21. maj 2008

Indoor smučarska skakalnica

Ta projekt je zrasel na ideji "indoor ski tunnels", ki jih gradijo po Evropi. Zaradi globalnega segrevanja je vedno manj snega in da bi ohranili priljubljenost zimskega športa, so se lotili reševanja tega problema na drugačen način.

Ylitornio, na Finskem Laponskem skuša razvijati načrte o prvih tekmovanjih v "dvoranski skakalnici".
Po osemmesečni študiji o izvedljivosti programa je občina finski smučarski organizaciji prikazala inovacijski načrt, kjer bi zradili tri skakalnice, drugo ob drugi, v velikostih: Letalnica - K185, kjer bi lahko dosegali dolžine do 250 metrov, Velika skakalnica - K120, kjer bi bilo mogoče doseči do 140 m in Mala skakalnica – K90.

Za zgornji del zaletišča je načrtovan tunel, ki ga bodo zvrtali v goro Aavasaksa. Ostala infrastruktura bo prav tako pokrita, da vetrovne razmere ne bodo več vplivale na rezultate in da bodo vsi tekmovalci imeli varne in enake razmere. Prednost je tudi ta, da bodo skakalnice v uporabi skoraj 10 mesecev na leto.
Če želite izvedeti več informacij, si lahko ogledate kratek predstavitveni film.



Predviden budget za projekt je 30 milijonov €. Z začetkom gradnje bodo pričeli predvidoma leta 2009 in naj bi trajalo 2 do 2,5 let.

»Aavasaksa projekt je zelo zanimiv in inovativen. Zelo previdno sem spremljal fazo planiranja,«, je rekel Janne Marvaila, Direktor Smučarskih skokov in nordijske kombinacije na finski smučarski organizaciji, »volja, da se stvari realizirajo, je pozitivna.«

Viri: FIS
www.fasterskier.com
youtube.com

Alenka Rošer

1 komentar:

Unknown pravi ...

Super ideja za tiste, ki radi gledajo smucarske skoke. Glede na snezne razmere in trend temperatur bo pa potrebno razmisliti se o indoor smucarskih progah. Danes je res vse mogoce (ce projekt ima investitorje) :)

Lp,
Simona L.