več kot 50 interesnih skupin - med drugim iz avtomobilske industrije in telekomunikacij.

V zadnjih letih se je povečalo število prometnih nesreč s smrtnim izidom zaradi alkoholiziranih udeležencev v cestnem prometu. Stopnja tveganja, ki ga pomenijo v prometu alkoholizirani vozniki, se povečuje s količino zaužitega alkohola. Alkohol, droge ali psihoaktivne snovi povzročijo namreč podaljšanje reakcijskega časa in s tem pogosto povezane napačne odločitve.

Zato sta avtomobilska proizvajalca Nissan in Toyota razvila senzorje, ki zaznavajo vonj, znoj in budnost voznika. Če zazna nesposobnost voznika za vožnjo ga s glasovnim signalom opozori na nevarnost, omogoča pa tudi nastavitev, da ugasne motor in tako vozniku prepreči nadaljnjo vožnjo. Senzorji vonja, na voznikovem in sovoznikovem sedežu pa zaznavajo alkoholne hlape. Tehnologija ni nova, saj je švedski Volvo pred leti že razvil senzorje, voznik pa je moral pred vžigom motorja izdihniti zrak v senzorje na varnostnem pasu ter dokazati treznost. Novost, ki jo predstavlja Nissan pa je predvsem ta, da so razvili kamero, ki skenira očesna zrkla voznika in v kolikor zazna počasen odziv, izda utrujenemu ali pijanemu vozniku opozorilo. Novo opremo naj bi kot dodatno opremo vgrajevali v avtomobile že čez nekaj let.

Ker pa želijo biti pri Toyoti vedno pred ostalimi konkurenti, so začeli razvijati prototip avtomobila, ki bo starejšim voznikom pomagal, da bodo vozili varneje. "Želimo narediti avto prihodnosti, ki bo lahko nadzoroval možgane in čustveno delovanje pri starejših ljudeh," je dejal profesor Rjuta Kavašima, ki sodeluje pri razvoju avtomobila. Ta je razložil, da naj bi tehnologija zaznala šoferjeve vozne sposobnosti in zmanjšala vsako nevarno voznikovo dejanje.

Tako bi se hitrost avtomobila lahko zmanjšala, če bi voznik pritisnil na plin brez razloga. Še naprednejši avtomobili bi vključevali tudi navigacijski sistem in nadzor temperature, s čimer bi voznikom pomagali ostati budni. "Končno, želimo razviti avto, ki bi nadzoroval možgane, tako da bi vožnja sama postala oblika treniranja možganov," je povedal japonski inženir.

Prve tovrstne tehnologije naj bi se v avtomobilih pojavile v petih letih, meni Kavašima. Ta je za predstavnike japonskega avtomobilskega proizvajalca maja letos organiziral celo tečaj, kjer iščejo rešitve za tovrstne avtomobile.

Ključne besede: avto prihodnosti, eKlic, sistem za zaznavo alkohola

Avtorja: Tanja Štruc, Nadja Polovšek

Viri:

http://24ur.com/bin/article.php?article_id=3103314&show_media=60037852#video_60037852

http://www.youtube.com/watch?v=dV9LfD1CYhI

http://www.msnbc.msn.com/id/16449687/

24 komentarjev:

dkarla1 pravi ...

Vse te naprave in senzorji se slišijo zelo dobre in koristne stvari, vendar pa me zanima, če se bodo cene avtomobilov s tem še povečale, saj imajo že zdaj avtomobili dokaj visoke cene...

Unknown pravi ...

Menim, da se avtomobili razvijajo v pravi smeri in sicer tako, da bodo čim varnejši za nas uporabnike. Senzor,ki zazna alkohol je že zdaj v uporabi, vendar pa koliko sem seznanjena imajo takšni avtomobili kar visoke cene, ki si ji jih privoščijo ljudje, ki ravnajo bolj prevdarno v situaciji ko so pod vplivom alkohola in so si ravno zaradi kupili avto s takšnim senzorjem. Medtem pa na drugi strani mlajši voznik še "raje" vozijo opiti in mislim, da njim niti ni v interesu, da bi imeli v avtomobilu takšno napravo, ki bi jim ob prisotnosti aklohola posledično ugasnila motor. Tako, da nesreče se bodo še naprej dogajale, čeprav se jih avtomobilska industrija trudi omiliti.

Anonimni pravi ...

To bi morali že zdaj narediti v vseh avtomobilih in s tem ne bistveno povečati cene avtomobila. Ker drugače si ga tak velika večina ne bo mogla privoščit in ne bodo s to novostjo nič kaj pripomogli. Drugače pa zelo pametno.

Branka Fras

Anonimni pravi ...

Ideja o eklicu in ostalih napravah je zelo zanimiva.Vendar pa bodo takšna vozila zaradi dodatnih senzorjev bistveno dražje, kar bo vse skupaj naredilo zelo nedostopno večini ljudi.
Ali obstaja morda kakšna možnost, da bi se lahko te naprave vgradile v že izdelane avtomobile? verjetno bi bilo v tem primeru to dosti bolj dostopno večini ljudi..

Anonimni pravi ...

Upam, da bojo to vgradili čimprej.
Če drugega ne, se mi bo avto ugasno preden se pijan vsedem za volan:)

Sploh se mi zdi zanimiva ideja, da ob nesreči avto pošlje podatke centrom za nujno pomoč. Marsikdo od udeležencev je vrjetno v nezavesti, in poškodovan, tako, da je vsaka minuta odločilna.

Take funkcije bi morale postati ZAKONSKA obveza za vse proizvajalce, saj bi vrjetno precej zmanjšale število nesreč s hujšim izidom.
Če bi pa se avto fiksno izklopo, če bi ugotovil, da je voznik pijan, pa si upam rečt, da bi se v Sloveniji število nesreč s smrtnim izidom zmanjšalo it 260 na 100.

Anonimni pravi ...

Sama ideja o zasnovi naprave, ki bi ob nesreči poklicala nujno pomoč ter sporočila kraj nesreče, se mi zdi zelo pametna, saj so lahko sekunde ob hudih prometnih nesrečah ključne za preživetje. Vedar pa sem obenem mnenja, da je cena tovrstnih naprav zelo vprašljiva, saj si marsikdo česa takšnega ne bo mogel privoščiti.

Anonimni pravi ...

senzoji... kot dodatna oprema je to nesmiselno.. kot zakonsko predpisan del za tehnično ispravnost vozila pa nujno potrebno. edinole nadzor možganov in kontrola ki bi preprečila nesmiselno pospeševanje.. pa je brca v temo. kako bo pa avto vedel zakaj smo mi res fejst stopli po gasu?? včasih lahko hitro speljevanje ali pospeševanje prepreči nesrečo.. močni motorji pač imaju tudi druge funkcije kot samo "preseravanje".. e klic je zanimiva zadeva, čeprav že poznamo videonadzorna središča za pomembnejše ceste z avtomatskim obveščanjem pristojnih o deviancah v prometu. vprašanje je če so proizvajalci avtomobilov pripravljeni prevzeti ta strošek na svoja pleča.
Marko Vlah

Anonimni pravi ...

Seveda... Spet so prvi Japonci! Kir pa drug:D Za Toyoto bi še reku, sam kWa pa dela Nissan tu zravn.... Kiri Švedi!!!

Sam ka pa dela današna mularija...
Prvo se napijejo tistga žganega hudiča, pol pa grejo furat... Banda huliganska!!!
wtf... Taki so sam za v arest!!!
Takim bi mogli dat javni prevoz, ne pa kakih takih avtijov... To ni rešitev!


Treba jih je mal skritizirat... Pamet v roke!!!!


Drgač pa mislim, da to do napredne Evrope sploh ne bo prišlo. Če pa, pol pa svaka čast!!

Anonimni pravi ...

Tudi meni se zdi to vse zelo zanimivo. A kljub temu ne verjamem da bi te ideje lahko uspele! Prvo kot prvo je to cena, ki bi bla močno povečana, kolk predvidevam! to bi bil po moje prvi razlog za neuspeh. Jaz osebno bi se strinjal z takšnimi napravami v avtu. Kar je pa tudi res, promet bi bil res varnejši!!!

Anonimni pravi ...

ne ga srat no...avti, ki nadzirajo možgane...možganski trening...vse to je sam poneumljanje ljudstva, kar je očitnu tudi cilj vodilnih v svetu, da bi lahk manipulirali z ljudmi. ...in temu so se pridružili še avtomobili:S.
naj raje naredijo nekaj za ljudi, da ne bodo več živčne razvaline -pomoje edini način, ki bo zmanjšo število prometnih nesreč (no, sicer pa to ni v moči proizvajalcev avtomobilov).
za ta eKlic, pa se sprva sliši fantastična zadeva, vendar pa je nam je s tem vsiljen nadzor in omejevanje.
očitno pa vso to našo strinjanje oz. nestrinjanje s prihajajočo tehnologijo ne bo spremenilo ničesar. vemo, da nam sledijo avtomobili, ki nam bodo dovolili voziti samo, ko smo trezni (načeloma nič slabega), naprave, ki bodo zaznale, vsak naš korak (povprečnega britanca na poti v službo zasledi 300 kamer); jesti le tisto, kaj bo zdravo (mogoče še nam omejijo obroke na pravo količino:S); ni daleč od prepovedi alkohola, s kajenjem pa smo tako že opravili.

Anonimni pravi ...

Damjan, kolikor jaz vem je življenje še vedno več vredno kot pa avto, zato je treba čimprej tole zadevco ulavfat na trg, saj so na cestah katastrofalne razmere..

Anonimni pravi ...

Jaz pa menim, da je to super ideja, vendar to do Slovenije še dolgo nebo prišlo, ker bo vrjetno tudi cena vrtoglavo visoka in glede na povprečni standard v sloveniji...

Anonimni pravi ...

Ma kje to ni sans da pride do slovenija se vsaj kako desetletje.....Fajn bi blo ampak taka tehnologija tudi kosta.....In slovenska placa je bol boga, tako da....Fajn bi pa blo da ti avto ugasne, ko se usedes nalit not :)....

Unknown pravi ...

Mislim, da ta eklic cene samega avtomobila ne more ne vem kako zvišati, saj je taka rešitev tehnološko gledano zelo enostavna. Danes ima skoraj vsak nov avto vgrajeno gps anteno, ki lahko sprejema in oddaja signal, in kolikor poznam to zadevo, naj bi bil ta eklic sprožen prek gps naprave. Je pa seveda vprašanje zanesljivosti te naprave. Zanima me, kako so rešili to, kdaj, in po kakšni nesreči naj se ta klic sproži. To bi lahko predstavljal velik problem, saj bi se lahko sprožili lažni alarmi, ali pa se tedaj, ko bi se moral sam alarm ne bi sprožil. Po moje bomo imeli klasično obveščanje še kar nekaj časa.
Glede naprav za ugotavljanje psihofizičnega stanja voznika pa lahko rečem samo to, da bi moral vsak posameznik vedeti, kda je še sposoben sesti za volan. Tisti, ki pa sedejo za volan v vinjenem stanju, si pa tako ali tako takšne naprave ne bi vgradili v svoj avto.

Anonimni pravi ...

Kot ste že povedali, je res, da bi taka tehnologija morda dvignila ceno avtomobila, a kaj je nekaj več €, ko pa lahko z njo rešiš svoje življenje. Gotovo je da bo cena na začetku visoka, kot pri vseh stvareh, vendar pa se bo počasi znižala in ti senzorji in e-klic(ki verjetno ni drag)bodo postali serijska oprema avtomobila, kot so sedaj airbagi, ki so pred leti tudi bili zelo dragi in samo v avtih višjega razreda. Ta tehnologija bo gotovo pripomogla k manj smrtnim žrtvam, vendar bomo morali še nekaj časa počakat nanjo.

Tadej.H.

David pravi ...

Ta tehnologija avta ima veliko prednost saj bo voznikom zagotovila prejšno pomoč.Že če gledamo samo pri tem eklico,bodo rešili mnogo življenj,ki jih do zdaj niso,ker niso bli obveščeni pravočasno.Ni pa tudi slabost tehnologija s senzorji,tako bodo preprečili vožno alkoholiziranim osebam.In bodo tudi varni drugi udeleženci na cestah.Vendar pa bo ta cena avta tako visoka,da bo malo upanja,če bomo ta avto sploh vozli.

Anonimni pravi ...

Zamisel recimo da ni slaba, amak tehniko se da tudi goljufat in kaj hitro se bi našlji ljudje ki bi ponujali izklopitev takšnih varovalnih sistemov. Pa še to je vprašanje če bi bil kupec za takšne stvari pripravljen plačati večjo ceno. Jaz recimo imam podobne senzorje vgrajene že v svoji glavi. Mislim da bi mogli vložit več energije v vzgojo voznikov. Vsekakor pa pozdravljam rešitve ki kakorkoli povečujejo varnost.

Anonimni pravi ...

Vse te tehnološke inovacije so zelo koristne za veliko uporabnikov, vendar pa če niso kakovostno izdelane lahko tudi kdaj zatajijo. Zanima me ali je sistem za zaznavo alkohola že vgrajen kot osnovna oprema ali jo je potrebno naročiti, kot dodatno opremo? Inovacija je zelo praktična in zanimiva. Še posebej za tiste mlade tipčke, ki mislijo da so frajerji, če se vsedejo pijani za volan!

Tina Rošer.

Tanja pravi ...

Sistem za zaznavanje alkohola je že vgrajen kot osnovna oprema v avtomobilu.

Tanja štruc,Nadja Polovšek

Unknown pravi ...

Ti senzorji se meni zdijo zelo koristni. Posebaj on za alkohol, ker bo pomoje dosti manj nesreč.

Martina Ž.

Unknown pravi ...

Da se vse te naprave vstavijo v avtomobil je res odlično, ker glede na to, koliko je bilo letos prometnih nesreč je stvar zelo resna. Upam, da se cene avtomobilov zaradi tega ne bodo pretirano zvišale. Meni osebno je všeč to,da se avto niti vžge nena če je voznik pod vplivom alkohola, pa ta eklic mi je tud zelo všeč in predvsem koristen. Super, upam samo, da bodo ti avti sploh prišli v Evropo.

Unknown pravi ...

Malo še pa nam ne bo treba več voziti, saj bo avto sam vozil namesto nas.
No ta eklic se mi zdi zelo pametna ideja, saj bo rešila marsikatero življenje, ki je odvisno od vsake sekunde. Tudi vse ostale napravice in senzorji so zelo pametne inovacije, samo po moje kdor si bo kupil tak avto, že tako ali tako pametno vozi. Problem je pri takih mladih voznikih, pa pijančkih,...itd, ki bodo po moje ostali kar pri navadnih avtih.

Lp

Suzana

Anonimni pravi ...

E-klic, ne vem zakaj so se tega spomnili šele zdaj?! Kolikokrat smo že slišali da so pri prometnih nesrečah slučajni očividci klicali pomoč šele potem, ko so si kraj nesreče že ogledali, ali pa so se enostavno peljali kar mimo. Na žalos se to zares dogaja.
Z e-klicem bi se izognili odvisnosti od drugih očividcev prometnih nesreč. Hkrati pa ostaja vprašanje, kako bi avto zaznal za kako hudo nesrečo gre. Oziroma kdaj bi bila potrebna nujna zdravniška pomoč in kdaj bi šlo le za "navaden" trk brez poškodovancev.

Anja Knežević

Anonimni pravi ...

Upam da bodo to začeli čimprej vgrajevat v avtomobile in bo čimprej dostopno v Sloveniji, ker so razmere na cestah obupne! Seveda pa se cena ne bi smela pretirano zvišati, saj si potem tisti, ki bi morali to imeti, ne bojo mogli privoščiti takih avtomobilov...

Jasmina S.