6. december 2007

OSEBNI TRENER


Zbudite se v sveže jutro… Idealen dan za kolesarjenje si pravite, vendar pa ste naveličani vedno ene in iste poti zato se za par minut usedete za računalnik, si preko USB-ja na uro naložite mapo kraja, katerega ste si vedno želeli podrobneje ogledati, zgrabite kolo in se odpravite »neznano kam«. Ob koncu dneva pa se sproščeni ter srečni vrnete domov, saj je to vaše prvo potovanje, kjer niste bili v dilemi ali je treba v križišču zaviti levo ali pa vendarle v desno…


Se vam zdi to nemogoče?
Podjetje GARMIN je poskrbelo, da odslej naprej ne bomo več imeli skrbi ali smo na prvi poti, kajti glavna dejavnost podjetja je servisiranje in prodaja geodetskih inštrumentov, pribora ter GARMIN GPS naprav, kar nam pove, da so njihove naprave zalo dodelani sistemi, ki nas ne bodo pustili na cedilu niti v gozdu, niti v bližini visokih stavb.


Zato so dodelali Forerunnerja 201 in 301 ter nastala je sodobnejša športna ura Forerunner 305, ki pa ni le ura temveč tudi GPS-sprejemnik, merilnik srčnega utripa, merilnik hitrosti, merilnik ritma, merilnik porabljenih kalorij, načrtovalnik poti in še kaj. In vse to zato, da bo naša hoja, tek, kolesarjenje, tek na smučeh in podobno, še bolj zabavno in načrtovano.

Forerunner 305 je idealna ura za ljudi, ki želijo shujšati, izboljšati kondicijo ali samo poskrbeti za zdravje in počutje, kajti naprava res deluje kot osebni trener, ki skozi primerjavo rezultatov, motivira uporabnike, da izboljšujejo svoje rezultate in tako krepijo svoje telo. Analiza podatkov treninga je pomembno orodje za doseganje zastavljenih ciljev. Zato poleg Forerunnerja dobite tudi programsko opremo Garmin Training Center, s katero lahko prenašate podatke s Forerunnerja na računalnik in jih na računalniku obdelujete. Še dodatno lahko vašo vadbo analizirate s pomočjo programske opreme MotionBased. Uporabniki svoje podatke prenesejo na spletno aplikacijo MotionBased, ki vam ponuja analizo treninga, spletno karto ter samodejno izračunava čas, razdaljo, hitrost, nadmorsko višino in srčni utrip na koncu pa te informacije prikaže s pomočjo tabel, grafov, ilustracij in kart.



Vas zanima cena vašega osebnega trenerja? Cena za tako športno uro znaša 379,00 EUR. Kar za uro, ki ima toliko funkcij in GPS niti tako zelo veliko.

Ker pa podjetje Garmin temelji na izboljšavah in želijo svoje izdelke čimbolj približati uporabnikom, lahko v prihodnosti pričakujemo izboljšan izdelek, ki bo imel bolj vzdržljivo baterijo, kajti glede na to koliko funkcij ima se lahko pojavijo težave z vzdržljivostjo, ter večji zaslon, ki bi omogočal boljši pregled uporabnikom. Torej lahko samo čakamo na naslednji izdelke, ki ga bo Garmin predstavil trgu.

VIRI:
- http://www.garmin.si
- http://kaktus.rolan.si/index.php?str=clanek&id=19&news=142


Avtor: Jasmina Horvatič

6 komentarjev:

MiLaN pravi ...

Lep pozdrav!

Zanimiva tema in zanimivi izdelek! Ure so dokaj dobre, vem, ker podobno (ne s toliko funkcijami) uporabljam za šport tudi sam. So priročne in uporabne!

Nekaj morem samo pripomnit. Ura ni in ne nadomesti osebnega trenerja!
Kajti kaže nam gole podatke (pulz, višino, kalorije, dolžino, čas, gps,...in še kaj), ne pove pa nam vaje katere naj bi izvajali, kako dolgo, kako intenzivno, na kolko intervalov/ponavljan,... kako dolgo naj bi tekali, kolesarili in še in še.
Zato jo po mojem menenju ne morem enačiti s osebnim trenerjem!
Na koncu koncev ti poda samo informacije, primerjave, karakterisite, izriše grafe,... in če ne vemo kaj je kaj nam ura ne pomaga kaj dosti.

Je pa vsekakor dober izdelek, če jo znam brati!

Lp

Anonimni pravi ...

Se moram kar pridružiti mennju Milana. Sama ura ne more nadomestiti osebnega trenerja. Prav tako ti nič ne pomaga, če podatkov, grafov itd. sam ne znaš interpretirat.

Kar se pa tiče prihodnosti: ne vem kako bi tale naprevica zgledala in bila uporabna s še večjim ekranom. Meni se zdi že zdaj relativno velik (kolk se pač iz slike vidi).

Prijeten dan.

Martina V.

Anonimni pravi ...

Lepo pozdravljeni!

Mislim da bi bilo prav, da še jaz dodam svoje mnenje.

Glede tega ˝Osebnega trenerja˝ se strinjam z vama. Ura sigurno ne more nadomestit vloge osebnega trenerja, ampak moje mišlenje je, da Garmin je izbral ime ˝ Osebni trenerji˝ za tovrstne izdelke, zato ker se najbolj približajo vlogi osebnega trenerja ali če smo bolj natačni, vlogi osebnega kontrolorja, ker nadzorujemo samega sebe. Zato mislism da gre tukaj samo za vzdevek tovrstnih ur, in niso mislili, ne gospodična Jasmina ne Garmin, da bi lahko bila ta ura naš osebni trener. Naprava definitivno ni namenejena rekreaciji, ampak je namenjena vrhunskih športnikom, ki vedo s čim imajo opravka.... (preobreminteve, nadzarovanje samega sebe). Glede informacij, ki jih pa ura poda je pa zelo pomembno.... kajti grafe in karakteristike lahko po treningu, primerjaš in s pomočjo trenerja analiziraš, kar je pri vrhunskih športih pomebno.

Glede večjega zaslona pa.... za GPS sprejemnik se mi zdi da je trenutna velikost kar ustrezna, glede na to da je ročna ura... ampak Jasminino mislenje, da bi lahko bil večji zaslon, se mi zdi razumljivo in pravilno, kajti branje kart je dosti težavno na tako majhnem zaslonu, se posebaj pa v praksi (gibanje). Ampak s tem bi tudi ura postala bolj nerodna za nošnjo....Jasmina razmišljaš v pravi smeri.

Lep dan želim.

Miha U.

Anonimni pravi ...

Nič, kaj naj rečem, strinjam se z vsemi na nek način, najbolj pa z Mihom.

Te ure imajo to ime samo zato ker se najbolje približajo njeni funkciji. In res so namenjene samo vrhunskim športnikom, kateri imajo trenerje in je taka ura samo pripomoček. Sicer jo ostali lahko tudi uporabljajo, vendar je ne moramo izkoristiti v njeni polni funkcionalnosti.

Sam se tudi ukvarjam s športom in sem na poti do profesionalca. In tudi uporabljam uro katera je tej podobna, vendar zame niso tako pomembno kje se nahajam, večjo pomembnost imajo srčni utrip in ostale stvari. Res pa je, da bi taka ura prišla zelo prav za kondicijske treninge. Moram nabavo predlagat trenerju : )Seveda če se jo, da kupit v Slo.

Tadej.H.

Anonimni pravi ...

Točno to sem želela povedati kar je napisal Tadej H., in sicer ta "osebni trener", je le za podatke in za vrhunske športnike pa mogoče za kakšne zagrižene rekreativce. Drugače, pa je (dobesedno) osebni trener čisto nekaj drugega.

Anonimni pravi ...

Ja imamo GARMIN-ovo navigacijsko napravo, pa nena vedno najbolj prav vodi. Oz. moraš res točne podatke vnest in znat s tem delat, če hočeš, da te točno pripelje. Ni slabo, samo če ni preveč komplicirano za uporabo...

Branka Fras